Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Bos, Hendrik Jan, landrentmeester van Twente

1289 Bos, Hendrik Jan, landrentmeester van Twente ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De hieronder beschreven stukken werden in 2005 door H. Muskee bij de samenstelling van een supplement-inventaris van de domein-archivalia aangetroffen. Deze stukken zijn persoonlijk van aard en zijn per ongeluk terechtgekomen in de stukken die betrekking hebben op de werkzaamheden van H.J. Bos als landrentmeester van Twente. Deze stukken werden namelijk als retroacta aan de sinds 1812 opererende domein-ambtenaren overgedragen.
In de Oudheidkamer van Oldenzaal (in het gemeentearchief van Oldenzaal) bevinden zich ook - deels persoonlijke-stukken van H.J. Bos. In het op het HCO berustende Statenarchief bevinden zich ook veel stukken die van H.J. Bos afkomstig zijn, deze hebben betrekking op zijn functies van landrentmeester van Twente en administrateur der gedistraheerde goederen in Twente.
De onderhavige inventaris betreft stukken met betrekking tot de boekhouding van de inkomsten en uitgaven voor zijn kleinzoon Bernhard Bekker tijdens zijn studie voor predikant te Groningen en de kosten voor zijn huishouding in zijn eerste standplaats Nijehorne als predikant. Hij was een zoon van dr. Wilm Bekker en Adriana Elisabeth Bos (1749-1783) en was geboren te Oldenzaal op 22 februari 1768 en twee dagen later gedoopt. Tussen 1792 en 1805 was hij predikant te Oudehorne en in 1805 werd hij te Peins (Friesland) beroepen, alwaar hij op 28 februari 1827 overleed.
J.H. Wigger, 22 februari 2005
1. Literatuur en bronnen

Kenmerken

Datering:
1786 - 1792
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Omvang archiefblok:
0,50 m
Toegang:
Wigger, J.H., Inventaris van de archivalia van Hendrik Jan Bos (c. 1706-1792), voormalig richter van het landgericht Enschede en verwalter-landrentmeester van Twente, 1786 - 1792, Zwolle (2005).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.