Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1678
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel)
Zwolle Kaart van de bebouwde kom van de gemeente Zwolle. De nieuwbouw van het Veeralleekwartier is gevorderd tot de Oranje Nassaulaan, de Mauritsstraat en de Prins Frederikstraat. De tramweg naar Blokzijl is nog aanwezig, evenals de gemeentelijke zweminrichting in het Zwarte Water. De Schildersbuurt is ten westen van de Rembrandtlaan nog in aanbouw. De Indische buurt is gevorderd tot de Bankastraat en het Binnengasthuis is gebouwd. In de stationsbuurt is de Daniƫllastichting bij de Westerlaan nog aanwezig, de burg. Van Royensingel heet nog Klein Weezenland. De Westerstraat en de Parkstraat zijn nog niet aanwezig. De nieuwbouw in de Assendrop is gevorderd tot de Sallandstraat, Lijsterbesstraat en Begoniastraat. De Bleekerstraat is nog aanwezig, de van Karnebeekstraat heet nog Deventerstraat en de Zuiderkerkstraat heet nog Deventerdwarsstraat. De Pierik is bebouwd tot de Meidoornstraat en Goudenregenstraat. De Zeeheldenbuurt is bebouwd tot de van Galenstraat. In het centrum loopt het Hoornsteegje nog door en de stegen (bijv. Hagelsteeg) heten nog steeg in plaats van straat. Op de kaart worden een aantal scholen vermeld: de Enkschool (Jenapleinschool) aan het Assendorperplein is gebouwd, maar de Christelijke lagere school aan de Wipstrikkerallee, en de RK Frobelschool (beide 1920) nog niet. Verschillende armenscholen, bij aan de Hoogstraat, in de Kamperstraat, de Schoolstraat in de Diezerpoort en de school aan de Turfmarkt zijn nog aanwezig. Met noordpijl en legenda., 1919
Titel:
Zwolle
Beschrijving:
Kaart van de bebouwde kom van de gemeente Zwolle. De nieuwbouw van het Veeralleekwartier is gevorderd tot de Oranje Nassaulaan, de Mauritsstraat en de Prins Frederikstraat. De tramweg naar Blokzijl is nog aanwezig, evenals de gemeentelijke zweminrichting in het Zwarte Water. De Schildersbuurt is ten westen van de Rembrandtlaan nog in aanbouw. De Indische buurt is gevorderd tot de Bankastraat en het Binnengasthuis is gebouwd. In de stationsbuurt is de Daniƫllastichting bij de Westerlaan nog aanwezig, de burg. Van Royensingel heet nog Klein Weezenland. De Westerstraat en de Parkstraat zijn nog niet aanwezig. De nieuwbouw in de Assendrop is gevorderd tot de Sallandstraat, Lijsterbesstraat en Begoniastraat. De Bleekerstraat is nog aanwezig, de van Karnebeekstraat heet nog Deventerstraat en de Zuiderkerkstraat heet nog Deventerdwarsstraat. De Pierik is bebouwd tot de Meidoornstraat en Goudenregenstraat. De Zeeheldenbuurt is bebouwd tot de van Galenstraat. In het centrum loopt het Hoornsteegje nog door en de stegen (bijv. Hagelsteeg) heten nog steeg in plaats van straat. Op de kaart worden een aantal scholen vermeld: de Enkschool (Jenapleinschool) aan het Assendorperplein is gebouwd, maar de Christelijke lagere school aan de Wipstrikkerallee, en de RK Frobelschool (beide 1920) nog niet. Verschillende armenscholen, bij aan de Hoogstraat, in de Kamperstraat, de Schoolstraat in de Diezerpoort en de school aan de Turfmarkt zijn nog aanwezig. Met noordpijl en legenda.
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel), Vanaf zestiende eeuw tot heden.
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Het archief is openbaar.
Bijzonderheden:
Het Gemeentearchief Zwolle kocht af en toe kaarten aan die een belangrijke aanvulling waren voor de collectie (topografisch-historische atlas). De kaarten hebben geen verband met een archief en zijn stuk voor stuk beschreven. Toen het Gemeentearchief Zwolle samenging met het Rijksarchief in de Provincie Overijssel in Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) is deze collectie door de nieuwe organisatie aangevuld met kaarten die geen verband hebben met archieven.