De omvangrijke en gevarieerde verzameling bestaat uit archiefdocumenten, foto's, filmmateriaal, voorwerpen, pamfletten, brochures, boeken, tijdschriften en kranten uit de oorlogsjaren en de bevrijdingsperiode van Overijssel, geheel Nederland en tevens uit Nederlandsch-Indië.
De collectie belicht uiteenlopende aspecten van de Tweede Wereldoorlog en werpt onder meer licht op de lotgevallen van tientallen personen uit collaboratie en verzet, slachtoffers van de holocaust en van oorlogshandelingen. Maar ook op de rol van organisaties als de N.S.B., Nationaal Front, de Nederlandse Unie, de politie, de arbeidsinzet, de distributie en de luchtbeschermingsdienst.
De Duitse- en geallieerde propaganda en het dagelijks leven komen eveneens aan bod.
De collectie wordt onder meer gebruikt voor tentoonstellingen, educatie, onderzoek van persoonlijke geschiedenissen, schrijven van werkstukken, wetenschappelijke studies, het plaatsen van gedenktekens en de verlening van Yard Vashem onderscheidingen.
Aangezien er geen oorspronkelijke orde aanwezig was, hebben de bewerkers ernaar gestreefd een voor de onderzoeker bruikbare ordening in deze heterogene verzameling aan te brengen. Daarbij is in de eerste plaats een verdeling aangebracht in een drietal hoofd-rubrieken: Persoonlijke stukken, Overige archieven en Thema's.
Onder de hoofd-rubriek 'Persoonlijke stukken' vallen hoofdzakelijk archiefbescheiden die op individuen betrekking hebben. Zo zijn in de rubriek 'Personen en families' persoonlijke verzamelingen opgenomen van merendeels authentieke stukken, die niet alleen betrekking hebben op verzetsmensen, Joden en leden van de N.S.B., maar ook op de 'gewone' Nederlandse burgers. Daarbij gaat het vaak om een mengeling van officiële documenten, aantekeningen, pamfletten, distributiebescheiden en foto's.
Bijna alle in de inventaris beschreven stukken zijn openbaar. Slechts enkele stukken worden niet zonder meer ter inzage gegeven om de privacy van nog levende personen te beschermen. In voorkomende gevallen wordt dit bij de' kenmerken' vermeld.
De omvang van het archief is niet te bepalen omdat de collectie nog steeds groeiende is door toekomstige verwerving in de provincie.
Er zijn in het Historisch Centrum Overijssel nog twee archieven aanwezig die over de Tweede Wereldoorlog gaan. De inventaris van deze archieven zijn te raadplegen in het Historisch Centrum Overijssel of op archieven.nl onder toegangsnummer 0639: Documentatie Tweede Wereldoorlog en 0652; Stichting Collectie Zwolle 1940 - 1945.