1678 Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )
Uitleg bij archieftoegang
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1678
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel)
Stadplattegrond van Zwolle, derde druk Plattegrond van de gemeente Zwolle, met een centrumkaart, aangepaste kaartjes van Wijthmen en Windesheim, buslijnen, naamregister en algemene informatie betreffende publieke diensten. De Aa-landen zijn nog in ontwikkeling, bedrijventerreinen Grote Voort en Marslanden zijn nog niet bebouwd, op Retham en G.E.B. na. Op De Vrolijkheid: de GAZO, ANWB Technostation en Bodeterrein. Er gaan nog geen bussen door het centrum. Allerlei scholen, zijn inmiddels verhuisd of verdwenen (zoals de Emmaschool (huishoudschool aan de Emmastraat) en het Openbaar Slachthuis aan de Veemarkt). Het nieuwe Sophia ziekenhuis is sinds een paar jaar klaar, het gerechtsgebouw nog niet. Speeltuin Het Westen in de Kamperpoort is inmiddels verdwenen. De veilinghal in Berkum wordt niet vermeld. Een discotheek (uitleen van platen) aan de Melkmarkt. De VVV zat in het Refter. Een manifestatieterrein in Holtenbroek. Het Rijksarchief zat in de Sassenpoort. In het oude provinciehuis bevond zich de Christelijke HEAO. De Centrale bibliotheek bevond zich in de Kamperstraat.Met legenda en schaalstok , 1975
Titel:
Stadplattegrond van Zwolle, derde druk
Beschrijving:
Plattegrond van de gemeente Zwolle, met een centrumkaart, aangepaste kaartjes van Wijthmen en Windesheim, buslijnen, naamregister en algemene informatie betreffende publieke diensten. De Aa-landen zijn nog in ontwikkeling, bedrijventerreinen Grote Voort en Marslanden zijn nog niet bebouwd, op Retham en G.E.B. na. Op De Vrolijkheid: de GAZO, ANWB Technostation en Bodeterrein. Er gaan nog geen bussen door het centrum. Allerlei scholen, zijn inmiddels verhuisd of verdwenen (zoals de Emmaschool (huishoudschool aan de Emmastraat) en het Openbaar Slachthuis aan de Veemarkt). Het nieuwe Sophia ziekenhuis is sinds een paar jaar klaar, het gerechtsgebouw nog niet. Speeltuin Het Westen in de Kamperpoort is inmiddels verdwenen. De veilinghal in Berkum wordt niet vermeld. Een discotheek (uitleen van platen) aan de Melkmarkt. De VVV zat in het Refter. Een manifestatieterrein in Holtenbroek. Het Rijksarchief zat in de Sassenpoort. In het oude provinciehuis bevond zich de Christelijke HEAO. De Centrale bibliotheek bevond zich in de Kamperstraat.Met legenda en schaalstok
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel), Vanaf zestiende eeuw tot heden.
Bijzonderheden:
Het Gemeentearchief Zwolle kocht af en toe kaarten aan die een belangrijke aanvulling waren voor de collectie (topografisch-historische atlas). De kaarten hebben geen verband met een archief en zijn stuk voor stuk beschreven. Toen het Gemeentearchief Zwolle samenging met het Rijksarchief in de Provincie Overijssel in Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) is deze collectie door de nieuwe organisatie aangevuld met kaarten die geen verband hebben met archieven.