GERRIT EGBERTS JONKER

Alles wat met genealogie te maken heeft.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:34

[O.Tr. Zwolle 28-07-1666: Gerrit Egbers jongman van Spoelde en Ida Hermans weduwe in Mastebroeck, proclam: in Mastebroeck, attestatie gegeven op Mastebroeck.]

Blz. 141, 1666.08.04, Zwollerkerspel 4029
Verschenen Ida Herms weduwe Claes Geerts op de Nieuwe Wetering met Gerrit Egberts haar bruidegom geassisteert, drie onmondige kinderen met namen Aaltje, Marrechien en Geertien Claesen tot momberen verzocht Peter Gerrits van de Hasselerdijk, neve van vaderszijde en Claes Jansen op de Nieuwe Wetering.

Gerrit Egberts Jonker is de zoon van Egbert NN x Wubbe/Wibbe/Wubbegien/Wibbegien Gerrits.

zus van hem is Mergjen Egberts

Derck Gerritsen jg en Merrichjen Egberts jd beijde te Spoolde 30-03-1699

Wie weet meer over de ouders van Gerrit Egberts Jonker?
Laatst gewijzigd door ria van bessen op 07 okt 2020, 21:11, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:37

Zwollerkerspel f197 - 20 aug 1668 - Richter substituit Henrik Queisen.
Keurnoten Jochim Alferts en Klaes Goris.
In het Gericht is verschenen de Gerrit Egberts op de Nieuwe Weteringe in Mastebroek, dewelke wel ziek van lichaam, maar bij blijkend goed verstand, verklaard heeft dat dit navolgende zijn uiterste wil is.
Ten eerste begeert hij, dat zijn huisvrouw Ida Herms na zijn dood al zijn na te laten goederen, geen uitgezonderd, haar leven lang zal gebruiken, en dat na deze haar [desselfs] dood deze zullen erven en [ver]sterven op zijn naaste vrienden [= bloedverwanten].
Verder geeft hij direkt [voort] na zijn dood aan zijn moeder Wibbechijn Gerrits de somma van 100 Caroli gulden en een koe, "niet van de besten nog de slimsten", deze daarin tot erfgename instituerende mitsdezen. Zonder argelist.
- Henrik Queisen zal voor de comparant tekenen en zegelen.

Zwollerkerspel invnr 609 f444 - Eodem [6 mrt 1676] - Richter Bernard Holt.
Keurnoten Henrik Queisen en Albert van Goor.
In het Gericht zijn verschenen Dubbelt Gerrits, schipper alhier, als man en voogd van zijn huisvrouw Aeltijn Klaessen, en Berent Stevens, mede woonachtig alhier, ook als momber en man van zijn huisvrouw Geertijn Klaessen. Zij hebben also Willem Lubberts, gewezen momber over hun voorschreven huisvrouwen, gelijk mede de erfgenamen van hun overleden mombers, voor de goede geadministreerde momberschap bedankt en daarvan ontslagen. Gelijk zij mede verklaarden voldaan te zijn door hun stiefvader Gerrit Egberts en hun moeder Ida Herms, eheluiden, van al hetgeen voorschreven Ida Herms aan hun comparantens huisvrouwen bij akte van erfuiting in dato 4 augustus 1666 voor het vaders goed heeft bewezen, dezen daarvoor quiterende mitsdezen. Zonder argelist.

Zwolle testamenten f369-f370 dd.14-03-1694
Erschenen Ida Herms huisvrouw van Gerrit Egberts Jonker, ziek te bedde liggende en geassisteerd met de Secr. Joan Isel als momber, en willende over haar natelaten goederen disponeren, institueert tot haar enige en universele erfgenamen haar beide dochters Aaltje Claassen huisvrouw van Teunis Herms en Geertje Claasen huisvrouw van Berent Greve (of bij voorafsterven derzelver kinderen in de ouders plaatse), mitsgaders Teuntje van der Lip dochtertje van haar overleden dochter Marrechien Claassen getrouwd geweest aan Everwijn Herms, om al haar goederen in 3 gelijke delen te bezitten, met de expresse wille dat indien gemelde Teuntje van der Lip in haar minderjarigheid ongetrouwd mocht komen te overlijden, deszelfs portie zal devolveren aan beide andere geïnstitueerde erfgenamen of derzelver kinderen, legaterende nog aan de armen 50 car.gl.
Actum coram Schepenen van Laer en Nijlant.

[O.Tr./Tr. Zwolle 01/23-06-1674: Berent Stevensen Greve j.m. en Geertjen Claesen j.d. beide op den Dijck]


[O.Tr./Tr. Zwolle 25-07/18-08-1674: Dubbelt Gerritsen, j.m. en Aeltjen Clasen, j.d. beide buiten Vispoorte]
[O.Tr./Tr. Zwolle 13-04/13-05-1678: Everwijn Herms vander Lippe j.m. an de Grote Marck en Marritien Claessen j.d. op de Nieustadt]


[O.Tr. Zwolle 06-08-1687: Theunis Herms j.m. tot Dalfsen en Aaltje Claas weduw van Dubbelt Gerrits alhier. Sij moet erffuijtinge doen. Akte is doorgestreept.]
Laatst gewijzigd door ria van bessen op 07 okt 2020, 15:39, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:39

bericht 2

VST 1682 NIEUWE WETERINGE [Mastebroek]
----------------

Jan Derksen Z. Eijgen. -1-
Jochem Jochems Dijckgr. Erfgen. -1-
Herman Henriks Gerrit Egberts Joncker -1-


Zwollerkerspel invnr 614
[In de kantlijn op f12 staat voor de volgende akte:] Hier moet een akte tussenkomen, die op pag. 32 te vinden is.

[Kantlijn op f12 voor de volgende akte:] vide 8 mei 1714.

f12 - 14 mei 1693 - Richter Herman Meuwsen.
Keurnoten Jurrien Reinder van der Beeke en Albert Noteboom.
In het Gericht zijn verschenen de Heer burgemeester Diderik Vriesen en Elizabeth Agnis van der Beeke, tutore marito, eheluiden. Zij verklaarden voor hun en hun erfgenamen voor een somma van penningen, hun comparanten te danke voldaan en betaald, eeuwig en erfelijk te hebben verkocht, gecedeerd en getransporteerd aan Gerrijt Egbers Jonkers en zijn huisvrouw Ida [Jda] Herms en hun erfgenamen 4 1/2 morgen weideland in Mastebroek in Juttijs Rijte op de Nieuwe Weteringe, noordwaarts [doorgestreept: zuidwaarts] de weduwe Panden en zuidwaarts zijn morgen genaamd Wolfens Land, in dit kerspel van Zwolle gelegen, zijnde vrij eigenlijk land, onbezwaard met enige opliggende tenten of thinsen; en zulks met zijn recht en gerechtigheid, raad en onraad vanouds daartoe behorende. Zonder argelist.
- De gerichtschrijver Holt zal voor de comparanten tekenen en zegelen.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:40

bericht 3

Zwollerkerspel f185 - 29 feb 1696 - Richter Herman Meuwsen.
Keurnoten Jan Wolf van Rijssen en Derk Henriks.
In het Gericht zijn verschenen Albertus ten Kolke en Albertijn Derks, tutore marito, eheluiden. Zij verklaarden voor hun en hun erfgenamen voor een somma van 850 Caroli gulden, hun comparanten te danke voldaan en betaald, eeuwig en erfelijk te hebben verkocht, gecedeerd en getransporteerd aan Gerrijt Egbers Jonker en IJda Herms, eheluiden, en hun erfgenamen een stuk groenland groot 1 1/2 morgen genaamd het Smalle Lant, gelegen in Masteb. in t Millinger Slagh in dit kerspel van Zwolle, westwaarts de secretaris Bernard Vriese, oostwaarts de erfgenamen van wijlen Aelt Roeck tot Hasselt; zijnde dit vrij eigenlijk land en onbezwaard met enige uitgaande renten; "edogh" met zijn recht en gerechtigheid, raad en onraad vanouds daartoe behorende. Zonder argelist.
- De gerichtschrijver Holt zal voor de comparanten tekenen en zegelen.

idem f295 - 28 okt 1697 - Richter Herman Meuwsen.
Keurnoten Rotger Volsink en Frederik Lamberts.
In het Gericht is verschenen Geertjen Claassen, weduwe van wijlen Berent Greve, geassisteerd met de vaandrig Jan Wolf van Rijssen als haar momber. Zij verklaarde wegens aan haar verstrekte penningen schuldig te zijn aan haar stiefvader Gerrijt Eghbers Jonker een somma van 1200 Caroli gulden. Tot securiteit van welke som zij bij dezen, behalve haar persoon en goederen, verbindt en tot een speciaal onderpand en hypotheek stelt haar comparantes helft van comparantes derde part in de helft van 25 1/2 morgen land in Masteboek, waarvan genoemde Gerrijt Eghbers Jonker de gerechte halfscheid toebehoort, waarvan 1 1/2 morgen liggen in [het] Millinger Slagh bij het huis van de Heer burgemeester Holt, 4 1/2 morgen in Juttijs Rijte op de Nieuwe Weteringe, en 17 1/2 morgen bij het Vosjen op de Nieuwe Weteringe en 2 morgen bij de Rijckstege, om daaraan het genoemde kapitaal ten allen tijden kost en schadeloos te verhalen. Zonder argelist.
- De gerichtschrijver Holt zal voor de comparante tekenen en zegelen.

[Kantlijn hierbij op f295:] [Geen Richter en keurnoten vermeld].
5 sept 1703 is gecompareerd Gerrit Egbers Jonker. Hij heeft aan de Heer Scholtus van Zwolle bij handtasting beloofd en verklaard door zijn stiefdochter Geertien Claessen van dit in dezen vermeld kapitaal van 1200 Caroli gulden ten volle te zijn voldaan en betaald. Deze akte mag ten prothocolle worden geroieerd. Weshalve deze [akte] alhier mitsdezen wordt geroieerd.
- In fidem Otto Meuwsen, gerichtschrijver.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:42

bericht 4


01-02-1698 Ng Zwolle
Gerrijt Egberts wed. op de Nieustadt en
Aeltijn Evers w. van Hendrick Lubbers


Zwolle testamenten
f608 dd.31-10-1699
Erschenen Gerrit Jonker, zijnde gezond van lichaam en verstand, en heeft bij zijn tegenwoordige codicillaire dispositie verklaard dat hij legateert aan zijn huisvrouw Aaltjen Everts de somma van 700 car.gl. om na zijn dood uit de gerede goederen te worden genoten.
Actum coram Schepenen Kam: van Laar en Mensink.

Zwollerkerspel f447 - 26 apr 1706 - Richter Wilhelm Vriesen.
Keurnoten Caspar Schutte en Willem van Megen.
In het Gericht zijn verschenen Gerrit Egbers Joncker en Aeltien Evers, tutore marito, eheluiden. Zij verklaarden wegens opgenomen en ten genoegen ontvangen penningen schuldig te zijn aan de EE. Gillis Bruist en Ebbelink Beuteker, in de kwaliteit als mombers van de kinderen van Salomon Beuteker, een kapitale somma van 1000 Caroli gulden. De rente is jaarlijks 5 procent, waarvan heden over één jaar op 26 april 1707 het eerste jaar rente zal komen te verschijnen. Zij stellen voor al hetgeen voorschreven boven een generaal verband van hun personen en al hun goederen tot een speciale hypotheek en onderpand hun 2 1/2 morgen weideland in dit kerspel van Zwolle in Mastebroeck op de Nieuwe Weteringe in Jutties Rijte gelegen, noordwaarts de erfgenamen van de weduwe Panders en zuidwaarts 10 morgen genaamd Wolfsens lant, zo en in dier voegen als dit hem comparant alhier voor dit Edele Gericht door de Heer burgemeester Diderik Vriesen en Vrouw Elisabeth Agnis van der Beeke, eheluiden, op 14 mei 1693 is gecedeerd en overgedragen; zijnde vrij eigenlijk goed, onbezwaard met enige andere uitgaande renten, en zulks alles met zijn recht en gerechtigheid, raad en onraad, vanouds daartoe behorende.
- Doctor Otto Meuwsen, gerichtschrijver, zal voor de comparanten mede tekenen en zegelen.
[Geen aflossing vermeld].

[Kantlijn op f179 voor de volgende akte:] vid. 14 mei 1693.

f179 - 8 mei 1714 - Richter Wilhelm Vriesen.
Keurnoten Wolbert Meijer en Simon Perriaan.
In het Gericht zijn verschenen Gerrit Jonker en Aaltjen Everts, eheluiden, zijnde zij met haar voorschreven eheman als momber geassisteerd. Zij verklaarden voor hun en hun erfgenamen om een somma van penningen hun comparanten ten genoegen voldaan en betaald te hebben verkocht, gecedeerd en getransporteerd aan Hermen van der Vegte en diens huisvrouw [niet genoemd] en hun erfgenamen 2 1/2 morgen land onder het kerspel van Zwolle in Mastebroek in Juttjes Rijte gelegen, noordwaarts de kinderen Brouwers, zuidwaarts 10 morgen land, Wolfsens Land genaamd, zijnde vrij eigenlijk goed, onbezwaard met enige uitgaande renten, en zulks alles met zijn recht en gerechtigheid, raad en onraad, daartoe behorende.
- Dr. Abraham Gerhard Vriesen zal ter instantie van de comparanten voor dezen mede tekenen en zegelen.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:44

bericht 5
Zwolle transporten RA001-037
f397 dd.27-04-1706
Erschenen Gerrit Egbertsz Jonker en bekende voor alzodane somme van 1000 car.gl. als aan dezelve door Gillis Bruist, Ebbeling Beudeker en Jannes Hulsebos, als momberen over de kinderen van wijlen Salomon Beudeker, volgens resolutie van gisteren op rente gegeven en verstrekt zijn tot meerder vestenis te hebben verbonden hun comparanten huis staande in den Smeden, de Sevenster ter ene en Jan van der Vegte ter andere zijde, voorts deszelfs huis en hof buiten de Dieserpoort tussen N. Smit ter ene en Derk ...sink ter andere zijde, en zijnde nog verbonden 2 1/2 morgen weideland in Jutjes rijte gelegen, vervolgens is mede gecompareerd Aaltjen Evertsz huisvrouw van Gerrit Egbertsz Jonker, geassisteerd met de Secret. G. Wicherlink als momber, en heeft verklaard dat wel mochte lijden dat door voorn. haar eheman het verband als voors. gedaan werd.
Schepen Greven.
[kantlijn:] [slecht te lezen door onduidelijke foto en klein schrift]
1718 den 20 Juni. Erschenen Jurrien Beudeker voor zichzelf en de rato caverende voor deszelfs huisvrouw Anna Beudeker en bekende door de erfgen. van wijlen Gerrit Egbertsz Jonker van het kapt. van 1000 car.gl. in de nevenstaande acte cum interesse te zijn voldaan en betaald.
Actum coram Schepen Molkenbour.


transporten Zwolle RA001-039 f163 dd 5-1-1715
Erschenen Gerrijt Egberts Jonker en deszelfs huisvrouw Aaltje Everts tutore marito, en bekenden uit kracht van obligatie dd.08-01-1702 ten profijte van Jan Hoonhorst en Margien Everts, voor zijns eerste comparants schuld alleen gepasseerd, en welke met deze voor ene wordt gehouden, aan Derkje Derksz, als mede-erfgen. van gemelde Jan Hoonhorst en Margien Everts en uit dien hoofde eigenaarse van voors. obligatie, schuldig te zijn de voors. 400 car.gl. tegen 4% rente, stellende daarvoor tot onderpand hun huis, stal en hof op de Nieuwstad, Derk Ruisink ter ene en Hermen Smit ter andere zijde, zijnde onbezwaard, en dan nog een huis in de Smeen, Claas Mouwen ter ene en Sevenster ter andere zijde, bezwaard met 1000 car.gl.
Actum coram Schepen van Marle.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:47

bericht 6

Gerrit Egberts Jonker hertrouwde

Hierna gegevens over zijn 2e vrouw

01-02-1698 Ng Zwolle
Gerrijt Egberts wed. op de Nieustadt en
Aeltijn Evers w. van Hendrick Lubbers

1682-09 - Aeltje Everts komt met attestatie Dalfsen - N.H. lidmaten-boek Zwolle, deel 1, f323.

Zwolle NG 10-10-1682 Hendrick Lubberts Brijnck jm van Une en Aeltien Everts jd tot Lente

Dalfsen den 3 Sept. 1682- Hendrick Lubbertzen Brinck j.m. van Zwolle, En Aeltijn Everts j.d. uijt de Honorst te Lenthe.
Attestatie gegeven den 18 sept. op Zwolle.


Zwolle testamenten f177-f178-f179 dd.06-10-1715
Erschenen Aaltjen Evertsz wed: van wijlen Gerrit Egbertsz Jonker, ziek te bed liggende en geassisteerd met de Secr. G: Wicherlink als momber, en willende over haar natelaten goederen disponeren, zo heeft zij geïnstitueerd tot haar enige en universele erfgenamen Evert Hoonhorst en deszelfs halve zusters Derkjen Derksz en Jannigjen Derksz resp. zoon en dochters van testatrices zuster wijlen Marrigjen Evertsz,
*voorts Jan Willemsz zoon van wijlen haar broer Willem Evertsz, om al haar natelaten goederen in vier gelijke delen erfelijk te genieten. Vervolgens heeft testatrice gemaakt en geprelegateerd aan haar voorn. nicht Derkjen Derksz testatrices hof gelegen buiten de Camperpoort achter de Muilenbeldt mitsgaders het kamertjen met de twee akkertjes land daarachter staande bij de Muile aldaar tussen het huis van testatrice ter ene en dat van Gerrit van Rijssen ter andere zijde, doch indien gemelde Derkjen Derksz zonder kinderen komt te overlijden zal dit geprelegateerde devolveren op de kinderen van voorn. Evert Hoonhorst en mitsgaders op de kinderen van voorn. Jannigjen Derksz wed: van Jan Clooster.
Testatrice heeft nog geprelegateerd aan Evert Hoonhorst en Jannigjen Derksz de halfscheid van een campjen land gelegen bij de Luire, waarvan Gerrit van Rijssen de wederhelft is toebehorende, beneffens een zilveren komme of gifte, om onder hen beiden tezamen gelijk te worden genoten.
Aan Aaltjen en Geertjen Clooster dochters van Jan Clooster en Jannigjen Derksz legateert testatrice het zilverwerk tot haar lijf behorende,
en aan de twee dochters van Evert Hoonhorst (Wibbigjen en Roelewina) haar twee zwaarste gouden ringen, en dan nog aan Marrigjen Homburgh dochter van Jan Homburg 100 car.gl. om bij Evert Hoonhorst ten profijte van dezelve te worden geadministreerd totdat Marrigjen Homburgh meerderjarig of getrouwd zal zijn, en aan de burgerwezen en aan de diaconie dezer stad legateert testatrice ieder 50 car.gl.
Actum coram Schepenen Kam. Queisen en Crans.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 15:48

bericht 7

Zwolle testamenten f155-f156 dd.07-03-1724
Erschenen Aaltje Evertz wed: van wijlen Gerrijt Egberts Jonker, zijnde enigszins indispoost van lichaam en geassisteerd met de Secr. Golts als momber, en over haar natelaten goederen willende disponeren, zo heeft zij haar testament van 06-10-1715 geconfirmeerd, alleen met die verandering dan omdat haar nicht Jannechien Derks in gemeld testament tot haar mede-erfgename geïnstitueerd, is overleden, dat deszelfs kinderen nu in de moeders plaats zullen komen, zo ten aandien van de erfenis als het prelegaat aan dezelve gemaakt, en indien één of meer van haar andere drie geïnstitueerde erfgenamen, te weten Evert Hoonhorst, Derkje Derks en Jan Willemsen voor haar mede mochten komen te overlijden, deszelfs kinderen mede in de ouders plaats zullen succederen, prelegaterende dan nog, boven hetgeen in het testament is gewild, aan Derkje Derks 100 car.gl. en legaterende aan Marrechien Homburg, boven de 100 gl. nog 50 car.gl. Voor al het andere het genoemde testament in volle waarde latende.
Actum coram Schepenen Kamr. Assing en Vriesen.

*]Marrigen Everts x Derk Herms op de Hoonhorst in Lente x 2e JAN Roelofs - haar kinderen: uit 2e huwelijk Evert JANS Hoonhorst, uit 1e huwelijk Derkje Derks en Jannigjen Derks x Jan Claas Klooster [haar kinderen Aaltje en Geertje Klooster] en Marrigjen Derks x Jan Homburg [heeft dochter Marrigjen]
*] Willem Everts x de wed. Lutger Lamberts in de Hoeve – zoon Jan en Willem


*]04-05-1704
Evert Jansen Hoonhorst j.m. buijten de Camperpoort
Jannetien Everts Noteboom jongedochter te Spoelde
Getuijge Gerrit Joncker en haar suster
21 febr 1705 Roelof s. van Eevert Hoonhorst en Jannetje Nootebooms
27 mrt 1707 Jan Evert s. van Evert Hoonhorst en Jannegjen Neutebooms
24 jan. 1710 Wubbigiien
21 febr. 1712 Roelewina

Egbert_
Berichten: 4076
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door Egbert_ » 07 okt 2020, 16:50

ria van bessen schreef:
07 okt 2020, 15:39
VST 1682 NIEUWE WETERINGE [Mastebroek]
----------------

Jan Derksen Z. Eijgen. -1-
Jochem Jochems Dijckgr. Erfgen. -1-
Herman Henriks Gerrit Egberts Joncker -1-
Gerrit Egberts Joncker bezit het Oude Vossien. Dat in 1743 in bezit is van Heer Scholtus van Muijden. Mogelijk is hij dezelfde als Andries Verhagen, eigenaar volgens vuursteden 1751. Egbert Willems is bewoner en koopt het in 1755.

NB: het Oude Vossien is niet het Vosje, dat ligt er tegenover. Daar woonde o.a. Jan Klaesen in 't Vosje. En later Derk Harms [Schurink] in 't Vosje.

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: GERRIT EGBERTS JONKER

Bericht door ria van bessen » 07 okt 2020, 17:16

de Familie van Gerrit Egberts Jonker -

Zwolle Derck Gerritsen jg en Merrichjen Egberts jd beijde te Spoolde 30-03-1699

Dirck Gerrits x Marij Eghberts - Eghbert 19-12-1669
Derck Gerrits x Maria Eghberts - Jan 27-08-1671
Dirck Gerritszen x Maria Eghbertszen - Webbegien 23-02-1673
Dirck Gerrits x Maria Eghberts - Lambert 19-10-1676
Derk Gerrits x Maria Egberts - Derk 08-01-1679
Derck Gerrits x Maria Egberts - Derckjen 2-4-1682
Derck Gerrits x Maria Everts [?] - Janna 07-07-1685


Zwolle recognitien invnr RA001-010 f640 dd.16-12-1715
Relateerde Philip Sinkhorst roedendrager, dat hij heden uit naam van Evert Hoonhorst qq., aan Jan van Spoolde heeft gedenuncieerd en opgezegd een kapitaal van 200 en een van 100 gl., door Derk Gerrijts, respectievelijk op 01-05-1707 en 12-04-1703 van Roelof Wijnders en deszelfs huisvrouw Albertje Janz en Derkje Derks van den Hoonhorst genegotieerd, hebbende Jan van Spoolde aangenomen aan de mede-erfgenamen hiervan kennis te geven.

Zwolle transporten RA001-041
f351 dd.29-04-1722
Erschenen Jan van Spoolde en zijn huisvrouw Stijntjen Teunisz, voorts Lambert van Spoolde en zijn huisvrouw Geertruid Stinstra [Steenstra], voor henzelf en mede de rato caverende voor de andere mede-erfgenamen van wijlen Gerrit Egbertsz Jonker, en bekenden voor een welbetaalde somme penningen te hebben gecedeerd en getransporteerd aan Jan Hogenkamp een huis staande op de Nijstad tussen de wed: van Derk Reussink ter ene en Herman Smit ter andere zijde, ingevolge koopcedule van 12-01-1722.
Actum coram Schepen van Laer.

zoon van deze ?

f431 - 8 sep 1655- Richter Bernardt Holt.
Keurnoten Joes. Holt, secretaris, en Jacob van Muijden.
In het Gericht zijn verschenen Willem Claessen en Machteltien Reijners, eheluiden, zijnde Machteltien Reijners geassisteerd met haar man en momber Willem Claessen. Zij verklaarden voor hun en hun erfgenamen erfelijk te hebben verkocht, gelijk zij verkopen mitsdezen, voor een somma van penningen hun comparanten ten genoegen voldaan en betaald, aan de Ed. Gijsbert van Diedem, burgemeester van de stad Swolle, zijn Ed. huisvrouw Joffer A.C. Copier van den Culenborch, en hun erfgenamen een jaarlijkse rente van 25 Caroli gulden tot 20 stuivers het stuk, vrij geld, zonder korting, uit en over hun comparantens katerstede [cotterstede] en landerijen te Spoelde in dit kerspel van Swolle gelegen, tussen de landerijen van zaliger burgemeester Henrick Rouse en zaliger burgemeester Albert Arentsen, zoals Gerrijt Dercksen en Jan Jansen als "caeters off meijers" gebruiken. Zijnde vrij eigenlijk goed, en is deze rente de eerste [die] daar uit gaat, naast 20 goudgulden jaarlijks, voor dezen daar uit verkocht en verschreven. Deze rente te betalen jaarlijks en alle jaren op [in] dato dezes, waar van 8 september 1656 de eerste rente zal verschijnen en moet [deze] betaald worden. Belovende "deselve" te wachten en te waren voor alle evictie en opspraak als volgens het recht, en altijd desnoods en verzocht zijnde [een] beter en sterker vestenis te doen. Voorbehoudens echter hem comparanten en hun erfgenamen om de voorschreven rente af te lossen en kwijt te kopen met een kapitaal van 500 Caroli gulden ten prijze voorschreven, naast alle verlopen en onbetaalde interest, wanneer de opzegging daar van 1/4 jaar voor de verschijndag zal zijn gedaan. Zonder argelist.
- Secretaris Holt zal op verzoek van de comparanten mede zegelen en tekenen

Plaats reactie