Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Archief Walter Hengeveld (Humanistisch Verbond Hengelo-Midden Twente)

1760 Archief Walter Hengeveld (Humanistisch Verbond Hengelo-Midden Twente) ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Walter Hengeveld (Rotterdam 17 mei 1918 - Almelo 25 december 2017), na zijn komst naar Hengelo eind jaren 1950 werkzaam bij het Twents Instituut voor Bedrijfspsychologie van Raadgevend Bureau Berenschot, en vanaf 1963 tot aan zijn pensionering uin 1983 bij de Technische Hogeschool Twente, was in zijn woonplaats Hengelo onder andere een aantal jaren gemeenteraadslid voor de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP) en raakte eind jaren 1970 betrokken bij de plaatselijke en regionale gemeenschap van het Humanistisch Verbond, als bestuurslid met zwaartepunten publiciteit en humanistisch vormingsonderwijs (HVO); de laatste vijf jaar tot zijn aftreden in 1990 was hij afdelingsvoorzitter. Als HVO-leidinggevende was hijzelf actief van 1979-1984; in 1992 beëindigde hij zijn lidmaatschap van de Twentse HVO-groep, die hij vanaf 1986 ook voorzat, en trad hij uit het bestuur van de landelijke STichting Beheer HVO. Hij was de eerste voorzitter van de in 1988 opgerichte REgionale Werkgroep UItvaartbegeleiding Twente; zelf begeleidde hij tussen 1989 en 1998 als humanistisch uitvaartbegeleider 79 keer een uitvaart.
Een eerste selectie en globale ordening van zijn persoonlijk humanistisch archief verrichtte Walter Hengeveld zelf in de eerste jaren na de afsluiting van zijn activiteiten in het verbond (eind jaren 1990). Meer details zijn te vinden in het door zijn zoon Richard Hengeveld op basis van dit archief, in eigen beheer uitgebrachte boek "Walter Humanist". Dubbelen, waaronder pakketten gereproduceerd cursusmateriaal, zijn vernietigd, evenals een door Walter Hengeveld bewaarde selectie van zijn uitvaartredes, soms voorzien van aantekeningen en opgeplakte rouwadvertenties (1989-1998; namenlijst bewaard in inv.nr. 6).
Originele afdrukken van enkele zwart-wit foto's verbonden met het humanistische vormingsonderwijs te Hengelo en negatieven van kleurenfoto's van een HV-forumavond in oktober 1981 zijn geschonken aan het Museum Hengelo.

Het archief van Walter Hengeveld werd op 10 december 2020 door Richard Hengeveld aan het HCO geschonken. Het archiefje loopt over de jaren 1977-2000 (2006) en kent een omvang van 0,12 m1. Het archiefmateriaal is openbaar.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1977-2000 (2006)
Voorwaarden voor raadpleging:
ja
Omvang archiefblok:
0,10 m
Toegang:
R. Hengeveld, Archief Walter Hengeveld (Humanistisch Verbond Hengelo-Midden Twente), 1977-2000 (2006), Amsterdam (2020).
Openbaarheid:
ja.