Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0222.2 Huis Herinckhave te Fleringen met collectie Von Bönninghausen, supplement ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De in deze inventaris beschreven archivalia zijn op 10 maart 2017 door jhr. drs. L.D.M.T. von Bönninghausen te Fleringen aan het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle in bruikleen overgedragen. Deze archivalia bleken grotendeels deel te hebben uitgemaakt van het huisarchief Herinckhave. Van dit huisarchief en de Collectie Von Bönninghausen is in 1989 door ondergetekende een inventaris vervaardigd. Deze inventaris is bekend onder het toegangsnummer 0222, waarnaar dan ook verwezen wordt. De ordening en beschrijving van de archivalia is voor zover van toepassing vrijwel geheel analoog aan de indelingsschema van de inventaris van het huisarchief.
De lotgevallen van de hier beschreven archivalia zijn als volgt: Deze stukken waren sinds 1910 in handen van jhr. Egon J.J.S. von Bönninghausen (1856-1933), van 1885 tot en met 1925 burgemeester van Borne. Na zijn overlijden kwamen deze archivalia toe aan zijn weduwe Daniëlle E.H.B. Mulert tot de Leemcule (1864-1944). Door zaakwaarneming geraakten deze archivalia naderhand bij de heer H. Liedenbaum te Borne. Na zijn overlijden kwamen deze stukken bij zijn zuster mevrouw Kemperink-Liedenbaum te Tubbergen en naderhand bij haar stiefdochter mevrouw Fiolet-Kemperink te Geesteren (O). Deze laatste gaf de stukken aan de bruikleengever.
De omvang van de archivalia is 0,125 m' en op het inventarisnummer 8, waarvoor een wettelijke openbaarheidsbeperking van 100 jaar geldt, ná zijn de stukken openbaar. De stukken in het inventarisnummer 8 kunnen pas vanaf 1 januari 2035 ingezien worden.

Zwolle, 7 april 2017
J.H. Wigger
De inventarisnummers 31-89 zijn in november 2020 aan dit archiefblok toegevoegd. De betreffende archivalia waren in september 2020 door Jhr. drs. L.D.M.T. von Bönninghausen tot Herinckhave, wonende te Fleringen, aan het HCO in bewaring gegeven. De omvang van deze aanvulling bedraagt 0,48 m1. Er gelden geen beperkingen van de openbaarheid.

Heino, 12 november 2020
Johan Seekles
Kenmerken
Datering:
(1648) 1699 - 1991
Omvang archiefblok:
0,12
Toegang:
Wigger, J.H. en Seekles, J.J., Supplement Inventaris Archivalia Huis Herinckhave en Familie Von Bönninghausen, (1648) 1699 - 1991, Zwolle (2017/2020).
Openbaarheid:
Inv.nr. 8 pas openbaar vanaf 1-1-2035.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS