Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Klooster St. Catharina te Almelo

0187.1 Klooster St. Catharina te Almelo ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voor verdere gegevens aangaande de geschiedenis van het klooster meen ik te mogen verwijzen naar de Oudheden en gestichten van het bisdom Deventer (van H.F. van Henssen). Met aanteekeningen van H.v.R. (van Rijn) Leyden, 1725 (folio-uitg. blz. 658 e.v.). Blijkens een charter van 1421 woonden de zusters op de "olde wedeme".

Kenmerken

Datering:
(1349) 1421-1662
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is openbaar.
Toegang:
Summiere inventaris en regestenlijst van het archief van het St. Catharinaklooster te Almelo, (1349) 1421-1662.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
46 Everardus Swane, klerk der Munstersche diocese en openbaar Keizerlijk Notaris, maakt acte op, waarbij Otto Momme, "armiger" der Utr. diocese, zich liggende, zijn testament maakt en tot executeurs benoemt Mr. Bernhard Vorning, Vicarius perpetuüs der Munstersche kerk, Johan Ludenborn, Procurator dier kerk, Godfried van Langhen en Herman van Pesije "armigeros" Johan Huzeken leek, en Mechteld van der Souwe, Moeder in het Zusterhuis te Almelo; hij schenkt aan Belie zijne nicht te Venlo 100 Bisschopsgl. te beuren uit de erven welke hij gekocht had van Hermen van Hulscher, zoodra deze voor 370 Bisschops gl. wedergekocht worden en intusschen haar deel van de rente van dien; aan Johan van Buerse 111 Reinoldus gl. van den laatsten slage, waarvan 5 Arn. gl. met een vette koe betaald zijn, voorts deze Koppele nu geheeten Otten Koppele geeft hij met de Grutersche kampen aan het H. Sacrament "te beluchtene" in het Zustershuis te Almelo; ook het Losserhoff met den gaarden en een ledige waar, 1 molt rogge van Goderd van Langen, Jeghering te Lonijker met toebehooren; daarvoor wordt Otto een eeuwige broeder en huisgenoot van het zusterhuis en bedingt eene memorie zijner ouders en van Lijse, Berte en Mechteld zijne huisvrouwe, de moeder en zusters te Almelo zullen het erve en goed Ghisenlant aannemen: werd het teruggekocht, zoo zullen ze daarvoor koopen 1 schepel "zoüesades", ter luchtinge der H. Sacraments; hij geeft aan de broeders te Alberghen 10 ligte gl., het klooster te Noerthoern en Zijbekeloe elk 5 ligte gl. en aan elk dier 3 kloosters een "dwele"; aan de zusterhuizen te Zwolle, Vollenhoe, Hasselt en Ghenemuiden elk 2 ligte gl. en een "bote vlasses"; voor de 11 postul. gl. en 27 ligte gl. en 3 schepel, "zoüesades", die Hermen van Pesije hem schuldig was, zal eene boterrente voor de armen gekocht worden: al hetgeen hij verder naliet zouden de zusters van Almelo erven.