Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Burgerlijke Stand in Overijssel

1482 Equivalent - Experts in Emancipatie ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Over Equivalent- Experts in Emancipatie.

De oprichting van de Stichting Emancipatiesteunpunt Overijssel vond plaats op 8 november 1983. In februari 1984 werd met de werkzaamheden begonnen. De grondslag daarvoor was gelegd in een vijf-jarig beleidsplan. Het hoofdkantoor van de stichting was gevestigd in Almelo. In Zwolle bevond zich een dependance. Naast een nieuw beleidsplan over de jaren 1990-1995 vonden er in 1990 andere veranderingen plaats. Allereerst werd met ingang van 1 januari 1990 de naam gewijzigd in
" Stichting Beleidsontwikkeling Vrouwenemancipatie Overijssel", tevens werd de dependance in Zwolle opgeheven.


De Stichting Emancipatiebureau Overijssel werd opgericht bij notariële akte op 25 november 1992 (statutenwijziging, waarbij de naam werd gewijzigd in SEO), laatstelijk statutair gewijzigd op 3 juli 1997. De stichting had tot doel om op provinciaal niveau structurele emancipatie-ontwikkelingen in samenwerking met de vrouwenbeweging op gang te brengen. Specifieke aandacht moest worden gegeven aan zwarte en migrantenvrouwen. Het doel moest worden bereikt door actief te zijn op de navolgende taakvelden: ontwikkeling, signalering, coördinatie en informatie.

De Stichting Emancipatiebureau Overijssel kwam met ingang van 1 januari 1994, het moment van decentralisatie van de vijftien emancipatiebureaus in Nederland, onder de vleugels van de provincie Overijssel. Doelstelling en werkwijze bleven ongewijzigd. De Stichting Equivalent, Experts in Emancipatie, ontstond op 3 april 2000. De toen doorgevoerde wijziging had betrekking op de nieuwe naam van de stichting en haar doel, visie en missie.

Als doel werd omschreven het dichterbij brengen van een duurzame geëmancipeerde samenleving door het leveren van haar specialistische kennis en kunde op het gebied van emancipatie- en participatievraagstukken voor alle doelgroepen in de samenleving. In haar visie is emancipatie een democratiseringsproces dat zich voltrekt op basis van maatschappelijke veranderingen in de juridische, sociale, economische en politieke sfeer. Hieruit kwam de navolgende missie voort: Equivalent draagt bij aan maatschappelijke veranderingen die gericht zijn op een gelijkwaardige participatie van alle mannen en vrouwen in de samenleving.

Sinds 2000 hield Equivalent zich bezig met de onderzoeksterreinen: arbeid en zorg, allochtone meisjes en vrouwen, geweld in de privé-sfeer, ruimtelijke inrichting, politieke, maatschappelijke- en arbeidsparticipatie én de ontwikkeling van het landelijk gebied.



Ongeveer een jaar later werd binnen de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) de unit Projectbureau Kulturhus opgericht. Door een statutenwijziging van de Stichting Equivalent per 15 februari 2005 werd de weg vrij gemaakt voor de oprichting van de Stichting Projectbureau Kulturhus/Equivalent (PK/E), waarvan de statuten op 22 mei 2006 voor de Almelose notaris mr. J.H. Kemp werden verleden. De stichting werd gepositioneerd als een stevig "centrum voor de leefomgeving van platteland en stedelijk gebied". Met ingang van 1 januari 2007 werd PK/E samen met de Stichting Minderheden Overijssel (SMO) opgenomen in de nieuwe stichting Variya.
Over het archief.

Het archief van de Stichting Equivalent en rechtsvoorgangers loopt over de jaren 1986-2006 en bevond zich in een kantoorpand te Almelo. Na de fusie met een tweetal andere instellingen in 2007 was de welzijnsorganisatie Variya, gevestigd aan de Wierdenstraat 39c te Almelo, ontstaan. Deze organisatie werd in 2010 failliet verklaard. Het deelarchief van Equivalent werd naar het Historisch Centrum Overijssel overgebracht. De omvang bedroeg 10 m1. Uit het archief werd ruim 8,25 m1 vernietigd, zodat nu nog een bestand van 1,75 m1 resteert. Het archief van de Stichting Equivalent, over de jaren 1986-2006, werd in januari 2012 door de curator mr. J. van der Hel te Almelo aan het Historisch Centrum Overijssel geschonken. Het archief is openbaar.

Kenmerken

Datering:
1986 - 2006
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Toegang:
Seekles, J.J., Inventaris van het archief van de Stichting Equivalent - Experts in Emancipatie te Almelo, 1986 - 2006, Zwolle (2013).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.