Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Doop-, trouw- en begraafboeken (dtb, retroacta van de burger...

0709 Doop-, trouw- en begraafboeken (dtb, retroacta van de burgerlijke stand) in Zwolle en Zwollerkerspel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1581 - 1811
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Omvang archiefblok:
7,50 m
Toegang:
Hendriks, F.M., Beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken, de registers van aangegeven lijken, enz. in Zwolle en Zwollerkerspel, dagtekenende van vóór de invoering van de burgerlijke stand, 1581 - 1811, Zwolle (z.j.).
Opmerkingen:
In sommige stukken in dit archief worden twee verschillende vormen van tijdrekenkunde gebruikt. Dit heeft te maken met het feit dat in de 16e en 17e eeuw steden vaak wisselende tijdstijlen hanteerden, namelijk de Juliaanse of de Gregoriaanse kalender. In de tekst zie je dan bijvoorbeeld ‘13/23 juli st.v’ staan. Dit betekent ‘stilo veteri’, oftewel de oude stijl van de Juliaanse kalender. Vanaf 1582 ging men echter geleidelijk over naar de stilo novo, oftewel de nieuwe stijl van de Gregoriaanse kalender. Dit gebeurde in Overijssel pas officieel in 1700, zodat je in de periode daarvoor nog deze verwarrende datering ziet. In dit voorbeeld: 13 is dus 13 juli volgens de Juliaanse kalender en tien dagen later is 23, dus 23 juli volgens de Gregoriaanse kalender.
Bijzonderheden:
Oud: RBSO.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.