Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Affiche uit de serie van Afbeeldingen uit de 18e eeuw van Ov...

Affiches (AF) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

records
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Affiche
364 AF002124 Affiche uit de serie van Afbeeldingen uit de 18e eeuw van Overijssel met twee prenten. De bovenste is een tekening van de kerk en stadhuis in Vollenhove door H. Tavenier uit 1786. De onderste prent is een tekening van de Bovenkerk en Stadhuistoren te Vollenhove door A. de Haen uit 1720.

Abraham de Haen, geboren te Amsterdam in 1707, leerde bij Pronk de kunst van het tekenen, met name het maken van waarheidsgetrouwe weergaven. In 1748 overleed hij te Amsterdam.

Abraham de Haen (Amsterdam, 6 april 1707 - aldaar, 8 augustus 1748), bijgenaamd "de Jongere", was een Nederlands dichter en topografisch tekenaar.

Hij was de zoon van Abraham de Haen ("de Oudere") en Anna Preyger. Zelf bleef hij ongehuwd. Zijn vader was eerst graankoopman en later boekhouder.

Hoewel hij voorbestemd was tot de rechtenstudie trok de tekenkunst hem meer aan, waartoe hij in de leer ging bij Cornelis Pronk. In 1722 en 1733 maakte hij al tochten naar Zuilichem, Maarssen en dergelijke plaatsen, waarvan hij de bijzonderheden al tekenende vastlegde. Hij schreef een gedicht voor het boek "De Lustplaats Soelen" van Claas Bruin en in 1725 was hij intekenaar voor het Kabinet van Nederlandsche Oudheden en Gezichten van Abraham Rademaker, dat 300 afbeeldingen van kerken, kloosters en kastelen bevatte. Ook was hij bevriend met de veel oudere Amsterdamse lakenkoopman Andries Schoenmaker.

Vollenhove (Nedersaksisch: Veno) is een kleine stad in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel (Kop van Overijssel), die sinds 1 januari 2001 deel uitmaakt van de gemeente Steenwijkerland. Vollenhove is na Steenwijk de grootste plaats van deze gemeente. Vollenhove telt 4121 inwoners (31 december 2006). Vollenhove is omringd door het Ambt Vollenhove. Lokaal wordt dit ook wel het Land van Vollenhove (of Land Veno) genoemd. Hier maken de dorpen en gehuchten Sint Jansklooster, Barsbeek, Heetveld, Kadoelen, De Krieger en Moespot deel vanuit. Vollenhove wordt een stad genoemd
Beschrijving:
omdat het in de Middeleeuwen stadsrechten had. In 2004 werd gevierd dat het toen 650 jaar geleden was dat die waren verleend.
Formaat:
breedte 42 centimeters x lengte 50 centimeters
Materiaal opmerkingen:
drukwerk;
Atlantisnummer:
AF002124
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS