Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Sint-Nicolaas- of Kramersgilde te Zwolle

0929 Sint-Nicolaas- of Kramersgilde te Zwolle ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voor de geschiedenis van het Sint Nicolaas- of Kramersgilde wordt verwezen naar de publicatie van: J.C. Streng, Vrijheid, gelijkheid, broederschap en gezelligheid. Het Zwolse Sint Nicolaasgilde tijdens het ancien régime. Hilversum, 2001.

Het archief van het Sint Nicolaas- of Kramersgilde is rond 1875 beschreven door Van Riemsdijk. De (hoge) nummers in deze plaatsingslijst zijn ontleend aan de inventaris die hij van het stadsarchief van Zwolle gemaakt heeft. Hier en daar zijn de beschrijvingen door latere archivarissen aangepast.

De charters in dit archief zijn opgenomen in de chartercollectie van het Gemeentearchief Zwolle. Van de charters heeft F.C. Berkenvelder regesten gemaakt. Deze regesten zijn te vinden in A.J. Mensema, Inventaris van het Stadsarchief van Zwolle, 1230-1813.

De vier registers (nrs 935-I, 935-II, 938 en 939) met nieuwe leden van het gilde zijn door Johan Admiraal en Rudy Esajas getranscribeerd. De transcripties zijn digitaal beschikbaar en zijn ook in papieren vorm in te zien bij het Historisch Centrum Overijssel.

De stad Zwolle had vanzelfsprekend ook bemoeiingen met het Sint Nicolaas- of Kramersgilde. De stukken die daarop betrekking hebben, zijn te vinden in Mensema’s inventaris.

Wim Huijsmans
Zwolle, juni 2009
Plaatsingslijst

Kenmerken

Datering:
1638 - 1846
Toegang:
Plaatsingslijst van het archief van het Sint-Nicolaas- of Kramersgilde te Zwolle, 1638 - 1846, Zwolle (2009).
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Bijzonderheden:
Oud: GA003.