Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: P.O.C. Vorsselman de Heer
1129 P.O.C. Vorsselman de Heer ( Stadsarchief Deventer )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Dhr. P.O.C. Vorsselman de Heer (1809-1841) (Hierna: 'VdH') was van 1834-1841 hoogleraar aan het Athenaeum te Deventer.
Bij de Athenaeumbibliotheek was een archief van VdH aanwezig. Door Mevr. H.H.P. Rijperman werd een schenking gedaan die hierop een aanvulling vormde. Dhr. A.C.F. Koch heeft voor 1966 een beschrijvingslijst gemaakt van het archief. Enige voorwerpen uit de schenking van Mevr. H.H.P. Rijperman werden overgedragen aan het Historisch Museum Deventer.
Van inventarisnummer 2 kon worden vastgesteld dat deze in 1946 werd geschonken door het Algemeen Rijksarchief aan het Stadsarchief in Deventer. In 1980 werd het archief door de Athenaeumbibliotheek overgedragen aan het Stadsarchief Deventer. Als toegang werd door het stadsarchief 'lijst 11' gebruikt, de genoemde, door A.C.F. Koch opgestelde plaatsingslijst.
In 2004 zijn de omschrijvingen van deze plaatsingslijst aangevuld en er zijn kleine correcties aangebracht. De oorspronkelijke nummering van de plaatsingslijst is gehandhaafd. Als inventarisnummer 19 zat in deze collectie een fotokopie van de publicatie van G.J. Mulder 'Redevoering over P.O.C. Vorsselman de Heer; Uitgesproken in het Natuurkundig gezelschap te Utrecht, 7 januarij 1842.' (Utrecht 1842) Dit stuk is verwijderd.
Van VdH bevinden zich stukken in diverse andere archieven en collecties.
In de collectie handschriften van de Athenaeumbibliotheek Deventer bevindt zich 'Institutiones logicae; scripsit A.J. Houck. Dav., 1834-35. 8'122 blz.'.
Bij de Universiteitbibliotheek Utrecht bevindt zich een brief uit 1834 vanuit Rome aan P.W. van Heusde. De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag bezit 4 brieven uit de jaren 1836-1839 vanuit Deventer aan H. Beyerman.
In het Utrechts Archief berust het archief van de compagnie vrijwillige jagers der utrechtse hogeschool; hierin bevindt zich een verlofpas uit 1831 en een portret.
Het Museum Boerhaave te Leiden bezit een exemplaar uit 1839 van de door VdH uitgevonden fysiologische telegraaf, afkomstig uit het Natuur- en Scheikundig genootschap te Deventer. Een archief van dit genootschap bevindt zich bij het Stadsarchief Deventer.
Mark van Deursen
maart 2004
1. Publicaties door P.O.C. Vorsselman de Heer
2. Publicaties betreffende P.O.C. Vorsselman de Heer
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1806-1844, 1853
Omvang:
0,20 m
Citeertitel lang:
NL-DvSA, Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, ID 1129, P.O.C. Vorsselman de Heer, inv.nr. ....
Voorwaarden voor reproductie:
De voorwaarden voor reproductie bij Stadsarchief Deventer zijn van toepassing.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1129, P.O.C. Vorsselman de Heer, inv.nr. …
VERKORT:
NL-DvHCO, ID 1129, inv.nr. ….
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS