Doorgaan naar de inhoud

Collectie digitaal doorzoeken

Door een zoekterm in te vullen in de zoekbalk op onze homepage doorzoek je al onze collecties. Je kunt specifieker zoeken via de buttons op de homepage; Archieven, Beeld & Geluid, Bibliotheek, Bouwdossiers en Personen. Je kunt het resultaat desgewenst filteren op locatie, met de filters aan de rechterzijde. Daarnaast kun je, als je klikt op ‘uitgebreid zoeken’ (de pijltjes achter het zoekvenster), zoeken op één of meerdere trefwoorden, de toegangscode en/of een periode.

Archief

Bij vrijwel ieder archief hoort een toegang met een zogenaamde inventaris of plaatsingslijst. Een inventaris is een beschrijving van de inhoud van een archief. Een plaatsingslijst is een globale beschrijving van een archief. Hierin kun je bekijken of het archief betreft wat jij zoekt.

Een archief of collectie heeft altijd een 4-cijferige toegangscode (bijvoorbeeld 0700 voor het stadsbestuur Zwolle). Een archief is hiërarchisch geordend in verschillende mappen en hoofdstukken (bijvoorbeeld 1. Archief van Schepenen en Raden en hun opvolgende besturen, 1.1. Eerste afdeling: Stukken van algemene aard, 1.2. Tweede afdeling: Stukken betreffende bijzondere onderwerpen etc.) Specifieke stukken of onderdelen binnen een archief of collectie hebben een inventarisnummer (zoals 183 Resoluties van schepenen en raden 1615-1674). De unieke identificatie van een stuk of onderdeel van een archief bestaat uit de combinatie van het toegangsnummer en inventarisnummer (in dit geval 0700 183). Dit nummer wordt gebruikt bij het opzoeken of aanvragen van het stuk op de studiezaal.

Afhankelijk van de ordening van het archief moet je het zoekresultaat een aantal keer uitklappen/doorklikken om bij het specifieke inventarisnummer uit te komen.

Gedigitaliseerde stukken

De meest geraadpleegde bronnen van Collectie Overijssel zijn gedigitaliseerd en als scan te bekijken. Voorbeelden zijn de akten van de Burgerlijke Stand, de Bevolkingsregisters, de Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) en de Kadasterkaarten. Als je doorklikt naar een inventarisnummer wordt er door middel van een paperclipje aangegeven of er scans aan het inventarisnummer gekoppeld zijn.

Beeldbank

Voor (audio-)visueel materiaal zoals foto’s en video’s hebben we een aparte beeldbank. In deze beeldbank kun je naast het gebruiken van zoektermen, ook filteren op soort en plaatsnaam en straatnaam. Zo vind je makkelijker foto’s van bijvoorbeeld jouw stad of dorp.

Inzien van stukken die niet digitaal beschikbaar zijn

Stukken die niet als scan op onze website zijn te bekijken, zijn wel fysiek in te zien op de studiezaal. Deze stukken kun je zelf voor eigen gebruik op de studiezaal scannen. Met een bezoekerspas kun je via de website een archiefstuk aanvragen om in te zien op onze studiezaal. Bij de beschrijving klik je op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Vervolgens verschijnt er een aanvraagscherm waarin je jouw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail.

Heb je nog géén bezoekerspas? Gebruik dan het tijdelijke pasnummer 114-23456 en noteer je naam in het veld Opmerkingen, of neem contact met ons op. Je ontvangt dan alvast een pasnummer waarmee je stukken kunt reserveren.

Vergeet niet voor een bezoek aan één van onze studiezalen een afspraak te maken.