Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0025.2.1 Provinciaal Bestuur van Overijssel, Dossiers van vergunningen voor het bewonen van woonwagens en woonschepen ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Met de totstandkoming van de Woonwagenwet in 1918 moesten personen die een woonwagen of woonboot wilden bewonen daarvoor een vergunning aanvragen bij de Commissaris der Koningin. Om die te krijgen moest de woonboot of woonwagen aan een aantal eisen voldoen. Bovendien werd gekeken naar de gezinssituatie en antecedenten van de aanvrager.
Zie voor meer informatie: Annemarie Cottaar, Kooplui, kermisklanten en andere woonwagenbewoners. Groepsvorming en beleid 1870-1945. Amsterdam 1996.

Een vergunning moest worden aangevraagd door bemiddeling van de burgemeester van een van de gemeenten die de Commissaris der Koningin voor dit doel had aangewezen. Voor Overijssel betrof dit de gemeenten Almelo, Avereest, Diepenheim, Diepenveen, Gramsbergen, Haaksbergen, Holten, Kuinre, Oldenzaal, Ambt Ommen, Raalte, Steenwijkerwold, Ambt Vollenhove en Zwollerkerspel. Zie: Provinciaal Blad van Overijssel (1919), nr. 74, 12-9-1919.

Overigens betekende dit niet dat daar ook de meeste bewoners van woonschepen en woonwagens aanwezig waren.
De dossiers van aanvragen uit de periode 1921-1945, waarop een positief besluit is genomen, zijn bewaard in het archief van de Commissaris der Koningin, dat in het Historisch Centrum Overijssel berust. Eigenlijk was het de bedoeling dat de dossiers zouden worden vernietigd, maar vanwege hun belangrijke cultuurhistorische waarde is besloten ze toch te bewaren . Afweging hierbij was dat ze voor geen enkele andere provincie bewaard zijn gebleven.

De dossiers zijn chronologisch geborgen op jaar en datum van vergunningverlening. Een toegang tot de dossiers op namen van aanvragers van vergunningen is te vinden in het archief van het Provinciaal Bestuur, zie archiefblok 25.2, te weten de inventarisnummers 5737 - 5739.

De stukken zijn beperkt openbaar gedurende 75 jaar na dagtekening van het besluit van de Commissaris. Inzage in deze stukken is slechts mogelijk na voorafgaande toestemming door de directeur van het Historisch Centrum Overijssel.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1921 - 1945
Omvang archiefblok:
8 m
Voorwaarden voor raadpleging:
Stukken jonger dan 75 jaar zijn beperkt openbaar
Toegang:
Sleebe, V.C., Plaatsingslijst op de dossiers betreffende verleende vergunningen voor het bewonen van woonwagens en -schepen in het archief van het Provinciaal bestuur van Overijssel, 1921 - 1945, Zwolle (2009).
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS