1678 Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )
Uitleg bij archieftoegang
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief • Inleiding op het archief • Inventaris of plaatsingslijst • Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.
1678
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel)
Zwolle 0(5) Zwart-wit kaart met het grootste deel van de gemeente Zwolle en een deel van de gemeente Hattem. In de Aa-landen is de Kkrekenbuurt en een groot deel van de Rivierenbuurt bebouwd, maar de Middelweg is nog niet doorgertrokken boven Holtenbroek. De Ambelt is nog een buitenschool. Het nieuwe Sophia ziekenhuis (geopend in 1972), Zandhove is nog geen verpleeghuis, maar een bejaardentehuis, de goederenspoorweg tussen Hattem en Hattemerbroek is nog in gebruik (tot 1972), de spoorwegovergang bij de hoek van de Hortensiastraat - Deventerstraatweg is nog aanwezig, de steenfabriek van Windesheim is nog in gebruik (tot 1982). Er loopt nog een spoorlijn naar de IJsselcentrale, en een spoorlijn naar de steenfabriek van de Bulderingsweg. Huizen, boerderijen en andere gebouwen: in de gemeente Hasselt: De Werf, Geertruihoeve, Het Schansje, school Genne, voormalig Huis te Haerst, Oversticht, Geertruidahoeve, in de gemeente Zwolle: Huis Den Doorn, Arnichem, De Kamp, Westerveld: Helderlicht, Hof te Nemelen, Vechterweerd, Radio - TV toren, schietbaan bij sportpark de Pelicaan, in en rond Berkum: veilinggebouw, protestantse kerk aan het kerkepad, Dijkzicht, De Moespot, Vechterdam, Catharinahoeve, Helmhorst, in en rond Zalné en Herfte: De Ambelt, Sorghvliet, De Kamp, Urbana, Landwijk, Boschwijk, Selhorst, de Zon, Selhorst, 't Veldwijk, Vogelzang, RK kerk, in en rond Wijthmen: De Mol, Soeslo, bij Hoog Zuthem: De Oude Mars, De Siggels, Zandhove, Het Zandt, De Roskam, De Hollewand, Bikkenrade, Het Hooge Land, De Aalvanger, Havezathe Zuthem; in Windesheim en omstreken: korenmolen, protestantse kerk, voormalig Huis Windesheim, steenfabriek, De Kring, Bisschop; in Schelle en opmstreken: Schellerberg, De Bierton, school, omgeving Spoolde: Hertsenberg; omgeving Stadshagen: 't Luibuis, De Boksen, Ruimzicht, ten zuidoosten van de gemeente Zwolle: gemaal Linterzijl, 't klooster, Linthorst, De Horst,, 1971 - 1972
Titel:
Zwolle 0(5)
Beschrijving:
Zwart-wit kaart met het grootste deel van de gemeente Zwolle en een deel van de gemeente Hattem. In de Aa-landen is de Kkrekenbuurt en een groot deel van de Rivierenbuurt bebouwd, maar de Middelweg is nog niet doorgertrokken boven Holtenbroek. De Ambelt is nog een buitenschool. Het nieuwe Sophia ziekenhuis (geopend in 1972), Zandhove is nog geen verpleeghuis, maar een bejaardentehuis, de goederenspoorweg tussen Hattem en Hattemerbroek is nog in gebruik (tot 1972), de spoorwegovergang bij de hoek van de Hortensiastraat - Deventerstraatweg is nog aanwezig, de steenfabriek van Windesheim is nog in gebruik (tot 1982). Er loopt nog een spoorlijn naar de IJsselcentrale, en een spoorlijn naar de steenfabriek van de Bulderingsweg. Huizen, boerderijen en andere gebouwen: in de gemeente Hasselt: De Werf, Geertruihoeve, Het Schansje, school Genne, voormalig Huis te Haerst, Oversticht, Geertruidahoeve, in de gemeente Zwolle: Huis Den Doorn, Arnichem, De Kamp, Westerveld: Helderlicht, Hof te Nemelen, Vechterweerd, Radio - TV toren, schietbaan bij sportpark de Pelicaan, in en rond Berkum: veilinggebouw, protestantse kerk aan het kerkepad, Dijkzicht, De Moespot, Vechterdam, Catharinahoeve, Helmhorst, in en rond Zalné en Herfte: De Ambelt, Sorghvliet, De Kamp, Urbana, Landwijk, Boschwijk, Selhorst, de Zon, Selhorst, 't Veldwijk, Vogelzang, RK kerk, in en rond Wijthmen: De Mol, Soeslo, bij Hoog Zuthem: De Oude Mars, De Siggels, Zandhove, Het Zandt, De Roskam, De Hollewand, Bikkenrade, Het Hooge Land, De Aalvanger, Havezathe Zuthem; in Windesheim en omstreken: korenmolen, protestantse kerk, voormalig Huis Windesheim, steenfabriek, De Kring, Bisschop; in Schelle en opmstreken: Schellerberg, De Bierton, school, omgeving Spoolde: Hertsenberg; omgeving Stadshagen: 't Luibuis, De Boksen, Ruimzicht, ten zuidoosten van de gemeente Zwolle: gemaal Linterzijl, 't klooster, Linthorst, De Horst,
Beschrijving vervolg:
Den Heuvel, protestantse kerk, Weltevreden, Erve de Kooi, Mariahoeve, Erve Boerdijk, De Weerd, Nieuwe Meiberg.
Kaarten van het Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel), Vanaf zestiende eeuw tot heden.
Bijzonderheden:
Het Gemeentearchief Zwolle kocht af en toe kaarten aan die een belangrijke aanvulling waren voor de collectie (topografisch-historische atlas). De kaarten hebben geen verband met een archief en zijn stuk voor stuk beschreven. Toen het Gemeentearchief Zwolle samenging met het Rijksarchief in de Provincie Overijssel in Historisch Centrum Overijssel (nu Collectie Overijssel) is deze collectie door de nieuwe organisatie aangevuld met kaarten die geen verband hebben met archieven.