Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Jongeren Advies Centrum (JAC) te Zwolle
0908 Jongeren Advies Centrum (JAC) te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De alternatieve hulpverlening en dus ook het J.A.C. is ontstaan in de periode van het zgn. "jongerenprotest" (1968-1972). Te Zwolle is in 1970 door prof. van Beugen uit Nijmegen op verzoek van de Vereniging Pro Juventute een onderzoek verricht naar het feit dat het adviesburo van de Vereniging niet voldoende in staat bleek de toenmalige probleemjeugd van Zwolle te bereiken.
Van Beugen's advies was het oprichten van een centraal gelegen buro dat zich speciaal op deze jeugd moest richten, waarbij deze jongeren zelf zoveel mogelijk centraal zouden dienen te staan, dus met zo min mogelijk inmenging van derden (b.v. ouders of school).
Tegelijkertijd waren er in Zwolle moeilijkheden gerezen met het toenmalige Session, hetgeen voor de gemeenteraad indertijd mede aanleiding was om het iniatief van Pro Juventute tot oprichting van een J.A.C. in Zwolle, te willen steunen.
In de loop van 1971 werd hiertoe een startgroep opgericht. Het J.A.C. zou als eerste opvang gaan fungeren voor jongeren bij een zo breed mogelijk scala van problemen (huisvesting, moeilijkheden thuis of op school, drugs, levenswijze, seks, relatieproblemen etc.). Bij veel van deze problemen zou het J.A.C. een doorverwijzende en motiverende rol moeten spelen, waarbij tevens nadrukkelijk in de opdracht van het J.A.C. het ter diskussie stellen van het functioneren van andere instellingen opgenomen was. Als er geen doorverwijsmogelijkheden waren zou het J.A.C. de hulpverlening zelf op zich gaan nemen. Tegelijk zou het mee gaan werken aan het creëren of verbeteren van bestaande instellingen, zoals een krisiscentrum, slaaphuis of opvangpand.
Sinds maart 1972 is in Zwolle een J.A.C. werkzaam, dat vanuit haar doelstelling en werkwijze de nieuwe opvattingen over hulpverlening aan jongeren gestalte tracht te geven. Om de onafhankelijkheid te waarborgen en uit praktische overwegingen werd het J.A.C. organisatorisch ondergebracht bij de Vereniging Pro Juventute. Door alle betrokkenen werd echter tevens de noodzaak ingezien om het J.A.C. zich als een zelfstandige werkeenheid te laten ontwikkelen. Garantie hiervoor werd gezocht door het J.A.C. een eigen behuizing te geven en een apart aandachtskader te scheppen in de vorm van een Beleids Advies Groep waar het bestuur van de Vereniging Pro Juventute haar beleidsverantwoordelijkheid aan delegeerde.
De Beleids Advies Groep heeft in feite vanaf het begin gefunctioneerd als het bestuur van een zelfstandig werkend en zich ontwikkelend J.A.C. Deze ontwikkeling bood de mogelijkheid tot het formeren van een J.A.C. als een specifieke organisatie met eigen specialistische werkvormen. Toen danook in 1974/1975 de Vereniging Pro Juventute fusiebesprekingen aanging met de Vereniging Kinderzorg werd het J.A.C. daarbij niet betrokken. Spoedig werd duidelijk, dat ook een personele unie met de nieuwe stichting I.J.G. niet mogelijk bleek, zodat besloten werd tot de oprichting van een stichting Jongeren Advies Centrum, welke de rechten en plichten van de Vereniging Pro Juventute zou overnemen.
Op 26 juni 1975 werd ten overstaan van notaris mr. F.M. Minke de oprichtingsakte verleden. De overdrachtsakte met de Vereniging Pro Juventute werd op 1 oktober d.a.v. ondertekend.
Conflicten binnen de staf, de bezetting van het J.A.C. gebouw (31 maart 1981) en het aftreden van het bestuur (juni 1981) hebben de ondergang van de alternatieve hulpverlening aan jongeren in Zwolle bespoedigd. Daarnaast raakte de relatie met de subsidiegevers, t.w. de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en het Ministerie van CRM, onder grote druk. Dit leidde uiteindelijk tot de opheffing van het Jongeren Advies Centrum Zwolle.
1. Het Archief
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1971 - 1982
Omvang archiefblok:
10,80 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van het Jongeren Advies Centrum Zwolle, 1971 - 1982, Zwolle (1989).
Openbaarheid:
Stukken betreffende levende personen zijn alleen te raadplegen met schriftelijke toestemming van de drirecteur van het Historisch Centrum verijssel.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS