Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Nederlandsche Protestanten Bond, afd. Rijssen, later genoemd...

1729 Nederlandsche Protestanten Bond, afd. Rijssen, later genoemd Geloofsgemeenschap NPB “Aan de Regge”, afd. Rijssen/Nijverdal ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Beknopte historische inleiding
De Nederlandsche Protestanten Bond, afd. Rijssen werd op 18 december 1890 opgericht. Onder leiding van ds. I. van den Bergh uit Zwolle kwam een groep inwoners bijeen om tot de oprichting van de afdeling Rijssen te besluiten. Het eerste gevormde bestuur bestond uit de heren A.H. ter Horst, T.I. Meijer, H.H. Kortebos en M. van den Brink. De eerste godsdienstoefening vond plaats op 1 februari 1891 en werd geleid door ds. Ternooy Apel uit Almelo. De diensten werden gehouden in een gedeelte van de huishoudschool en later in het gebouw Parkstede. In 1970 betrok de afdeling een eigen lokaal aan de Wierdensestraat te Rijssen. Dit leidde tot een toename van het aantal leden.

Al in 1951/1952 ontstonden voorzichtige contacten met de afdeling Hellendoorn/Nijverdal over samenwerking. De praktische bezwaren waren echter te groot. In de jaren '80 werd een nieuwe poging ondernomen. Door krimp en vergrijzing was het ledenaantal flink gedaald. De in 1939 opgerichte afdeling werd tijdens de jaarvergadering van 29 april 1981 ontbonden. Sommige leden zochten naar een andere oplossing. Met name door de inzet van de heer A. Grooters ontstond op 8 januari 1986 de afdeling Rijssen/Nijverdal en omgeving.

Het 100-jarig bestaan werd in 1990 gevierd. Leden en oud-leden schreven hun herinneringen aan de gebeurtenissen in de afdeling in een jubileumboek op.

Het archief van de NPB-afdeling Rijssen, later samengevoegd met Nijverdal tot NPB afdeling "Aan de Regge" loopt over de jaren 1953-1999 en kent een omvang van 0,24 m1. Het archiefje werd door het bestuur in 2019 aan het HCO in bewaring gegeven. Het is openbaar.

Kenmerken

Datering:
1953 - 1999
Voorwaarden voor raadpleging:
Het archief is openbaar.
Omvang archiefblok:
0,24 m
Toegang:
Seekles, J.J., Inventaris van het archief van de Nederlandsche Protestanten Bond, afd. Rijssen, later genoemd Geloofsgemeenschap NPB “Aan de Regge”, afd. Rijssen/Nijverdal, 1953 - 1999, Zwolle (2019).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.