Doorgaan naar de inhoud

Snelle Scanservice

Wil jij vanuit huis archiefstukken bekijken voor jouw onderzoek? Wij zijn gestart met een nieuwe gratis dienst – de snelle scanservice! Hiermee kun je via onze website scans van archiefstukken aanvragen, zodat een bezoek aan de studiezaal in veel gevallen niet meer nodig is en jij vanuit huis verder kan met je onderzoek. Lees meer informatie >

Collectie digitaal doorzoeken

Door een zoekterm in te vullen in de zoekbalk op onze homepage doorzoek je al onze collecties. Je kunt specifieker zoeken via de buttons op de homepage; Archieven, Beeld & Geluid, Bibliotheek, Bouwdossiers en Personen. Je kunt het resultaat desgewenst filteren op locatie, met de filters aan de rechterzijde. Daarnaast kun je, als je klikt op ‘uitgebreid zoeken’ (de pijltjes achter het zoekvenster), zoeken op één of meerdere trefwoorden, de toegangscode en/of een periode.

Archief

Bij vrijwel ieder archief hoort een toegang met een zogenaamde inventaris of plaatsingslijst. Een inventaris is een beschrijving van de inhoud van een archief. Een plaatsingslijst is een globale beschrijving van een archief. Hierin kun je bekijken of het archief betreft wat jij zoekt.

Een archief of collectie heeft altijd een 4-cijferige toegangscode (bijvoorbeeld 0700 voor het stadsbestuur Zwolle). Een archief is hiërarchisch geordend in verschillende mappen en hoofdstukken (bijvoorbeeld 1. Archief van Schepenen en Raden en hun opvolgende besturen, 1.1. Eerste afdeling: Stukken van algemene aard, 1.2. Tweede afdeling: Stukken betreffende bijzondere onderwerpen etc.) Specifieke stukken of onderdelen binnen een archief of collectie hebben een inventarisnummer (zoals 183 Resoluties van schepenen en raden 1615-1674). De unieke identificatie van een stuk of onderdeel van een archief bestaat uit de combinatie van het toegangsnummer en inventarisnummer (in dit geval 0700 183). Dit nummer wordt gebruikt bij het opzoeken of aanvragen van het stuk op de studiezaal.

Afhankelijk van de ordening van het archief moet je het zoekresultaat een aantal keer uitklappen/doorklikken om bij het specifieke inventarisnummer uit te komen.

Beeldbank

Voor (audio-)visueel materiaal zoals foto’s en video’s hebben we een aparte beeldbank. In deze beeldbank kun je naast het gebruiken van zoektermen, ook filteren op soort en plaatsnaam en straatnaam. Zo vind je makkelijker foto’s van bijvoorbeeld jouw stad of dorp.

Gedigitaliseerde stukken

De meest geraadpleegde bronnen van Collectie Overijssel zijn gedigitaliseerd en als scan te bekijken. Voorbeelden zijn de akten van de Burgerlijke Stand, de Bevolkingsregisters, de Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) en de Kadasterkaarten. Als je doorklikt naar een inventarisnummer wordt er door middel van een paperclipje aangegeven of er scans aan het inventarisnummer gekoppeld zijn.

Zijn er geen scans beschikbaar? In veel gevallen kun je scans aanvragen via de Snelle Scanservice.