Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1678
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel)
Sleewijk's kaart van Overijssel voor wandelaars, wielrijders en automobilisten, voor school, kantoor en huiskamer Spoor- en stroomtramlijnen, wegen, fietspaden en wandelroutes van de ANWB. Vermeld worden: In Overijssel: van Zwolle via Ommen, Holten, Diepenheim, Goor, Delden, Hengelo, Lonneker en Denekamp naar Oldenzaal. Zutphen via Almen en Lochem; vanuit Diepenheim naar het zuiden. Op de kaart zijn enkele sanatoria aangegeven: Krönnenzommer bij Hellendoorn, Erica bij Nunspeet, in het Leuvenumse bos tussen Harderwijk en Leuvenum. Wat betreft de datering van de kaart: het monument van Thomas a Kempis op de Agnietenberg bij Zwolle is in 1921 geplaatst, de Nijverdalse Bergweg (Toeristenweg) tussen Nijverdal en Holten, in 1929 geopend, staan nog niet op de kaart. Met noordpijl, legenda en schaalstok., 1920
Titel:
Sleewijk's kaart van Overijssel voor wandelaars, wielrijders en automobilisten, voor school, kantoor en huiskamer
Beschrijving:
Spoor- en stroomtramlijnen, wegen, fietspaden en wandelroutes van de ANWB. Vermeld worden: In Overijssel: van Zwolle via Ommen, Holten, Diepenheim, Goor, Delden, Hengelo, Lonneker en Denekamp naar Oldenzaal. Zutphen via Almen en Lochem; vanuit Diepenheim naar het zuiden. Op de kaart zijn enkele sanatoria aangegeven: Krönnenzommer bij Hellendoorn, Erica bij Nunspeet, in het Leuvenumse bos tussen Harderwijk en Leuvenum. Wat betreft de datering van de kaart: het monument van Thomas a Kempis op de Agnietenberg bij Zwolle is in 1921 geplaatst, de Nijverdalse Bergweg (Toeristenweg) tussen Nijverdal en Holten, in 1929 geopend, staan nog niet op de kaart. Met noordpijl, legenda en schaalstok.
Datering:
1920
Datering eind:
1930
Eigenaar:
Historisch Centrum Overijssel
Rechthebbende:
Historisch Centrum Overijssel
Opmerking:
Zie ook -KD001241 in deze toegang1977
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel), Vanaf zestiende eeuw tot heden.
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is openbaar.
Bijzonderheden:
Het Gemeentearchief Zwolle kocht af en toe kaarten aan die een belangrijke aanvulling waren voor de collectie (topografisch-historische atlas). De kaarten hebben geen verband met een archief en zijn stuk voor stuk beschreven. Toen het Gemeentearchief Zwolle samenging met het Rijksarchief in de Provincie Overijssel in Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) is deze collectie door de nieuwe organisatie aangevuld met kaarten die geen verband hebben met archieven.