Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Collectie Overijsselse Documentatie WO II en Nederlandsch-Indië
1602 Collectie Overijsselse Documentatie WO II en Nederlandsch-Indië ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie Overijsselse Documentatie WO II en Nederlandsch-Indië bestaat uit archiefbescheiden die verworven zijn door het Historisch Centrum Overijssel in de provincie.

De omvangrijke en gevarieerde verzameling bestaat uit archiefdocumenten, foto's, filmmateriaal, voorwerpen, pamfletten, brochures, boeken, tijdschriften en kranten uit de oorlogsjaren en de bevrijdingsperiode van Overijssel, geheel Nederland en tevens uit Nederlandsch-Indië.

De collectie belicht uiteenlopende aspecten van de Tweede Wereldoorlog en werpt onder meer licht op de lotgevallen van tientallen personen uit collaboratie en verzet, slachtoffers van de holocaust en van oorlogshandelingen. Maar ook op de rol van organisaties als de N.S.B., Nationaal Front, de Nederlandse Unie, de politie, de arbeidsinzet, de distributie en de luchtbeschermingsdienst.
De Duitse- en geallieerde propaganda en het dagelijks leven komen eveneens aan bod.

De collectie wordt onder meer gebruikt voor tentoonstellingen, educatie, onderzoek van persoonlijke geschiedenissen, schrijven van werkstukken, wetenschappelijke studies, het plaatsen van gedenktekens en de verlening van Yard Vashem onderscheidingen.

Aangezien er geen oorspronkelijke orde aanwezig was, hebben de bewerkers ernaar gestreefd een voor de onderzoeker bruikbare ordening in deze heterogene verzameling aan te brengen. Daarbij is in de eerste plaats een verdeling aangebracht in een drietal hoofd-rubrieken: Persoonlijke stukken, Overige archieven en Thema's.

Onder de hoofd-rubriek 'Persoonlijke stukken' vallen hoofdzakelijk archiefbescheiden die op individuen betrekking hebben. Zo zijn in de rubriek 'Personen en families' persoonlijke verzamelingen opgenomen van merendeels authentieke stukken, die niet alleen betrekking hebben op verzetsmensen, Joden en leden van de N.S.B., maar ook op de 'gewone' Nederlandse burgers. Daarbij gaat het vaak om een mengeling van officiële documenten, aantekeningen, pamfletten, distributiebescheiden en foto's.

Onder de hoofd-rubriek 'Thema's' zijn archivalia, brochures, pamfletten en voorwerpen gerangschikt op onderwerpen, zoals politieke bewegingen en partijen, oorlogsvoering, propaganda, Koninklijk Huis, bestuur, illegaliteit, Jodenvervolging, kerkelijke organisaties en godsdienst, nationaal-socialistische organisaties, economie en arbeid, dagelijks leven, cultuur, media en sport, liederen en spotprenten, politieke verhoudingen na de oorlog, herdenking en monumenten en Nederlands-Indië. Deze onderwerpen zijn in veel gevallen weer onderverdeeld in sub-rubrieken.

Bijna alle in de inventaris beschreven stukken zijn openbaar. Slechts enkele stukken worden niet zonder meer ter inzage gegeven om de privacy van nog levende personen te beschermen. In voorkomende gevallen wordt dit bij de' kenmerken' vermeld.

De omvang van het archief is niet te bepalen omdat de collectie nog steeds groeiende is door toekomstige verwerving in de provincie.

Er zijn in het Historisch Centrum Overijssel nog twee archieven aanwezig die over de Tweede Wereldoorlog gaan. De inventaris van deze archieven zijn te raadplegen in het Historisch Centrum Overijssel of op archieven.nl onder toegangsnummer 0639: Documentatie Tweede Wereldoorlog en 0652; Stichting Collectie Zwolle 1940 - 1945.







Inventaris
Thema`s
1602 Collectie Overijsselse Documentatie WO II en Nederlandsch-Indië
Inventaris
Thema`s
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle

Kenmerken

Datering:
(1897) 1939 - 1948 (2016)
Omvang archiefblok:
5,6 meter(s)
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is gedeeltelijk beperkt openbaar. De beperking is bij de betreffende inventarisnummers aangegeven.
Toegang:
Boog, E.W., Harmens, P., Jong, R. de, Collectie Overijsselse Documentatie WO II en Nederlandsch-Indië, (1897) 1939 - 1948 (2016), Zwolle (2016 - 2022).
Omvang in stuks:
575
Categorie: