Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Rooms-Katholieke Bouwbond St.Joseph, afdeling Zwolle

0943 Rooms-Katholieke Bouwbond St.Joseph, afdeling Zwolle ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Rooms-Katholieke bouwvakarbeidersbond "St. Joseph", afdeling Zwolle, werd opgericht in 1917. Sinds 1963 was St. Joseph onderdeel van de Nederlandse Katholieke Bond van Werknemers in de Bouwnijverheid, die in 1978 opging in de lokale FNV-afdeling. Historisch onderzoek naar de geschiedenis van "St. Joseph" is verder niet verricht.

Het archiefje van de St. Joseph, dat loopt over de jaren 1924-1978, werd op 1 februari 1994 door de heren L. Huisman en H. Veldman, namens het bestuur van de Bouw- en Houtbond FNV, afd. Zwolle, aan het gemeentearchief Zwolle in bewaring gegeven. De omvang van het archief bedraagt 0,12m1. De archiefbescheiden zijn openbaar.

De inventarisnummers 8-13 werden door de heer H. Veldman in januari 2017 naar het HCO gebracht. Met instemming van de heer Veldman werd de in 1994 aangegane inbewaargeving omgezet in een schenking aan het HCO. De omvang bedraagt thans 0,24 m1. De archiefbescheiden zijn openbaar.

Kenmerken

Datering:
1924 - 1978
Omvang archiefblok:
0,12 m
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Toegang:
Huijsmans, W.A./Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van de Rooms-Katholieke Bouwvakarbeidersbond St.Joseph, afdeling Zwolle, 1924 - 1978, Zwolle (1994/2013).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.