Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Heijtlaage, collectie, te Dalfsen

1201 Heijtlaage, collectie, te Dalfsen ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Begin maart 2002 bracht de heer Noordman uit Amstelveen een bezoek aan het gemeentehuis van Dalfsen. Hij had een twaalftal akten uit de jaren 1759-1875 bij zich, waarvan hij vond dat die beter op z'n plaats waren bij de gemeente Dalfsen. De gemeente Dalfsen heeft de akten in dank aanvaard. Vervolgens heeft de gemeente Dalfsen de akten, onder de naam collectie Heijtlaage te Dalfsen, aan het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle geschonken.
De akten hebben betrekking op het grondbezit van de familie Heijtlaak /Heijtlaagen, liggende in de gemeente Dalfsen. Het gaat hierbij om de eigendommen van Gerrit Heijtlaak en zijn vrouw Hermina Gerrits, die in 1759 een huis en hof binnen Dalfsen kochten. De familie Heijtlaak kocht in de jaren 1775, 1777, 1791 en 1805 diverse percelen hofland, gelegen op het Pastoorsland, op de Kerkenkamp, op de Achterste Mars en op het Scholtenkamp in de gemeente Dalfsen. Na het overlijden van Johanna ter Heine, weduwe van Gerrit Heijtlaage, kwamen de goederen in het bezit van haar neef David van Putten, schoenmaker te Dalfsen.
Plaatsingslijst
12 Onderhandse akte van verkoop door Gesina Wilhelmina Kramers, echtgenote van Jan Jacob Reineke, en Nesina Aleida Kramers, beide te Amsterdam, van een perceel bouwland, gelegen in de gemeente Dalfsen (kad. Sectie K nr. 1129), aan Antonie Kappert ook genaamd Dekker, landbouwer, en David van Putten, schoenmaker, beide wonende te Dalfsen, 1875.
1201 Heijtlaage, collectie, te Dalfsen
Plaatsingslijst
12
Onderhandse akte van verkoop door Gesina Wilhelmina Kramers, echtgenote van Jan Jacob Reineke, en Nesina Aleida Kramers, beide te Amsterdam, van een perceel bouwland, gelegen in de gemeente Dalfsen (kad. Sectie K nr. 1129), aan Antonie Kappert ook genaamd Dekker, landbouwer, en David van Putten, schoenmaker, beide wonende te Dalfsen, 1875.
Datering:
1875.
Omvang:
1 stuk
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle

Kenmerken

Datering:
1759 - 1875
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Omvang archiefblok:
0,12
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst op de collectie Heijtlaage te Dalfsen, 1759 - 1875, Zwolle (2002).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.