Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: W. Surink

1513 W. Surink ( Stadsarchief Deventer )

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Wim (Willem) Surink is van 1956 tot aan zijn pensioen directeur van de VVV Deventer geweest.
Bij zijn komst naar Deventer werd hij al vrij snel lid van de DAFV (Deventer Amateur Fotografen Vereniging) en fotografeerde vanaf zijn eerste dag in de stad alles in zijn omgeving. Zijn passie voor de stad Deventer ontstond al snel door zijn werk en via de zoeker van zijn camera.
Zijn zoon Kaj vertelt: "Als kind zagen we vaak maar één oog, het andere was permanent achter de zoeker(s) van zijn camera('s) te vinden. In al de jaren in Deventer heeft hij duizenden foto's en dia's van Deventer gemaakt waarvan een groot aantal nu, achteraf gezien, uniek zijn. De 'experimentele' lichtdia's van nachtelijk Deventer verkocht hij zelfs aan de Ryam schoolagenda, ik meen in de jaren '70."

Bij de plannen voor sanering van het Bergkwartier heeft hij zijn hakken in het zand gezet en getracht het conserveren/restaureren van deze mooie wijk onder de aandacht te brengen bij de Gemeente Deventer. Dwars tegen de stroom in van de stadsvernieuwingen die Nederland in die dagen teisterde.
In 1966 werd de Werkgroep Bergkwartier opgericht, waar in 1968 de "NV Bergkwartier, Maatschappij tot Stadsherstel " uit voortkwam. In 1969 kwam het eerste gerestaureerde pand in het Bergkwartier gereed, gevolgd door vele anderen. Het liefst had Wim Surink van het Bergkwartier een Montmartre gemaakt, een paradijs voor kunstenaars, met kleine winkeltjes en ateliers. Zijn ideeën bleken economisch gezien echter niet haalbaar.

Bij jeugdsoos Rim-Ram zwaaide Wim Surink de scepter. De soos werd geleid door het gemeentelijk sociaal en cultureel werk en was een klein podium waar regelmatig livemuziek te horen was. Verder werden er voor de kleintjes vaak poppenvoorstellingen gegeven.
Ook was hij actief als amateurarcheoloog te Deventer. Hij werkte volop mee bij grootscheepse opgravingen in de binnenstad en in Colmschate.
Na zijn pensionering bleef Surink nog vele jaren actief op het gebied van de geschiedenis van Deventer. Willem Surink, geboren op 19 april 1913, overleed op 14 januari 1995 op 81 jarige leeftijd in Wiesel.

Op 25 mei 2010 heeft zijn zoon, dhr. Kaj Surink, met bemiddeling van Dhr Lubberding, het gehele fotoarchief van zijn vader aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer geschonken, inclusief rechten.

De schenking bestond uit foto's, dia's, negatieven en albums. SAB heeft sindsdien alle foto's geïnventariseerd, omgepakt en gedigitaliseerd. De gehele fotocollectie Surink is nu online te bekijken en bevat bijna 1500 foto's van o.a. het Bergkwartier, de Brink, het Havenkwartier, van de collectie van het Speelgoedmuseum en van vele stadsbeelden uit de Deventer binnenstad in de jaren 1956-1980. Het geeft een prachtig beeld van Deventer in die periode en is daarmee een mooi tijdsmonument dat bij SAB bewaard wordt voor de toekomst en nu digitaal ontsloten is voor het grote publiek.
Inventaris
3. Album Deventer 3
102 Collectie SurinkPolstraat.
Erfgoedstuk
1513 W. Surink
Inventaris
3. Album Deventer 3
102
Collectie SurinkPolstraat.
Erfgoedstuk
Datering:
1965-01-01 - 1980-01-01
Titel:
Collectie Surink
Datering eind:
1980-01-01
Datering begin:
1965-01-01
Adres:
Deventer, PolstraatDeventer, Polstraat
Formaat:
23 x 14 cm.
Fotograaf:
W Surink;
Oud nummer:
album Deventer 3-30
Beschrijving:
Polstraat.
Aanvraagnummer:
10_FK11_1 :
Organisatie: Stadsarchief Deventer
Kenmerken
Datering:
ca. 1956-1980
Omvang:
1458 stuks
Voorwaarden voor reproductie:
De voorwaarden voor reproductie bij Stadsarchief Deventer zijn van toepassing.
Taal:
Nederlands
Opmerkingen:
Fotoverzameling Hr Surink, oud-directeur VVV Deventer.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1513, W. Surink, inv.nr. …
VERKORT:
NL-DvHCO, ID 1513, inv.nr. ….
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS