Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Vechtbrug (ophaalbrug tot 1928) van Vechtstraat naar Wipstri...

Beeldbank Overijssel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Prentbriefkaart
1277 PBKR3776 Vechtbrug (ophaalbrug tot 1928) van Vechtstraat naar Wipstrikkerallee over de Nieuwe Vecht, met huize Molenzicht, Vechtstraat 103, gebouwd in 1877 door de wijnhandelaar W. A. van Laer. Zijn zoon, Mr. D. van Laer, eveneens lid van de firma Doijer en Pruimers, was als lid van de gemeenteraad en later van Gedeputeerde Staten, een bekende persoonlijkheid in het Zwolse politieke leven. Aan zijn bemoeiingen als voorzitter van het Binnengasthuis-bestuur is het ook te danken, dat deze instelling in 1924 van Oude Vismarkt en Gasthuisplein naar de Vechtstraat verhuisde, waar in zijn tuin een veertigtal bejaardenwoningen werden gebouwd.
Vanaf 1829 was de Vechtbrug een ophaalbrug op doorgang te geven aan turfschepen voor het laden en lossen van turf aan de Turfmarkt, Diezerkade of Thorbeckegracht. Ook kon men via deze brug de weg naar Almelo nemen. De brug werd in 1928 vervangen door een basculebrug. Op de hoek van de Vondelkade stond in de jaren vijftig van de 20e eeuw nog het brugwachtershuisje met de sigarenkiosk die er tegenaan was gebouwd. Dit werd in latere jaren afgebroken. In de periode mei 1988-juni 1989 werd de Vechtbrug vanwege de zeer slechte vernieuwd. Daarbij werd vooruitgelopen op de doortrekking van de Middelweg tot aan de Thomas a Kempisstraat. Een aantal panden aan de Vechtstraat werd daarvoor afgebroken. De brug werd verbreed van 11 meter naar 25 meter, kreeg drie autostroken, twee fietspaden en trottoirs. De doorvaart was bij de vernieuwing minimaal geworden, hooguit voor een kano. Op 14 juni 1989 opende wethouder Schaftenaar de nieuwe Vechtbrug. De Vechtbrug vormt een belangrijke schakel in het hoofdwegennet van Zwolle., 1904-00-00
Titel:
Zwolle Schoenkuipenbrug ;
Afmeting:
breedte 14 centimeters x hoogte 9 centimeters
Beschrijving:
Vechtbrug (ophaalbrug tot 1928) van Vechtstraat naar Wipstrikkerallee over de Nieuwe Vecht, met huize Molenzicht, Vechtstraat 103, gebouwd in 1877 door de wijnhandelaar W. A. van Laer. Zijn zoon, Mr. D. van Laer, eveneens lid van de firma Doijer en Pruimers, was als lid van de gemeenteraad en later van Gedeputeerde Staten, een bekende persoonlijkheid in het Zwolse politieke leven. Aan zijn bemoeiingen als voorzitter van het Binnengasthuis-bestuur is het ook te danken, dat deze instelling in 1924 van Oude Vismarkt en Gasthuisplein naar de Vechtstraat verhuisde, waar in zijn tuin een veertigtal bejaardenwoningen werden gebouwd.
Vanaf 1829 was de Vechtbrug een ophaalbrug op doorgang te geven aan turfschepen voor het laden en lossen van turf aan de Turfmarkt, Diezerkade of Thorbeckegracht. Ook kon men via deze brug de weg naar Almelo nemen. De brug werd in 1928 vervangen door een basculebrug. Op de hoek van de Vondelkade stond in de jaren vijftig van de 20e eeuw nog het brugwachtershuisje met de sigarenkiosk die er tegenaan was gebouwd. Dit werd in latere jaren afgebroken. In de periode mei 1988-juni 1989 werd de Vechtbrug vanwege de zeer slechte vernieuwd. Daarbij werd vooruitgelopen op de doortrekking van de Middelweg tot aan de Thomas a Kempisstraat. Een aantal panden aan de Vechtstraat werd daarvoor afgebroken. De brug werd verbreed van 11 meter naar 25 meter, kreeg drie autostroken, twee fietspaden en trottoirs. De doorvaart was bij de vernieuwing minimaal geworden, hooguit voor een kano. Op 14 juni 1989 opende wethouder Schaftenaar de nieuwe Vechtbrug. De Vechtbrug vormt een belangrijke schakel in het hoofdwegennet van Zwolle.
Datering begin:
1904-00-00
Datering eind:
1904-00-00
Adres:
Zwolle, Vechtstraat 103
Vervaardiger:
(Franz Wilhelm Heinrich) F.W.H. Deutmann;
Uitgever:
J.H. Schaefer;
Opmerking:
Zwolle, 5 maart 1904
Materiaal:
prentbriefkaart;
Oud nummer:
PBKR3776
Materiaal opmerkingen:
zwart-wit;
Trefwoorden:
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle