Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Fotografen J.W. Jansen sr. en jr.
1522 Fotografen J.W. Jansen sr. en jr. ( Stadsarchief Deventer )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie Fotografen J.W. Jansen bestaat uit ruim 800 glasnegatieven. J.W. (Jan Willem) Jansen Jr is geboren op 2-10-1890 in Deventer als zoon van boekbinder, later boekhandelaar J.W. (Jan Willem) Jansen. Junior vertrok in 1929 naar Groningen. Vader en zoon waren actief als fotograaf in Deventer tussen 1900-1930, vooral Junior in de jaren 1915-1930.
Van vader is niet veel bekend (geboren 11-2-1863) maar Junior, die overleed in 1974 was (samen met zijn vader en drie broers) ook mede-eigenaar van de Cinemabioscoop in de Lange Bisschopstraat te Deventer en mede-eigenaar van de boekwinkel/bibliotheek/muziekwinkel aan de Grote Overstraat 12-14 te Deventer, waar hij woonde tot circa 1922.
Hij was actief als fotograaf met als doel de afdrukken als ansichten te verkopen. In eerste instantie door derden uitgegeven, later door hemzelf afgedrukt en uitgegeven.
Volgens zijn dochter zijn er opnames van hem bekend die hij al op 17-jarige leeftijd gemaakt heeft, in 1907. Hij woonde tot 1922 in de Grote Overstraat en verhuisde vervolgens naar de Zwolseweg. Ook heeft hij in Utrecht gewerkt. Daar heeft hij onder andere foto's van Deventer uitgegeven, als Jansen's Grafische Kunstinrichting Utrecht. Ook is hij actief geworden als J.W. Jansens Uitgevers Mij.
J.W. (Jan Willem) Jansen Jr is geboren op 2-10-1890 in Deventer als zoon van boekbinder, later boekhandelaar J.W. (Jan Willem) Jansen. Hij vertrok in 1929 naar Groningen. Vader en zoon waren actief als fotograaf in Deventer tussen 1900-1930, vooral Junior in de jaren 1915-1930.Van vader is niet veel bekend (geboren 11-2-1863) maar Junior is geboren 2-10-1890 en overleed in 1974. J.W. Jansen junior was (samen met zijn vader en drie broers) ook mede-eigenaar van de Cinemabioscoop in de Lange Bisschopstraat en mede-eigenaar van de boekwinkel/bibliotheek/muziekwinkel aan de Grote Overstraat 12-14 te Deventer, waar hij woonde tot circa 1922.Hij was actief als fotograaf met als doel de afdrukken als ansichten te verkopen. In eerste instantie door derden uitgegeven, later door hemzelf afgedrukt en uitgegeven.
Volgens zijn dochter zijn er opnames van hem bekend die hij al op 17-jarige leeftijd gemaakt heeft, in 1907. Hij woonde tot 1922 aan de Grote Overstraat en verhuisde vervolgens naar de Zwolseweg. Enkele jaren daarna verhuisde hij naar Utrecht. Daar heeft hij onder andere foto's van Deventer uitgegeven, als Jansen's Grafische Kunstinrichting Utrecht. Ook is hij actief geworden als J.W. Jansens Uitgevers Mij.
Naast deze serie glasnegatieven van Deventer heeft hij ook circa 1000 glasnegatieven van de rest van Nederland gemaakt, beginnende rond en in de stad Groningen en eindigend in Maastricht.
De collectie is in 2015 in het kader van een grootschalig conserveringsproject gerestaureerd, opnieuw verpakt en gedigitaliseerd. Alle afbeeldingen zijn inmiddels beschreven en zo komt deze unieke collectie beeldmateriaal nu beschikbaar voor publiek, op www.stadsarchiefdeventer.nl. De afbeeldingen in de collectie geven een prachtig beeld van Deventer in de jaren 1900-1930.

Stadsarchief Deventer heeft de gehele collectie J.W. Jansen aangekocht in 2008, van Dhr G.E. van Zijl. Hierbij zijn ook de auteursrechten overgedragen, waardoor Stadsarchief Deventer de gehele collectie nu in het kader van het Open Access beleid, gratis ter download aanbiedt. Wel dienen gebruikers van de afbeeldingen aan naams- en bronvermelding te doen.

Een selectie van de mooiste glasnegatieven is de afgelopen jaren in boekvorm verschenen, in de publicaties “Deventer een eeuw geleden, deel 1, 2 en 3”; samenstelling Pieter Ellens, uitgave Corps 9 Publishers. Deel 3 verscheen in 2012.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1900-1930
Omvang:
circa 900 stuks
Voorwaarden voor reproductie:
De voorwaarden voor reproductie bij Stadsarchief Deventer zijn van toepassing.
Taal:
Nederlands
Opmerkingen:
Glasnegatieven
Publicaties:
Deventer een eeuw geleden, deel 1, 2 en 3; samenstelling Pieter Ellens, uitgave Corps 9 Publishers
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1522, Fotografen J.W. Jansen sr. en jr., inv.nr. …
VERKORT:
NL-DvHCO, ID 1522, inv.nr. ….
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS