Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Affiche uit de tentoonstelling 'Topografische tekeningen uit...

Affiches (AF) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

records
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Affiche
382 AF002142 Affiche uit de tentoonstelling 'Topografische tekeningen uit de 18e eeuw van Overijssel' met drie tekeningen. De bovenste is van H. Spilman die een schets maakte van 't Huys Egede in Hellendoorn uit een onbekend jaar.

Het Huys Egede lag bij Hellendoorn. In 1382 werd dit huis voor het eerst genoemd. Op de plek van het huis is nu een boerenerf. Er staat nu alleen nog een restant van de havezate. De toegangspoorten staan nu bij een herenhuis in Enschede.

Hellendoorn ( uitspraak Nedersaksisch: Heldern) is een gemeente en een dorp in de Nederlandse provincie Overijssel op/bij de grens van Salland en Twente. De gemeente telt 35.763 inwoners (1 november 2012, bron: CBS) op een oppervlakte van 139,03 kmĀ². De gemeente Hellendoorn maakt deel uit van de plusregio Regio Twente, maar behoort historisch gezien tot Salland.

Hendricus Spilman, geboren in 1721 in Amsterdam, was leerling van De Haen. Hij heeft weinig geschilderd en was vooral tekenaar van stadsgezichten. In Haarlem was hij lid van het St. Lucas gilde. Hij stierf in Haarlem in 1784.

De middelste tekening is van H. Tavenier uit 1786 en geeft een beeld van een kerk in Vriezenveen.

Vriezenveen (Nedersaksisch: Vjenne, Vreeznven of Vreeinvenne) is een plaats in de gemeente Twenterand in de Nederlandse provincie Overijssel. Het inwonertal bedroeg op 1 januari 2010 13.570.

Tot 1 juli 2002 vormde Vriezenveen samen met de dorpen De Pollen, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Aadorp en de buurtschappen Bruinehaar, Weitemanslanden en Westerhoeven een zelfstandige gemeente. De voormalige gemeente Vriezenveen is in 2001 samengevoegd met de voormalige gemeente Den Ham, onder deze gemeente vielen de plaatsen Den Ham, Vroomshoop en Geerdijk, beide gemeentes zijn opgegaan in de gemeente Twenterand.

Het gemeentehuis van Twenterand staat in Vriezenveen. De dependance van het gemeentehuis in Den Ham is op 30 mei 2008 gesloten.

De onderste tekening is eveneens van H. Tavenier uit 1786 en
Beschrijving:
geeft een indruk van een kerk in Weerselo.

Weerselo is een dorp, deel van de gemeente Dinkelland, gelegen in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 1 januari 2011 telde Weerselo, gelegen in de landstreek Twente, 3066 inwoners.

Het is tevens een voormalige gemeente; in 2001 is de gemeente met de gemeenten Denekamp en Ootmarsum gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.

Het dorpje Het Stift bij Weerselo is een beschermd dorpsgezicht. De zandstenen Stiftskerk is sinds de Reformatie in dienst van de kleine hervormde gemeente gebleven.

Het grotendeels rooms-katholieke Weerselo heeft een andere, eigen parochiekerk toegewijd aan de H. Remigius.

Weerselo (dorp) is eigenlijk ontstaan uit het Stift. Eigenlijk is de naam van Weerselo geen Weerselo maar 't Stift-Weerselo. Dat wil zeggen dat Weerselo een deel van de oude en bestaande kern Het Stift is.

Ten noorden van het dorp, weliswaar in de gemeente Tubbergen en behorend tot het noordelijker gelegen Reutum staat de korenmolen De Vier Winden die ook wel de Weerselose Molen wordt genoemd.

Het Stift is een dorp in de Twentse gemeente Dinkelland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 behoorde het tot de gemeente Weerselo. Het Stift ligt ten westen van Weerselo.

In Het Stift staat de Stiftskerk, daterend van rond 1400, en de Stiftshuizen, die tegenwoordig bewoond zijn door particulieren. Het Stift en de omgeving zijn een beschermd dorpsgezicht.
Formaat:
breedte 42 centimeters x lengte 50 centimeters
Materiaal opmerkingen:
kleurendruk;
Atlantisnummer:
AF002142
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS