Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Schimmelpenninck van der Oye, collectie
0283.1 Schimmelpenninck van der Oye, collectie ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
INLEIDING
De hierna beschreven collectie stukken werd in 1950 door mr. Van Schilfgaarde gelicht uit de collectie familie-papieren Schimmelpenninck van der Oye *  en in datzelfde jaar door het Rijksarchief in Gelderland overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief *  , waarna genoemde collectie door laatstgenoemde instantie in 1951 aan het Rijksarchief in Overijssel werd overgedragen *  .
Wanneer en op welke wijze de gehele collectie familie-papieren Schimmelpenninck van der Oye in het Rijksarchief in Gelderland is gekomen, is. wegens het verlies van de administratie aldaar in 1944, niet meer na te gaan. Wel is bekend dat deze collectie reeds in de tijd van mr. Bijleveld in Arnhem berustte *  .
Daar de stukken, voor het verlies der administratie van het Rijksarchief in Arnhem, in één inventaris beschreven waren, en er geen duidelijke aanwijzingen zijn, dat deze stukken tot één der familie archieven Sloet behoren - dit werd gesuggereerd bij de overdracht in 1951 - heb ik deze collectie als een "collectie Schimmelpenninck" beschreven.
Aangezien er uit de stukken (1409-1742) geen enkel verband blijkt, en mede doordat ze grotendeels betrekking hebben op goederen die in de provincie Gelderland liggen - de overbrenging naar het Rijksarchief in Overijssel is mij daardoor ook niet helemaal duidelijk - heb ik de inventaris chronologisch ingericht en voorzien van een regestenlijst, alsmede van een index.

Zwolle, 1966C.Z. Halfman
INVENTARIS
14 Akte, waarbij Aleijda van Staveren, weduwe van Johan Steensz. Brouwer aan Adriaen Sloot to de Kersenbergh en diens vrouw Margarieta Elijsabetha van Hattum overdraagt het smalle Campien, gelegen te Hattem, 1683.
0283.1 Schimmelpenninck van der Oye, collectie
INVENTARIS
14
Akte, waarbij Aleijda van Staveren, weduwe van Johan Steensz. Brouwer aan Adriaen Sloot to de Kersenbergh en diens vrouw Margarieta Elijsabetha van Hattum overdraagt het smalle Campien, gelegen te Hattem, 1683.
Datering:
1683.
NB:
Regest no. 14.
Omvang:
1 charter
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
1409 - 1742
Omvang archiefblok:
1,25 m 35 foto's
Toegang:
Collectie Schimmelpenninck; met regestenlijst, 1409 - 1742 (1951).
Bijzonderheden:
Bevat ondermeer stukken betreffende de families Sloet tot Kersenberg en De Pottere; gelicht uit de familiepapieren Schimmelpenninck van der Oye (Gelders Archief).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS