Doorgaan naar de inhoud
0614.2 Wit-Stork, Henriette de ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Henriette Stork (1886-1970) was een dochter van Hendrik Casper Stork (1857-1934), firmant van de machinefabriek Gebr. Stork & Co. te Hengelo, en Anna Ekker (1859-1924). In 1915 trouwde zij met Michiel de Wit (1884-1968). Deze was oprichter en eigenaar van de fabriek van meetwerktuigen Dr. M. de Wit te Hengelo. Het echtpaar vestigde zich in 1931 op huis Het Onland bij Laren (gem. Lochem) in Gelderland. Het had zes kinderen.
Het archief omvat hoofdzakelijk privé-correspondentie van het echtpaar, onder anderen met de feministe Aletta Jacobs, en met familieleden. Daarnaast zijn er stukken betreffende de zoon Michiel (1921-1945). Deze was betrokken bij het verzet, o.a. het vervalsen van persoonsbewijzen, maar werd in februari 1944 in Brussel gearresteerd. Daarna werd hij achtereenvolgens gedetineerd in Huy bij Luik en kamp Vught. Vandaar werd hij overgebracht naar de concentratiekampen Sachsenhausen en Mauthausen, waar hij is overleden, zoals na de oorlog bekend is geworden.
Het archief is in 2009 bij het Historisch Centrum Overijssel in bewaring gegeven door de dochter van Henriette de Wit-Stork, mevr. A. de Wit. Bij de overdracht is bepaald dat het archief beperkt openbaar is tot 2021, danwel het overlijden van de schenkster.
Het archief werd in 2009 bij het Historisch Centrum Overijssel in bewaring gegeven door mevrouw Anna de Wit, dochter van het echtpaar De Wit-Stork, onder de voorwaarde dat het pas openbaar zal zijn per 01-01-2025.

Kenmerken

Datering:
1913 - 1969
Omvang archiefblok:
0,2 meter(s)
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Beperkt openbaar tot 01-01-2025
Toegang:
Sleebe, V., Wit-Stork, Henriette de, 1913 - 1969, Zwolle (2009).