Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Affiche uit de serie van 'Topografische tekeningen uit de 18...

Affiches (AF) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

records
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Affiche
380 AF002140 Affiche uit de serie van 'Topografische tekeningen uit de 18e eeuw van Overijssel' met twee tekeningen van Deventer.

De bovenste is een tekening van de Bergkerk en Poort in Deventer van J. de Beyer uit 1744. En de onderste is eveneens een tekening van J. de Beyer van de Brink in Deventer uit 1746.

De Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer is een van oorsprong romaanse kruisbasiliek en bevindt zich op een oude rivierduin in het Bergkwartier.

De Bergkerk werd gebouwd in de jaren 1198-1209, vlakbij het toenmalige Deventer havenkwartier. Ze is in de bloeitijd van de Hanzestad gesticht door Norbertijnen uit het Westfaalse Varlar (nabij Coesfeld). De kerk, een romaanse kruisbasiliek, werd aan Sint-Nicolaas gewijd, de beschermheilige van de schippers. Het gebouw vertoont veel gelijkenis met kerken uit de Oostzeelanden. Het werd ingewijd door de bisschop van Lijfland.

Er is een legende die beschrijft hoe tot de bouw van de Bergkerk zou zijn gekomen. Twee Deventer zussen, Martha en Beatrix, waren onder de indruk van een ridder die in Deventer was gekomen. Zij streden beide om de gunst van deze man. Beatrix trouwde uiteindelijk met de ridder, terwijl ze Martha alleen achterliet. Martha liet daarop de kerk met de twee torens bouwen, de een iets hoger dan de ander, aangezien beide zusters ook in lengte verschilden. Dit zou het vermeende verschil in hoogte tussen de beide westtorens verklaren.

De Brink is het monumentale en centrale plein in de oude binnenstad van Deventer.

Hier zijn onder andere de Waag waarin het Historisch Museum Deventer en de VVV gevestigd zijn, het Speelgoed- en blikmuseum, het woonhuis van Rutger Jan Schimmelpenninck, de voormalige poortwoning Penninckshoek uit 1583, en het huis De Drie Haringen.

Op het plein staat de Wilhelminafontein met het beeld van de Deventer stedemaagd, ter herinnering aan de aanleg van de waterleiding eind 19e eeuw. Ook is er een imposant bronzen beeld van nobelprijswinnaar Albert
Beschrijving:
Schweitzer.

Jan de Beyer werd geboren in 1703 in Aarau. Hij ging op jeugdige leeftijd naar Amsterdam , waar hij tekenlessen volgde bij Cornelis Pronk Hij maakte veel acquarellen en tekeningen, min of meer in de trant van zijn leermeester. Tussen 1752 en 1765 verbleef hij in Amsterdam. In 1780 stierf hij te Kleef.
Formaat:
breedte 42 centimeters x lengte 50 centimeters
Materiaal opmerkingen:
kleurendruk;
Atlantisnummer:
AF002140
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS