Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel

1269 Stichting Indië-monument Zwolle 1941-1962 ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting Indië-monument Zwolle 1941-1962 werd op 21 augustus 2000 door de heren mr. G.Loopstra, A. Hurink, mr. F. Breure, J.E. Hielckert en A.W. Scholten opgericht. De notariële oprichtingsakte werd verleden ten overstaan van notaris mr. H.J. Trip te Zwolle. De overige bestuursleden waren de heren R.J. Bangert, K. Fransman en J.B.M. Mulder. Het voornaamste doel van de stichting was de realisatie van een monument ter herdenking van alle - tussen 1941-1962- in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw Guinea omgekomen militaire en burgerslachtoffers, afkomstig uit de gemeente Zwolle en Zwollerkerspel. De stichting werd bijgestaan door een comité van aanbeveling, waarin een elftal prominente Zwollenaren zitting had.
Het door de kunstenares Catharina Ramaekers ontworpen monument, bestaande uit drie zuilen, elk een periode verbeeldend, met bronzen dwarsdelen, werd door Steenhouwerij Beernink uit Hattem vervaardigd. Tijdens een plechtige bijeenkomst op 15 augustus 2002 vond in Park Eekhout de onthulling plaats. Deze onthulling geschiedde door twee nabestaanden en de kinderen van groep 8 van de Parkschool, die het monument hebben geadopteerd.
De Stichting werd met ingang van 21 mei 2003 ontbonden.
Het archief van de Stichting loopt over de jaren 2000-2003 en kent een omvang van 0,12m1. Het archief werd in september 2003 door het stichtingsbestuur geschonken aan het HCO. Het archief is openbaar.

Kenmerken

Datering:
(1999) 2000 - 2003
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Omvang archiefblok:
0,12 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van de Stichting Indië-monument Zwolle 1941 - 1962, (1999) 2000 - 2003, Zwolle (2004).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.