Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Affiche uit de serie van 'Topografische tekeningen uit de 18...

Affiches (AF) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )

records
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Affiche
383 AF002143 Affiche uit de serie van 'Topografische tekeningen uit de 18e eeuw van Overijssel' met twee tekeningen van H. Spilman. De bovenst uit een onbekend jaar laat een kerk in Wierden zien. En de onderste is een schets van Hekeren oft Huys te Goor uit 1737.

Wierden is een gemeente en forenzendorp bij Almelo, Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 1 november 2012 woonden er 23.817 mensen (bron: CBS) op een oppervlakte van 95,24 kmĀ². De gemeente Wierden maakt deel uit van het kaderwetgebied Regio Twente.

Het dorp Wierden ligt tussen het Twentekanaal en het natuurgebied het Wierdense Veld. Wierden is 250 hectare groot.

Het dorp Wierden was omstreeks 1400 een pleisterplaats aan de grote heirwegen van Deventer en Zwolle naar Duitsland.

Een heerweg, heerstraat, heirbaan (niet te verwarren met heerban) of heirweg of in het Latijn via is een oude Romeinse (lange-afstands)weg. Heer (van het Germaanse harja) is een in het Nederlands in onbruik geraakt woord voor leger. Die naam wijst op het oorspronkelijk doel van deze "snelwegen". De Romeinen legden duizenden kilometers wegen aan naar alle delen en kolonies van het Romeinse Rijk om met hun legers snel ter plaatse te zijn in geval van een opstand.

Huis Heeckeren, vroeger ook Huis te Goor genaamd, is een havezate pal ten noorden van de Nederlandse plaats Goor in de gemeente Hof van Twente.

Huis Heeckeren hoorde vroeger onder Kerspel Goor en maakte zo deel uit van het gericht Kedingen. In 1818 werd Kerspel Goor deel van de gemeente Markelo. Het deel waar Heeckeren ligt werd in 1967 bij de gemeente Goor gevoegd. Sinds 2001 maakt Goor deel uit van Hof van Twente.

In de oudste vermeldingen van Heeckeren heet het Huis te Goor. Het wordt voor het eerst vermeld in 1400 als de broers Reinold (II) en Wolter van Coeverden er door de bisschop van Utrecht mee worden beleend. Tegelijkertijd tuchtten zij hun tante Lysbet van Goor aan dit goed en enkele andere goederen. Lysbet van Goor
Beschrijving:
was getrouwd geweest met Godert van Heeckeren.

Goor is een stad en hoofdplaats in de Overijsselse gemeente Hof van Twente (Nederland). Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2001 was Goor een zelfstandige gemeente in de streek Twente. Goor had op 1 januari 2012 12.430 inwoners en is binnen de gemeente Hof van Twente de grootste kern.

De bevolking bestond vroeger voornamelijk uit oude inheemse families en de nakomelingen van de rond Goor wonende boerenfamilies. Sinds de vestiging van de textielindustrie in de 19e eeuw en de Eternit-fabriek in de jaren '30 is Goor aanzienlijk gegroeid en is de bevolking aangevuld door nieuwe inwoners uit Drenthe en andere delen van Nederland. Sinds de jaren '60 bevindt zich in Goor ook een kleine gemeenschap van mensen van Turkse afkomst.

De naam Goor is een Middelnederlands woord voor moeras of plaats in drassig laagland. In de loop van de eeuwen is de stad onder de varianten Gore, Ghoer, Ghoor en tenslotte Goor gedocumenteerd geworden. De eerste vermelding is tijdens de regering van bisschop Bernold van Utrecht, tussen 1027 en 1054, als deze oorkondt dat de edelman Adolfus met toestemming van zijn erfgename Wicburga zijn goederen in het graafschap Twente aan de Sint-Maartenskerk heeft overgedragen.
Formaat:
breedte 42 centimeters x lengte 50 centimeters
Materiaal opmerkingen:
kleurendruk;
Atlantisnummer:
AF002143
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS