Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen

0700 Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
'Dit zint de koeren ende willekoeren, de de scepenen ende raidt ende de gemene stadt van Swolle gewillkoert hebben.
Ende van de koeren de men brecket mach men elcke betuygen met twen gueden knapen offte met enen manne ende met eenre vrouwen.
Mer van vrede sal men elck betuygen met tween gueden mannen'.
Stadsrecht van Zwolle
1. Papier en werkelijkheid
2. Geschiedenis van het archief
3. De inventarisatie
4. De Ordening
5. Gesloten testamenten
Inventaris
1. Archief van Schepenen en Raden en de hun opvolgende besturen
1.2. Tweede afdeling: Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
1.2.5. Openbare werken
Ten behoeve van de burgers van de stad vonden 'openbare werken' plaats vanwege de magistraat van de stad Zwolle. Oudtijds was dit het terrein van de schepen, die de naam van timmermeester droeg. Het eigenlijke werk werd verricht door de stadsarchitect, die men wel kan vergelijken met de veel latere directeur van de stedelijke dienst der openbare werken.
De stad bemoeide zich natuurlijk in eerste instantie met de aan haar toebehorende goederen, zoals publieke gebouwen en de vestingwerken. Na 1578 lag echter het toezicht op de vestingwerken voornamelijk bij de Raad van State en was de stad daarbij de uitvoerder. Van belang was ook de zorg voor de verschillende kerkgebouwen. Die werden weliswaar door de hervormde gemeente gebruikt, maar de eigendom daarvan lag bij de stad, die derhalve daarvoor ook zorg diende te dragen.
Ten behoeve van handel en nijverheid bestond er de zorg voor wegen, pleinen, waterleidingen, kaden en bruggen. Nauw daarmee verweven was de bemoeienis met de 'grote wateren', zoals de Sallandse weteringen, het Zwartewater en de rivieren de Vecht en de IJssel. Daarbij speelde natuurlijk ook het veiligheidsaspect een rol.
1.2.5.2. Bijzondere onderwerpen
1.2.5.2.4. Wegen, pleinen, waterleidingen, kaden en bruggen
1.2.5.2.4.1. Wegen en pleinen
1334-KD000154 [Zonder titel]Kaart van het ontwerp voor de nieuw aan te leggen allee bij de Voortmolen (zo te zien een kokermolen) naar de Kolthoorn bij de Schellerallee ten oosten van de Schependijk. De Voortmolen stond aan het begin van de Molenweg, bij de huidige Van Karnebeekstraat. Verder: Schependijk (tegenwoordig Stockholmstraat en Schellerweg,) Kolthoorn (Koud Hoorn op de kaart) en Schelle; hoek Schellerweg - Grenslaan. Afweg (zijweg) naar de Schellerallee (ongeveer waar nu Schellerpad is). Weg naar de Lure (vroegere Assendorperlure, nu ongeveer Koggelaan) Coelemans Huys en schuur naast het Kuypers Huys: aan weerszijden van de huidige Van Karnebeekstraat (Assendorp). Het ontwerp van de nieuwe wegen is kennelijk niet gerealiseerd, de huidige Oude Deventerstraatweg loopt nog oostelijker. Veldnamen: Meulenkamp, Stadskamp, Geestelijkheydskamp, Beumerskamp, Paassenskamp, Heer Vriesenkamp. Met legenda. Noorden is rechts. Kaart van het ontwerp voor de nieuw aan te leggen allee bij de Voortmolen (zo te zien een kokermolen) naar de Kolthoorn bij de Schellerallee ten oosten van de Schependijk. De Voortmolen stond aan het begin van de Molenweg, bij de huidige Van Karnebeekstraat. Verder: Schependijk (tegenwoordig Stockholmstraat en Schellerweg,) Kolthoorn (Koud Hoorn op de kaart) en Schelle; hoek Schellerweg - Grenslaan. Afweg (zijweg) naar de Schellerallee (ongeveer waar nu Schellerpad is). Weg naar de Lure (vroegere Assendorperlure, nu ongeveer Koggelaan) Coelemans Huys en schuur naast het Kuypers Huys: aan weerszijden van de huidige Van Karnebeekstraat (Assendorp). Het ontwerp van de nieuwe wegen is kennelijk niet gerealiseerd, de huidige Oude Deventerstraatweg loopt nog oostelijker. Veldnamen: Meulenkamp, Stadskamp, Geestelijkheydskamp, Beumerskamp, Paassenskamp, Heer Vriesenkamp. Met legenda. Noorden is rechts., 1750. i
1336 Stukken betreffende de aanleg en het onderhoud van het trekpad langs het Zwartewater ter hoogte van Twistvliet, 1755-1795.
