Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Koets, collectie

0342 Koets, collectie ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie is genoemd naar pastoor Koets, die zijn verzameling in 1912 in bruikleen gaf aan het Aartsbisschoppelijk Museum te Utrecht. De verzameling van dit Museum is naderhand ingebracht in het bestand van het Rijksmuseum het Catherijneconvent, waarbij derhalve ook de collectie Koets meeging. In 1983 besloot het Rijksmuseum de collectie Koets in bewaring te geven aan het Rijksarchief in Overijssel.
De collectie bevat overwegend stukken betreffende onroerende goederen in en nabij Vollenhove, en het is wel als vaststaand aan te nemen dat een aanmerkelijk deel afkomstig moet zijn uit een denkbeeldig familiearchief Rentinck, gezien het veelvuldig opduiken van deze naam in de regesten. Het blijft vooralsnog onbekend waar pastoor Koets deze stukken heeft opgediept, en eveneens waar de andere bescheiden vandaan komen. Met name regest nr. 14, dat in Ootmarsum speelt, vormt een vreemde eend in de bijt.
De collectie omvat 35 stukken, waarvan 33 charters, en nog 2 losse zegels, die niet tot de charters herleidbaar zijn. De charters zijn door het Rijksarchief in Overijssel in de charterberging ondergebracht, nadat de hierna volgende regestenlijst is vervaardigd.

H.H.J. 17.10.83
Inventaris
2 Harman Kruse schout van Vollenhove oorkondt, dat ten overstaan van hemzelf en de keurnoten Henrich Hagen en Henrick Persijn door Alijt Schouwen en haar momber Arent Johanssoon is getransporteerd aan ministersche en susteren van de derde orde van St. Franciscus van het convent van St. Agneten te Kampen,
- een erve op het land van Vollenhove te Bersspick ten oosten belend door het Weerland, ten westen door de broeders van St. Johans Camp en de erven Herman ten Apel, strekkend noordwaarts van het Heetveld en zuidwaarts aan de Landweg, met de daartoe behorende akkers, t.w.
- twee percelen in het Weerland, ieder aan beide zijden belend de broeders van St. Johans Kamp;
- een weiland in Oosterweide, aan beide zijden belend door diezelfde broeders, strekkend oostwaarts aan Wilscamp en westwaarts aan de buurschap Bersspick;
- zeven "geen" land in het Elvene, belend ten noorden door Bertolt van der Eze, tenzuiden door de broeders van St. Janskamp, strekkend oostwaarts aan Wilscamp en westwaarts in de zee;
- een veenmaet, ten zuiden belend door Wichmoet Vestienss en ten noorden door de meergenoemde broeders en de erven Herman ten Apel, strekkend oostwaarts aan Schenckenlant en westwaarts aan de landweg;
- een perceel groot 1 1/2 mud in het Bersspiker Camp aan beide zijden belend door de broeders van St. Janskamp strekkend van de "broder Weide Camp" tot de Schouwe tuyn;
- een dagmaat land op Bersspiker Heve in buete maet omringd door de broeders van St. Janskamp;
- twee mud land in Weerlant, aan beide zijden belend door de broeders;
- elf "geen" in de Elssheve belend ten zuiden door de broeders en ten noorden door de kerk van IJsselmuiden;
- drie "geen" ter Colder huern aan één kant belend door Henrick Smeinck.
Het uithangend zegel van de oorkonder verloren.
47 Herman Geerts Rentinck oorkondt, dat hij de helft van de 6 1/2 giede vermeld in regest 35 heeft verkocht aan zijn neef Nicolaas Rentinck, waarvan de koopsom is betaald.
Met de ondertekening van de oorkonder.
Dorsaal op charter reg. nr. 35.
0342 Koets, collectie
Inventaris
47
Herman Geerts Rentinck oorkondt, dat hij de helft van de 6 1/2 giede vermeld in regest 35 heeft verkocht aan zijn neef Nicolaas Rentinck, waarvan de koopsom is betaald.
Met de ondertekening van de oorkonder.
Dorsaal op charter reg. nr. 35.
Datering:
1649 september 8 (Den 8 September 1649)
Zie:
reg. 15, 19..
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle

Kenmerken

Datering:
1457 - 1704
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Omvang archiefblok:
37 charters en 0,12 m
Toegang:
Jongbloed, H.H., Regestenlijst van de collectie Koets, 1457 - 1704, Zwolle (1983).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie: