Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Gemeente Zwolle, collectie verklaringen van overlijden

0702.2 Gemeente Zwolle, collectie verklaringen van overlijden ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Dit archief bestaat voornamelijk uit Verklaringen van overlijden (ook wel Overlijdensverklaringen of A-formulieren genoemd). Het gaat hierbij om een verklaring van een arts, waarin deze aangeeft het lijk persoonlijk te hebben onderzocht en dat hij ervan overtuigd is dat de genoemde persoon een natuurlijke dood is gestorven. Hierbij worden de persoonsgegevens van de overledene, de gemeente en overlijdensdatum vermeld. Dit formulier wordt gebruikt door de Burgerlijke Stand om een overlijdensakte op te stellen en toestemming voor begraven of cremeren te kunnen geven. * 

Sinds 1869 kende Nederland de Begraafwet. In 1956 werden echter de Gezondheidswet en de Wet op de lijkbezorging van kracht. De Wet op de lijkbezorging verving de 19e eeuwse Begraafwet. Artsen hadden voortaan de wettelijke verplichting tot het invullen van een doodsoorzaakverklaring, in verband met statistische doeleinden. Om aan bezwaren van artsen tegemoet te komen, hoefde op het A-formulier niet meer de oorzaak van overlijden te worden ingevuld. Sinds 1927 bestond de Verklaring van overlijden namelijk uit een A- en een B-formulier (Doodsoorzaakverklaring). *  *  Ook in dit archief is de letter A vanaf dat jaar te zien bovenaan de stukken. B-formulieren worden (geanonimiseerd) gebruikt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) *  en zitten niet in dit archief.

Naast de Verklaringen van overlijden bestaat het archief uit Verklaringen van een geneeskundige betreffende een levenloos (aangegeven) kind.

Kenmerken

Datering:
1924 - 1956
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is volledig openbaar
Toegang:
Dijk, C. van; verbetering door W. Geerlings, Gemeente Zwolle, collectie verklaringen van overlijden, 1924 - 1956, Zwolle (2020; 2023).