1336-KD000220 Caart van de Nieuwe JaagwegKaart door Abraham Hanselaer van het Zwarte Water vanaf de Riesebos tot de stad Hasselt ten westen van het nieuwe jaagpad langs het Zwarte Water en de Weerdgraven en ten oosten van de Hasselterdijk. Vermeld worden: De Weerd, Noodhaven, Winterskolk, Casteloorskolk, Huize Verborg, nieuwe kanaal door de penanten, Vecht, Langenholter meente, Graskolk, Haseler Ziel (Hasselter Zijl), af te sluiten streng of waaigat (oude rivierarm), Riekels kribbe, Fort Kiek in de Vegt, rolpalen, Riesebos. Met noordpijl, legenda, cartouche en schaalstok. Kaart door Abraham Hanselaer van het Zwarte Water vanaf de Riesebos tot de stad Hasselt ten westen van het nieuwe jaagpad langs het Zwarte Water en de Weerdgraven en ten oosten van de Hasselterdijk. Vermeld worden: De Weerd, Noodhaven, Winterskolk, Casteloorskolk, Huize Verborg, nieuwe kanaal door de penanten, Vecht, Langenholter meente, Graskolk, Haseler Ziel (Hasselter Zijl), af te sluiten streng of waaigat (oude rivierarm), Riekels kribbe, Fort Kiek in de Vegt, rolpalen, Riesebos. Met noordpijl, legenda, cartouche en schaalstok., [1762]. i
0700 Stadsbestuur Zwolle, archieven van de opeenvolgende stadsbesturen
Inventaris
1. Archief van Schepenen en Raden en de hun opvolgende besturen
1.2. Tweede afdeling: Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
1.2.5. Openbare werken
1.2.5.2. Bijzondere onderwerpen
1.2.5.2.4. Wegen, pleinen, waterleidingen, kaden en bruggen
1.2.5.2.4.1. Wegen en pleinen
1336 Stukken betreffende de aanleg en het onderhoud van het trekpad langs het Zwartewater ter hoogte van Twistvliet, 1755-1795.
1336-KD000220
Caart van de Nieuwe JaagwegKaart door Abraham Hanselaer van het Zwarte Water vanaf de Riesebos tot de stad Hasselt ten westen van het nieuwe jaagpad langs het Zwarte Water en de Weerdgraven en ten oosten van de Hasselterdijk. Vermeld worden: De Weerd, Noodhaven, Winterskolk, Casteloorskolk, Huize Verborg, nieuwe kanaal door de penanten, Vecht, Langenholter meente, Graskolk, Haseler Ziel (Hasselter Zijl), af te sluiten streng of waaigat (oude rivierarm), Riekels kribbe, Fort Kiek in de Vegt, rolpalen, Riesebos. Met noordpijl, legenda, cartouche en schaalstok. Kaart door Abraham Hanselaer van het Zwarte Water vanaf de Riesebos tot de stad Hasselt ten westen van het nieuwe jaagpad langs het Zwarte Water en de Weerdgraven en ten oosten van de Hasselterdijk. Vermeld worden: De Weerd, Noodhaven, Winterskolk, Casteloorskolk, Huize Verborg, nieuwe kanaal door de penanten, Vecht, Langenholter meente, Graskolk, Haseler Ziel (Hasselter Zijl), af te sluiten streng of waaigat (oude rivierarm), Riekels kribbe, Fort Kiek in de Vegt, rolpalen, Riesebos. Met noordpijl, legenda, cartouche en schaalstok., [1762].
Datering:
[1762]
Titel:
Caart van de Nieuwe Jaagweg
Beschrijving:
Kaart door Abraham Hanselaer van het Zwarte Water vanaf de Riesebos tot de stad Hasselt ten westen van het nieuwe jaagpad langs het Zwarte Water en de Weerdgraven en ten oosten van de Hasselterdijk. Vermeld worden: De Weerd, Noodhaven, Winterskolk, Casteloorskolk, Huize Verborg, nieuwe kanaal door de penanten, Vecht, Langenholter meente, Graskolk, Haseler Ziel (Hasselter Zijl), af te sluiten streng of waaigat (oude rivierarm), Riekels kribbe, Fort Kiek in de Vegt, rolpalen, Riesebos. Met noordpijl, legenda, cartouche en schaalstok.
Aanvraagnummer:
0700 : -KD000220
Datering:
[1762]
Adres:
Hasselt, Zwartewater
Auteur:
(Abraham) Hanselaar;
Opmerking:
Kaartenlijst nummer E2201336
Schaal:
20 roeden (1,2 cm)
Oud nummer:
2 3 9 021; F16; kk008

Ga
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
1230 - 1813
Omvang archiefblok:
360 m 157 m
Toegang:
Mensema, A.J., Inventaris van het stadsarchief van Zwolle, 1230 - 1813, Zwolle (2007).
Opmerkingen:
* Charters worden alleen ter inzage gegeven na overleg met de studiezaalmedewerker. Raadpleeg eerst de regesten.

* In verband met de materiële toestand is besloten om gesloten testamenten niet te openen. Deze zijn derhalve niet in te zien.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS