Doorgaan naar de inhoud

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is er in het hele land extra aandacht voor de koloniale geschiedenis. Deze geschiedenis is een wezenlijk onderdeel van Nederland én Deventer. De expositie ‘Koloniale sporen in de Athenaeumbibliotheek’ toont hoe ook in de collectie van de Athenaeumbibliotheek sporen te vinden zijn van ons koloniale verleden.

In 2023 en 2024 staat Nederland stil bij het koloniale verleden. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. De kleine tentoonstelling van de Athenaeumbibliotheek sluit aan op dit herdenkingsjaar. De Athenaeumbibliotheek staat aan het begin om de collecties met koloniale sporen in beeld te brengen. De tentoonstelling laat de eerste resultaten zien. Zo is een deel van de ‘Indische boekencollectie’ van voormalig gouverneur-generaal Duymaer van Twist te zien, zijn er enkele handschriften uit de voormalig koloniën te vinden en zijn er boeken en foto’s te zien van de familie Birnie.

Concern Birnie

Tijdens de expositie zijn er reproducties te zien van enkele afbeeldingen uit het archief van Collectie Overijssel, online in te zien via toegang 0897 Concern Birnie. Het bedrijf van de familie Birnie had vele plantages in het huidige Indonesië, waaronder vele koffieplantages met namen als Oud-Djember, Renteng, Moemboel, Kalisanen en Kendeng Lemboe. Naast de koffieplantages hield men zich ook bezig met de productie van tabak, rubber en suiker. Begonnen in de negentiende eeuw werd het concern uiteindelijk in 1957 genationaliseerd. Het archief geeft een bijzondere inkijk in een koloniaal bedrijf, en is daarom van nationaal belang. Het omvangrijke bedrijfs- en familiearchief van het ‘Concern Birnie’ is gelukkig bewaard gebleven en het bestuderen meer dan waard. Op afspraak is het te raadplegen bij Collectie Overijssel in Deventer.

Praktische informatie

De expositie is te bezoeken van 1 oktober tot en met 31 januari 2024 in de Proosdij, Bibliotheek Centrum, Stromarkt 18. Toegang is gratis binnen de openingstijden van de bibliotheek.

Extra informatie

Begindatum

01/10/2023

Einddatum

31/01/2024

Openingstijden

Zie website Bibliotheek Deventer Centrum

Locatie

De Proosdij, Bibliotheek Deventer Centrum
Stromarkt 18, Deventer

Kosten

€ Gratis

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Delen

Ook interessant

11/12/2023 - 12/12/2023 Workshop Kadaster