Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Spoor naar Woeste Hoeve : De zoektocht naar de geëxecuteerd...

Bibliotheek Overijssel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

beacon
 
 
Boek
32145A Spoor naar Woeste Hoeve : De zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czesaw Oberdak / [Schuurman, Richard](Richard) Schuurman; 2012
Titel:
Spoor naar Woeste Hoeve : De zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czesaw Oberdak
ISBN:
9789087042509
Plaats van uitgave:
Hilversum
Uitgever:
Verloren
Jaar van uitgave:
2012
Formaat:
357 pagina's : illustraties ; 25 cm
Annotatie:
Met literatuuropgave, register.
Taal:
Nederlands
Samenvatting:
Na een aanslag op de hoogste SS-politiebaas in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, Obergruppenführer Hans Rauter, wordt op 8 maart 1945 een groep 'terroristen en saboteurs' bij Woeste Hoeve door een vuurpeloton terechtgesteld. Het is de grootste massa-executie door de Duitsers van onschuldige Nederlandse gijzelaars tijdens de bezetting. Van de 117 slachtoffers kan men van twee doden de identiteit niet achterhalen. Zij worden als onbekende Nederlander begraven. Journalist Richard Schuurman krijgt bij toeval in 1991 een geschreven hulpkreet in handen van de zuster van een Poolse oorlogsvlieger, die tijdens de oorlog is verdwenen. Met veel doorzettingsvermogen en grondig onderzoek krijgt hij uiteindelijk de waarheid boven water. De 23-jarige Czeslaw Oberdak blijkt een van de twee onbekende slachtoffers. In dit boek reconstrueert de schrijver niet alleen de fatale gebeurtenissen in 1945, wat er aan vooraf ging en zijn zoektocht naar de verdwenen Pool, maar gaat hij ook in op de schuldvraag. Wie hebben er terechtgestaan en zijn er veroordeeld voor de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve ? De naoorlogse rechtsgang blijkt schrijnend. In de bijlagen onder meer de levensloop van de hoofdpersoon en een lijst van de slachtoffers van de moordpartij. Een eerbetoon aan hen die vielen..
Documenttype:
Boek
Deelcollectie:
Handbibliotheek
Opmerkingen:
Inhoud: Verslag van de speurtocht naar een verdwenen Poolse oorlogsvlieger, een van de slachtoffers van de Duitse massa-excecutie van Nederlandse gijzelaars bij Woeste Hoeve in 1945.
PIM Rubriek:
Wereldoorlog II
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle