Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Coöperatieve Fruitveiling “IJsselstreek” te Olst

1499 Coöperatieve Fruitveiling “IJsselstreek” te Olst ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In 1921 richtten lokale fruittelers de Coöperatieve Fruitveiling "IJsselstreek" te Olst op. De coöperatie was het vervolg op een in 1907 opgerichte particuliere veiling, die door wanbeheer ter ziele was gegaan. Aanvankelijk vonden de openbare veilingen plaats in de openlucht op het stationsplein. In 1930 kocht de vereniging een terrein naast de Olba fabriek tegenover het station, waarop men een eigen veilinggebouw realiseerde. Na de oorlog werd dit gebouw in fases gemoderniseerd en uitgebreid. De veiling beleefde in de jaren vijftig hoogtijdagen met meer dan 200 aangesloten leden. Het assortiment bestond hoofdzakelijk uit appels en peren. In de jaren zestig keerde het tij. Door een complex van factoren zag de kleinschalige coöperatie zich in 1967 gedwongen zichzelf op te heffen.
Als laatste secretaris van de fruitveiling nam Olstenaar Derk Steenbruggen bij de liquidatie van de vereniging en de verkoop van de gebouwen het archief onder zijn beheer. De belangrijkste stukken uit het archief, met name de notulenboeken, legde hij op de zolder van zijn boerderij. Bij inventarisatie van zijn familiebescheiden door ondergetekende in 2011 kwamen deze tevoorschijn. Enkele fruitkistjes met archivalia plaatste Steenbruggen indertijd op de zolder van zijn fruitkoeling, waar het na zijn overlijden in 2016 werd teruggevonden. Deze stukken bevonden zich in erbarmelijke staat. Sommige papieren waren dusdanig door vocht of ongedierte aangetast dat ze als verloren beschouwd moesten worden. Samen met het familiearchief hebben de erven Steenbruggen het archief aan het Historisch Centrum Overijssel overgedragen.
Voor meer informatie zie:

E. van der Horst, Het Sallandse boerenleven in de 20ste eeuw. Verhalen van MRIJ-veefokker en fruitteler Derk Steenbruggen (Bathmen 2012).
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
(1921) 1926-1971
Omvang archiefblok:
0,5
Toegang:
Horst, E. van der, Inventaris van het archief van de Coöperatieve Fruitveiling “IJsselstreek” te Olst, (1921) 1926-1971, Olst (2017).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS