Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Mobiele Schutterijen in Overijssel

0147 Mobiele Schutterijen in Overijssel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Tijdens 4e Belgische Opstand waren er twee Overijsselse afdelingen van de Mobiele Schutterij in dienst. Elke afdeling bestond uit twee bataillons die in compagnieën waren onderverdeeld.
Krachtens artikel 31 van een aanschrijving van de Directeur Generaal van Oorlog van 26 November 1830 (te vinden in Recueil Militair 1830 II, blz. 100 e.v.) moesten de veranderingen en bewegingen van de manschappen dezer afdelingen worden opgetekend volgens het bij de aanschrijving gevoegde model 6.
Verder werd krachtens Koninklijk Besluit van 12 September 1831 een Militair Kruis uitgereikt aan allen die in dienst waren tijdens de Tiendaagse Veldtocht (2-11 Augustus 1831). Aan hen die meestal wegens dronkenschap- gestraft waren werd dit kruis pas uitgereikt nadat verbetering van gedrag was gebleken. Als dat niet binnen afzienbare tijd het geval was, verbeurden de gestraften hun kruis evenals de deserteurs en de dieven.
Bovendien werd een ander kruis uitgereikt aan vrijwilligers dan aan de dienstplichtigen, tot wie ook de zogenaamde remplaçanten gerekend moesten worden. Deze remplaçanten werden echter dikwijls voor vrijwilligers gehouden. Voorts moesten er nadere inlichtingen worden vertrekt over hen die uit een andere afdeling afkomstig waren.
Ten slotte waren reeds enkele rechthebbenden overleden eer hun het kruis kon worden uitgereikt.
De controleregisters en de stukken betreffende het Militaire Kruis, die door het Departement van oorlog aan het Algemeen Rijksarchief waren overgedragen, werden achtereenvolgens op 13 Juli en 7 October 1948 naar de verschillende Rijksarchieven in de provinciën gezonden met het oog op de personalia.
De controleregisters waren reeds genummerd, doch vergissingen bij de nummering maakte een nieuwe nummering noodzakelijk. Bovendien was aan deze controleregisters een administratieboek van de 2de compagnie der 12de afdeling infanterie toegevoegd dat waarschijnlijk niet behoort tot de Mobiele Schutterij maar tot de Schutterij in vredestijd.
Daarentegen hebben de verschillende commandanten de stukken betreffende het Militaire Kruis op zo persoonlijke wijze geordend dat een uniformeringspoging deze ordeningen minder overzichtelijk zou maken. Ik verwijs hiervoor derhalve naar de noten bij de betreffende portefeuilles.

Kenmerken

Datering:
1830 - 1839
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is openbaar.
Toegang:
Cate, J.A. ten, Inventaris van de archivalia der Overijsselse afdelingen der Mobiele Schutterij gedurende de Belgische Opstand, 1830 - 1839.
Categorie: