Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Tafelronde 19 Zwolle

1070 Tafelronde 19 Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op 14 maart 1927 stichtte Louis Marchesi te Norwich (Engeland) de eerste Round Table.
Deze Round Table was bedoeld als een organisatie van leidinggevende jongemannen, afkomstig uit diverse beroepen.

De leeftijdsgrens werd vastgesteld tussen 20 en 40 jaar. Deze leeftijdsgrens werd wenselijk geacht, opdat de leden zich vrijer zouden voelen dan bij aanwezigheid van oudere, meer ervaren mannen. Voorts zou het verenigingsleven worden gestimuleerd doordat steeds weer nieuwe, jonge leden de plaatsen zouden gaan bezetten van hen, die wegens het overschrijden van de leeftijdsgrens van 40 jaar dienden te bedanken als lid.

Een beperkt aantal classificaties van beroepen werd wenselijk geacht, opdat een plaatselijk Ronde Tafel niet meer dan 20 leden zou tellen.
De bedoeling is de leden de inzichten van de andere leden te doen leren kennen. De club dient er voor belangstelling bij de leden op te wekken voor andere vakken en beroepen, liefhebberijen en belevenissen. Van ieder clublid wordt bovendien aandacht gevraagd voor de nationale en internationale samenleving. Ieder lid van de Ronde Tafel wordt opgewekt de gemeenschap naar beste kunnen te dienen en een voorbeeld te zijn voor anderen in de uitoefening van zijn beroep of ambt.

Om dit te bereiken worden geregelde bijeenkomsten gehouden, waarbij de leden om beurten voordrachten houden, dan wel gastsprekers worden uitgenodigd om hun mening over een bepaald onderwerp kenbaar te maken, zo mogelijk gevolgd door een gedachtenwisseling.
Tevens dienen deze bijeenkomsten om activiteiten te beramen in het belang van de plaatselijke gemeenschap.

Het insigne van de Ronde Tafel is ontleend aan het zinnebeeld van de Tafelronde van de legendarische koning Arthur met in het midden de Tudor-roos: het stelt de samenkomst van jonge mannen aan een ronde tafel voor. De zinspreuk van de Ronde Tafel is" "Adopt - adapt - improve".
Op 7 juni 1946 werd de eerste Nederlandse Tafelronde met aanvankelijk 16 leden te Utrecht opgericht. Overal in den lande bleek belangstelling voor de Tafelronde te bestaan. Geleidelijk groeide de Nederlandse Tafelronde tot enkele honderden plaatselijke Ronde Tafels met duizenden leden.

Het verenigingsjaar loopt van 1 april tot en met 31 maart.

In 1948 ontstond een internationale, overkoepelende organisatie, "Round Table International" genaamd. Deze trad op zijn beurt toe tot de World Council of Young Men's Service Clubs.

De Nederlandse Tafel Ronde is verdeeld in districten op territoriale grondslag. Een district telt enkele tientallen plaatselijke Tafelrondes. Op 28 maart 1949 werd de Zwolse Tafelronde erkend als Tafel 19. Men kwam twee keer per maand te weten de tweede en vierde maandagavond bij toerbeurt bij één der leden thuis bijeen.

Archief

In november 1987 is het archief van Tafelronde 19 naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats overgebracht; latere aanvullingen kwamen in 1994 en 2018. Het archief omvat 7 dozen en is openbaar voor zover de archiefbescheiden ouder zijn dan 10 jaar.
Niet door elke secretaris en penningmeester is steeds die zorg aan het archief besteed, die wenselijk zou zijn geweest. Dit is inherent aan het feit, dat jaarlijks de bestuursfuncties wisselen.
Overzicht van Bestuursleden van de Tafelronde 19 (Zwolle), opgericht 28 maart 1949
Kenmerken
Datering:
1949 - 1999
Omvang archiefblok:
1,25 m
Toegang:
Berkenvelder, drs. F.C., Inventaris van het archief van Rondetafel 19 (Zwolle), 1949 - 1999, Zwolle (1999).
Bijzonderheden:
Oud: VA086.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Archiefvormer(s)::
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS