Doorgaan naar de inhoud

Onze studiezalen zijn alleen te bezoeken op afspraak. Deze zijn open op dinsdag, woensdag* en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur.

*Op woensdag is alleen de studiezaal in Zwolle geopend voor bezoek op afspraak.

Huisregels:

 • We helpen je graag zoveel mogelijk digitaal op weg. Bekijk online via het bouwdossier-loket en onze archieftoegangen of er scans beschikbaar zijn of vraag deze aan.
 • Is een bezoek aan de studiezaal toch gewenst, maak dan een afspraak.
 • Reserveer stukken voorafgaand aan je bezoek. Dit kan met behulp van het nummer op je bezoekerspas via onze archieftoegangen. Heb je nog géén bezoekerspas? Gebruik dan het tijdelijke pasnummer 114-23456 en noteer je naam in het veld Opmerkingen. Bezoekers voor materiaal van de Athenaeumbibliotheek in Deventer hebben geen bezoekerspas nodig, maar geef wel bij de afspraak aan wat je wilt inzien op de studiezaal. Meer uitleg over het aanvragen van stukken vind je op de pagina Collectie inzien.

Bij Collectie Overijssel vind je de bouwdossiers voor adressen in de gemeenten Zwolle, Deventer en voormalig Zwollerkerspel. De dossiers zijn digitaal als scan aan te vragen via ons bouwdossier-loket.

Niet kunnen vinden wat je zoekt?

Kun je het adres dat je zoekt niet vinden in het bouwdossier-loket, dan is het dossier waarschijnlijk nog in bewerking. Dit geldt voor de dossiers die onder de volgende toegangen vallen:

 • Toegang 0702.1 Gemeente Zwolle, Secretarie, bestand Bouwvergunningen 1950 – 1979
 • Toegang 0801.2 Gemeente Zwollerkerspel, bouwvergunningen 1948 – 1967
 • Toegang 0801.3.1 Gemeente Zwollerkerspel, Gemeentewerken, collectie bouwvergunningen 1901 – 1967
 • Toegang 1406 Bouwvergunningen Deventer II 1929 – 1990

Door het adres te zoeken in de toegang Bouwdossiers Zwolle en Zwollerkerspel of toegang Bouwvergunningen Deventer kun je een beschrijving van het dossier vinden. In veel gevallen kunnen wij de benodigde tekeningen uit de dossiers alsnog aanleveren of voor je scannen, mits dit een beperkt aantal pagina’s betreft. Mail ons het adres en dossiernummer, dan bespreken we samen wat we kunnen doen.

Op zoek naar genealogische informatie over personen die in Overijssel hebben geleefd? Of jouw eigen stamboom onderzoeken? Meer informatie over de wijze waarop je een stamboomonderzoek kunt beginnen vind je op de pagina ‘Stamboomonderzoek’, hier vind je ook handige tips & tricks.

Onze archieven stammen uit de 12e tot en met de 20e eeuw. Ze zijn afkomstig van overheidsinstellingen in Overijssel, Deventer en Zwolle, zoals het stadsbestuur van Zwolle, het provinciaal bestuur, rechtbanken in Overijssel, notarissen, het kadaster, de waterstaat, de belastingen en de Burgerlijke stand.

Naast de overheid hebben ook honderden ‘particulieren’ hun archieven aan ons in bewaring gegeven: het gaat om bedrijven, landbouwcoöperaties, vakbonden, kerken, families en maatschappelijke verenigingen. Van de Koninklijke Textielfabrieken Nijverdal-ten Cate, Thomassen en Drijver Verblifa en Huisarchief De Berg tot PEC Zwolle en de hervormde gemeente Zwolle.

Je kunt de archieven en collecties digitaal inzien of op onze studiezalen. Kom je er zelf niet uit, dan helpen onze medewerkers je graag verder.

Bezoekerspas

Ben je bij Collectie Overijssel als bezoeker geregistreerd en heb je een bezoekerspas, dan kun je via de website archiefstukken reserveren, vanuit huis voorafgaand aan jouw bezoek. Door stukken te reserveren, liggen deze bij jouw volgende bezoek aan de studiezaal al voor je klaar.

Ben je nog niet geregistreerd als bezoeker? Gebruik dan het tijdelijke pasnummer: 114-23456. Ben je van plan vaker op bezoek te komen, neem dan contact met ons op via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl en vraag een pasnummer aan. Het pasnummer word je per mail toegestuurd en de bezoekerspas zal bij een volgend bezoek aan de studiezaal voor je klaarliggen.

Reserveren of aanvragen van stukken vanuit huis

Via de zoekbalk kun je zoeken in de collecties en specifiek op de stukken die je wilt reserveren. Klik op de juiste archieftoegang en selecteer de betreffende beschrijving. Bij de beschrijving klik je op de aanvraagknop (icoon van een mapje). Vervolgens verschijnt er een aanvraagscherm waarin je jouw pasnummer en eventuele opmerkingen kunt invullen. Na het versturen van de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail.

Let op: maak eerst een afspraak om de studiezaal te bezoeken, reserveer daarna je stukken.

Alle archiefstukken zijn aan te vragen behalve:

 • Stukken uit archieven die niet voorzien zijn van een toegang;
 • Stukken uit archieven die in bewerking zijn;
 • Niet-openbare stukken;
 • Kwetsbare stukken en stukken die in kopie beschikbaar zijn.

Ook beeldmateriaal kan niet online aangevraagd worden. Neem hiervoor contact met ons op met vermelding van de datum van je volgende bezoek en zo mogelijk het toegangsnummer en het inventarisnummer van het materiaal dat je wilt raadplegen

Als een archief- of collectiestuk gedigitaliseerd is, kun je deze scans in de meeste gevallen gratis downloaden. Als er scans beschikbaar zijn, staat dit vermeld onder de “kenmerken van het archief”.

In de inventaris kun je zien aan welke beschrijvingen scans zijn gekoppeld, doordat de plusjes vóór de beschrijvingen donker gekleurd zijn.

Direct onder de beschrijving van het betreffende archiefstuk vind je een overzicht van de bijbehorende scans. Door te klikken op een thumbnail (de verkleinde weergave van de scan), opent zich een viewer waarmee je de scan kunt bekijken.

Onder in beeld heb je nu de mogelijkheid om de scan gratis te downloaden als JPG-bestand.

In bepaalde gevallen is inzage mogelijk, ook al is een archiefstuk nog niet openbaar. Dat is in de Archiefwet geregeld. In de meeste gevallen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Voorbeelden zijn: een bewijs van overlijden van een betrokkene of een bewijs van diens toestemming tot inzage.

Wil je toestemming vragen voor inzage in een beperkt openbaar archief, vul dan het aanvraagformulier raadpleging niet-openbare archieven in. Het ingevulde formulier kun je versturen naar contacthco@historischcentrumoverijssel.nl

Het is niet toegestaan om stukken uit beperkt openbare archieven te fotograferen, scannen of kopiëren, maar onder bepaalde omstandigheden kun je een beroep doen op de hardheidsclausule. Meen je daar recht op te hebben, vul dan het formulier verzoek kopieën beperkt openbaar archief in.

Je krijgt niet altijd het originele archiefstuk in handen. Het kan zijn dat het betreffende archief of archiefstuk niet aanwezig is omdat het opnieuw geïnventariseerd of gedigitaliseerd wordt, is een andere studiezaalbezoeker met de door jou gevraagde inventarisnummers bezig of is het stuk uitgeleend voor een tentoonstelling. Het is ook mogelijk dat er beperkende bepalingen op de raadpleging van het archiefstuk berusten.

Er zijn drie redenen om de raadpleging van (originele) archiefstukken te beperken:

 • Er is van het originele stuk een duplicaat beschikbaar in de vorm van een microfilm, microfiches, fotokopie, foto, dia, digitaal bestand of transcriptie;
 • De materiële staat van het stuk is zo slecht dat elk gebruik kan leiden tot informatieverlies of beschadiging;
 • Bij de overdracht van het archief zijn beperkingen aan de openbaarheid gesteld. In de meeste gevallen hebben deze betrekking op privacybescherming van nog levende personen.

Ja, op de studiezaal mag je zelf stukken fotograferen. Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Je mag alle documenten fotograferen, met uitzondering van:

 • Beperkt openbare stukken (ook al heb je toestemming tot inzage!);
 • Foto’s (vanwege mogelijk elders berustende auteursrechten);
 • Stukken in slechte materiële staat;
 • Stukken die op microfilm of microfiche worden aangeboden. Het is overigens wel mogelijk om deze op een (zelf meegebrachte) USB-stick op te slaan via de microfilm-scanner.

Ook aan de manier van fotografen worden voorwaarden gesteld:

 • Je mag in de gehele studiezaal fotograferen. Let wel op andere bezoekers en de aanwezige medewerkers;
 • Je mag met een (digitale) camera fotograferen; andere reproductiemogelijkheden zoals leespennen of handscanners zijn niet toegestaan;
 • Er mag geen enkel contact zijn tussen het document en het gebruikte toestel of andere hulpmiddelen. Je kunt, indien gewenst, één van de statieven van Collectie Overijssel (alleen op de studiezaal in Zwolle) gebruiken. Een eigen statief is niet toegestaan;
 • Het te fotograferen document moet steeds op de tafel of op de boekensteun blijven liggen. Het mag dus nooit op de grond gelegd worden om gefotografeerd te worden;
 • Je mag geen flitslicht gebruiken;
 • Het is niet toegestaan om op een stoel of een andere verhoging te staan om de afstand tussen jou en het te fotograferen document te vergroten;
 • De opnamen mogen alleen worden gebruikt voor privédoeleinden. Alleen na toestemming van Collectie Overijssel mag je de opnamen gebruiken voor publicatie, tentoonstelling, website of andere vorm van openbaarmaking. Een goede bronvermelding is in elk geval verplicht.