Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1678
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel)
Raming amovering woningen tot 1985 Grafiek betreffende het aantal te slopen woningen in Zwolle, tot 1970, respectievelijk tot 1985, ingedeeld naar wijk en bouwjaar (voor 1906 en tussen 1906 en 1930). In totaal zouden 5400 woningen gesloopt moeten worden, de meeste in het centrum, Diezerpoort en Assendorp. Met legenda., 1958
Titel:
Raming amovering woningen tot 1985
Beschrijving:
Grafiek betreffende het aantal te slopen woningen in Zwolle, tot 1970, respectievelijk tot 1985, ingedeeld naar wijk en bouwjaar (voor 1906 en tussen 1906 en 1930). In totaal zouden 5400 woningen gesloopt moeten worden, de meeste in het centrum, Diezerpoort en Assendorp. Met legenda.
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel), Vanaf zestiende eeuw tot heden.
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is openbaar.
Bijzonderheden:
Het Gemeentearchief Zwolle kocht af en toe kaarten aan die een belangrijke aanvulling waren voor de collectie (topografisch-historische atlas). De kaarten hebben geen verband met een archief en zijn stuk voor stuk beschreven. Toen het Gemeentearchief Zwolle samenging met het Rijksarchief in de Provincie Overijssel in Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) is deze collectie door de nieuwe organisatie aangevuld met kaarten die geen verband hebben met archieven.