Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Affiche uit de serie van 'Topografische tekeningen uit de 18...

Affiches (AF) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

records
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Affiche
370 AF002130 Affiche uit de serie van 'Topografische tekeningen uit de 18e eeuw van Overijssel' met drie tekeningen van Zwolle. De bovenste tekening is van een anonieme tekenaar die geinspireerd was door een eerder werk van C. Pronk van Huis op 't Sandt uit 1730. De middelste tekening van een stadsgezicht van Zwolle werd gemaakt door J. Swertner in 1763. En de onderste is een penseeltekening van Kasteel Voorst bij Zwolle die werd gemaakt door C. Pronk in 1732.

Johannes Swertner is in Haarlem geboren in 1746.Zijn leermeester was T.H. Jelgersma. Swertner was tekenaar van landschappen en later meer van stadsgezichten. Hij is gestorven in 1813.

Swertner was miniatuurschilder, etser, tekenaar. Geboren: 12 september 1746, Haarlem. Gestorven: 9 maart 1813, Bristol (Engeland).

Zandhove (huis op 't Sandt) is in de 17e eeuw gebouwd.

Zandhove is van oudsher een landgoed, gelegen ten zuiden van Zwolle in de buurschap Ittersum, aan de doorgaande weg naar Deventer. De geschreven geschiedenis gaat terug tot de zeventiende eeuw. In die tijd was het een spijker. In 1675 verkeerde het spijker in een zeer slechte staat. In het kohier van vuurstedengeld kwam het voor met twee stookplaatsen. De naam Zandhove werd toen nog niet gebruikt. Het stond bekend als "Het Huis op 't Zant".

Cornelis Pronk tekende het huis in 1730 en voorzag het ook toen nog van de naam "'t Huis op 't Zandt buiten Swol". Pas in het begin van de negentiende eeuw komt het voor onder de huidige naam Zandhove. Deze naam is waarschijnlijk aan het huis gegeven door de familie Scriverius. Johannes Scriverius, zoon van de predikant Samuel Scriverius, die in 1702 een gedeelte van "Het Huis op 't Zant" kocht, liet het pand rond 1725 opnieuw optrekken. Johannes Scriverius was cameraar van de stad Zwolle. Hij bleef ongehuwd. Na zijn dood vererfde de buitenplaats op de zoon van zijn broer Daniël Scriverius.

Zwolle is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel en tevens
Beschrijving:
Hanzestad.

Zwolle ligt aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht en is via het Zwolle-IJsselkanaal verbonden met de IJssel. De stad ligt aan de rand van de landstreek Salland en is de grootste stad in deze streek. De gemeente telt 121.602 inwoners (1 februari 2012, bron: CBS) en is qua inwonertal de tweede stad van Overijssel, na Enschede. Zwolle heeft een oppervlakte van 111,33 km².

Kasteel Voorst is de naam van een burcht van de heren van Voorst in de directe nabijheid van Zwolle. Deze burcht werd in 1362 afgebroken.

Sinds 1974 is het kasteelterrein een archeologisch monument. Toen er in 1981 een klein onderzoek werd verricht, werden er talloze sporen gevonden van strijdgewoel. In de gracht werden veel voorwerpen gevonden, waaronder een zeldzaam steekzwaard met kostbaar zilverbeslag.
Formaat:
breedte 42 centimeters x lengte 50 centimeters
Materiaal opmerkingen:
kleurendruk;
Atlantisnummer:
AF002130
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS