Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Bosch, Willem van den, collectie
1411 Bosch, Willem van den, collectie ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Toelichting
Gentleman in de sportjournalistiek.
Willem van den Bosch (1924-2004), een geboren Zwollenaar, wist al vroeg dat hij journalist wilde worden. In school- en clubbladen verschenen zijn eerste stukjes, onder meer in het Z.A.C. nieuws. Zijn eerste werkgever was het waterleidingbedrijf in Zwolle. Daar werd in 1942 een razzia gehouden, waarbij Van den Bosch werd opgepakt. De rest van de bezettingsjaren bracht hij in Duitsland door. De kans om eindelijk journalist te worden kreeg hij in 1954. Hij kon in dienst treden bij de Asser Courant. Twee jaar later werd Van den Bosch gevraagd om sportredacteur bij "de Zwolsche" te worden. Hij moest de sportredactie van de grond toe opbouwen. Zijn winkeltje werd langzaam maar zeker steeds belangrijker en groter. Toen hij in 1986 met de vut ging telde de sportredactie vijf leden, was het aantal sportpagina's fors uitgebreid en werd er door de hoofdredactie juist op aangedrongen belangwekkend sportnieuws op de voorpagina te zetten. Zijn grote liefde was de voetbalclub PEC. Toen PEC naar de eredivisie promoveerde, voelde hij dat als een persoonlijke overwinning. Als sportjournalist had hij er altijd voor geijverd dat er in Zwolle een goede betaalde club zou zijn.
De sportjournalistiek is een hectische wereld. Toch bleef Van den Bosch altijd de rust zelve, aan dikdoenerij had hij een hekel en zijn levenstijl werd gekenmerkt door eenvoud, bescheidenheid en oprechtheid. Van zijn hand kwamen geen stukken met schreeuwende koppen en als er kritiek in zijn verslagen doorklonk, was dat altijd opbouwend. Wim van den Bosch was een gentleman in de sportjournalistiek. Bij zijn afscheid in 1986 werd hij terecht onderscheiden met de eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Het archief
De Collectie Willem van den Bosch loopt over de (1913) 1939-1999 (2004) en kent een omvang van 0,24m1. Het is in juni 2009 door dhr. R. Stoeten uit Beers aan het Historisch Centrum Overijssel geschonken. Het archief is openbaar.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1937 - 1999
Omvang archiefblok:
0,25 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van de collectie Willem van den Bosch, 1937 - 1999, Zwolle (2009).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS