Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Soldatengasthuis te Zwolle
0892 Soldatengasthuis te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Genealogisch onderzoek naar militaire voorouders wordt soms als uitermate lastig ervaren, vooral omdat een militair in de regel geen vaste woon- en verblijfplaats heeft. Militairen duiken dan eens hier, dan weer daar op; het traceren van hun belevenissen wordt daardoor zeer bemoeilijkt. Toch zijn er verschillende bronnen en diverse publicaties die ons iets meer vertellen over het mistige verleden van militaire voorouders. Tot één van die bronnen mogen de rekeningen van ontvangsten en uitgaven van het soldatengasthuis over de jaren 1621-1653, 1665\1666 zeker gerekend worden.
Voor nadere informatie omtrent het soldatengasthuis als instituut wordt verwezen naar het artikel van J.J. Seekles "Facetten van het Soldatengasthuis" in: Zwols Historisch Tijdschrift, 7e jrg. (1990), no. 2. In dat artikel wordt gepoogd aan de hand van de overgebleven rekeningen een beeld te schetsen van de lotgevallen van het instituut. Er zijn geen andere archiefbescheiden van het soldatengasthuis overgeleverd. Aandacht wordt daarbij geschonken aan de ontstaansgeschiedenis, de huisvesting, de financiën, het personeel en provisorschap, alsmede de verzorging en verpleging van gewonde soldaten.
In het archief bevinden zich ook lijsten van verpleegde en verzorgde soldaten. De kosten van verpleging en verzorging werden namelijk bij de respectievelijke kapiteins en\of regimentscommandanten in rekening gebracht. Deze lijsten lopen over de jaren 1621-1647, 1665\1666 en zijn in extenso verder uitgewerkt in een Nadere Toegang onder de titel "Lijsten van verpleegde en gestorven soldaten en burgers, 1621-1747, 1665\1666". Deze nadere toegang is achter deze plaatsingslijst opgenomen.
Kenmerken
Datering:
1665 - 1666
Omvang archiefblok:
0,25 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van het soldatengasthuis te Zwolle, 1665 - 1666, Zwolle (1996).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS