Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0340 Putman Cramer, familie, I ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Tussen 1983 en 2009 zijn enkele schenkingen gedaan aan het Rijksarchief in Overijssel, sinds 2001 Historisch Centrum Overijssel, van archivalia met betrekking tot de familie Cramer, naderhand Putman Cramer. Een overzicht van deze schenkingen en de schenkers is te vinden in de bijlage. Slechts twee ervan zijn van een plaatsingslijst voorzien, de ene door H. Thuysman, stagiaire aan de Rijksarchiefschool op het Rijksarchief in Overijssel in 1987 en de andere door mr. D. Putman Cramer te Naarden in 2001.
Enkele schenkingen in 2009 maakten het nodig om de nog niet toegankelijke Putman Cramer-aanwinsten te inventariseren. Tevens bleken de plaatsingslijsten van Thuysman en Putman Cramer aan herziening onderhevig te zijn. Zodoende zijn alle zes aanwinsten elk van een inventaris voorzien. Samenvoeging van de zes inventarissen in één totaalinventaris in de toekomst behoort tot de mogelijkheden. Tot dan dienen alle zes inventarissen in hun onderlinge samenhang te worden geraadpleegd en bestudeerd.
Daar diverse leden van de familie Cramer, naderhand Putman Cramer in de 18e en 19e eeuw diverse openbare functies, als richter, landschrijver van het drostambt Twente, advocaat fiscaal van Twente e.d. bekleedden, werden dan ook in enkele aanwinsten ambtshalve opgemaakte dan wel ontvangen stukken aangetroffen. Normaliter horen deze stukken niet in particuliere archieven thuis. De algemene beschrijving van deze stukken worden gevolgd door een specificatie met nadere omschrijving van de stukken.
1. Literatuurverwijzingen
2. Bijlage: Schenkingen Archivalia Putman Cramer tussen 1983 en 2009
3. Indelingsschema Toegangsnummers 340 t/m 340.5
Kenmerken
Datering:
(1634) 1733 - 1847
Omvang archiefblok:
0,36 m
Toegang:
Wigger, J.H., Inventaris van de archivalia Familie Putman Cramer I, (1634) 1733 - 1847, 2009 (Zwolle).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS