albert hendriks jonker

Alles wat met genealogie te maken heeft.
harm56
Berichten: 429
Lid geworden op: 29 apr 2010, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door harm56 » 01 jan 2021, 01:23

IJsselmuiden aan het doorlezen, toch iets gevonden!!!

IJsselmuiden nr. 13 (1687 - 1700)
Anno 1698 den 5 mei
............... Gecompareerd en verschenen zijn Hermannus Sevenstern en Gerrit Meijer, Elisabeth Sevenstern weduwe Espelo, Harmanna Brouwers weduwe Merkenack, Margareta Sevenstern, geassisteert zijnde met Philippus Visscher haar verkoren en bij het Gericht toegelaten momber en bekenden ieder in het bijzonder, dat zij om een somma van penningen den eersten met de laatsten penning ten vollen voldaan en betaald zijn, verkopen cederen en overdragen gelijk zij transportanten cederen en overdragen kracht dezen aan Benier Wijchers en zijn huisvrouw Wobbechien Rijtbergens en dezelve erfgen: , haar erf met het huis, zijnde zes en halve morgen land in deze scholtambt op de Bisschopswetering gelegen, oostwaarts de gemene stege, zuidwaarts Sijmen Coen, westwaarts en noordwaarts de weduwe Aersen, zijnde voorn: huis en zes en halve morgen land, vrij van uitgaande og opliggende renten, en met zijn raad en onraad van dijken, stegen en weteringen als van ouds daar toe behorende, en beloven transportanten .....................

Harm

harm56
Berichten: 429
Lid geworden op: 29 apr 2010, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door harm56 » 01 jan 2021, 12:14

Misschien is het nog iets ingewikkelder.

f167-f168-f169 dd.25-07-1689
Scholtis van Kamperveen Joannes Vollenhove.
Coornoten Gerrit Nijhoff en Frans Jansen.
Erschenen zijn binnen Kampen op vergunde aarde Luighien Egberts en Trijntjen Gerrits zijn huisvrouw, Henrik Egbertsen en Henrikien Henrix zijn huisvrouw, Aert Egbertsen en Lambertien Thijs zijn huisvrouw, Wijghmoet Peters en Henrikien Egberts zijn huisvrouw, voorts Willem Jacobsen en Geertien Gerrits zijn huisvrouw, Kier Jansen en Margareta Kempe zijn huisvrouw, Egbert Gerritsen vanden Mosselenbergh, Jan Jelissens bij onbekwaamheid van verstand van zijn huisvrouw Anna Gerrits voor dezelve caverende, caverende voors. Egbert Gerritsen en Jan Jelissen mede voor haar simpele zuster Trijntien Gerrits, Lambert Arentsen en Metien Jans zijn huisvrouw, Jan Hersmen Keesien en Lutgertien Egberts zijn huisvrouw, Gerbert Arentsen en Neeltien Jans zijn huisvrouw, Geertien Arents wed. van wijlen Jurrien Roelofs geassisteerd met meergemelde Jan Jelissen, Lambert van Galen en Webbigghien Gerrits zijn huisvrouw, Klaas Gerritsen vanden Mosselenbergh en Geertruit Berents Stangel zijn huisvrouw, gezamenlijke erfgenamen van wijlen Jacob Egberts en Lubbe Gerberts in leven eheluiden, en bekenden om een welbetaalde somme penningen verkocht en overgedragen te hebben aan Reint Thijmans en Kornelissoen Lamberts zijn huisvrouw en hun erfgenamen, zeker huis en berg staande op Kamperveen opden Heuvel, op een erve de geestelijkheid der stad Kampen toebehorende, waaraan geland ten zuiden Burgermr. Eekholt cum suis en ten noorden Dr. Joan Veen cum suis naast gehuisd en geland zijn, zijde vrij en onbezwaard van enige renten exempt 1 glgl. ten profijte van de kerk van Kamperveen jaarlijks daar uitgaande.
[trrancriptie van Peter Klunder]

Harm

Egbert_
Berichten: 4067
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: albert hendriks jonker

Bericht door Egbert_ » 01 jan 2021, 12:44

ria van bessen schreef:
31 dec 2020, 19:53
f318 - 24 mei 1710 [-] Swaentien Berens, weduwe van zaliger Peter Egbers op den Aelvanger tot Zuitem [-] tot mombers verzocht Geert Jans op Wolfshagen, oom van vaders zijde, en haar comparantes vader Berent Frericks te Diese.
.
Dan zal Geert Jans de zwager zijn van Peter Egbers, oftewel aangetrouwde oom. En Peter op den Aelvanger een zoon van Egbart Sijmens en Femmegien Berents zijn. Dat had ik nog niet gezien. Wel dat Peter Egbers bij zijn eerste trouwen j.m. te Streukel was, maar niet de link gelegd met Egbart Sijmens en Femmegien Berents

Peter op den Aelvanger zal dan ook de voogd zijn over de kinderen van Lijsebet Eghbers, weduwe van zaliger Peter Evers op de Horst: tot mombers verzocht Jochum Evers, oom van vaders zijde, en Peter Eghbers, oom van moeders zijde.

Mooie bijvangst!

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door ria van bessen » 01 jan 2021, 14:53

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar dat land de Rouwert genaamd. Hoe Aart Lamberts dat in zijn bezit kreeg.


**f29v - - Op heden 18 nov 1674 heeft Jochem Lubbers Blanckhart, weduwnaar van zaliger Trientjen Harmsen Kolck, erfuiting gedaan in aanwezigheid van de 2 mombers Albert Lubbersen Blanckhart en Berent Harmsen Kolck aan zijn 5 kinderen (Anna, Hermen, Hendric, Lubbert en Warner Jochems). [-] . De kinderen hun quota en recht wordt gereserveerd op 7 1/2 morgen land, genaamd Rouwert, waar de comparant het zevende part heeft gedaan [dit land is onderpand].

In een Excel map heb ik [Harm] genoteerd Diesmer Everts verkoopt 15 juni 1711 twee en halve morgen in 10 morgen genaamd de Rouwert, Oudewetering aan Hilligje Alberts. [Gisterenavond gezocht maar tot nu toe nog niet terug gevonden.]

IJsselmuiden 2 mei 1718
Verkoopt Aert Lamberts aan Hendrik Alberts
- Anderhalve morgen in IJsselmuiderslag, noordwaarts Hermen Jochems, zuidwaarts de Kerkstege, oostwaarts Burgemeester van de Wetering
- nog een halve morgen land, zijnde een vijfde part uit een derde halve morgen genaamd Rouwersland, gelegen in voornoemd slag, noordwaarts het Gasthuis van Zwolle, oostwaarts Gerrit Rietberg en zuidwaarts het erf van Peter Alberts.


-uit de inventarislijst van Hendrik Alberts Blanckhart
f11 IJsselmuijden, 21 apr 1728
**2 [halve] morgen in drie [derde] halve morgen[s], genaamd Rouwers, waarvan de halve morgen toekomt Hermen Joghems, oostwaarts Hendrik Jonker, zuidwaarts Peter Albers Eerre, westwaarts Hendrik Jonker en noordwaarts het Swolse Gasthuijs;

En of dat mogelijk hetzelfde land is als onderstaand?

In Ijsselmuiden dl 12 zit een akte dd 10-10-1679 die opgemaakt is in Kampen.
Dit betreft de verkoop van een 4e deel in 10 morgen land gent. Rijart gelegen aan de Oude Wetering in het Ijsselmuider slag in het schoutambt van Ijsselmuiden wat door Willem Egberts x met Gerbrichjen Tuenis, Rutger Jansen x met Annichjen Tuenis, Johan van Wamel x Dirckje Tuenis als erfgenamen van wijlen Tuenis Jansen op de Colck en zijn vrouw Lubbichjen Hendriks - wordt verkocht aan Ditmer Everts en Egbertjen Dercks.

Egbert_
Berichten: 4067
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: albert hendriks jonker

Bericht door Egbert_ » 01 jan 2021, 15:12

harm56 schreef:
01 jan 2021, 12:14
Misschien is het nog iets ingewikkelder.

f167-f168-f169 dd.25-07-1689
.
Mooie akte. Daar zijn wel kanttekeningen bij te maken.
- Jurrien Roelofs kwamen we eerder tegen:
Egbert_ schreef:
29 dec 2020, 15:07
Lambert Aertsen en Annetje Henricks, Jurrien Roelofs en Geertje Aertsen tesamen echtel. bebben getransporteert aen Henrick Keesyen en Geertje Geerlichs echtel. 1 ½ gres weylandt buyten dijcks, ten oosten aengelandt jonker (Vuiht ?) ten oosten capt. (Ceeling ?) noortw de (guezik ?) haege, zuydw het hofstedetje en hebben transportanten tot een waer en waerschap gestelt 2 gresen in Kistemackerserve sijnde het achterste van de vier van Keesjescamp op den 18 mey 1679 geregistreert op den 22 mey 1629 (Oosterwolde, fiche 15)
Volgens deze akte was Lambert Aertsen x Annetje Henricks, en op 25-07-1689 x Metien Jans. Annetje Henricks moet dan voor 25-07-1689 overleden zijn. Terwijl Anna Hendricks, de zus van Egbert Hendriks Jonker op 22 maart 1689 nog genoemd wordt in een akte in IJsselmuiden

- Willem Jacobsen zal die van de Stuurop zijn. Ondertrouw Kampereiland 22-07-1682, Willem Jacobsen van s Heerenbroeck j. g., Geertien Gerrits van Oosterwolde wed. Volgens RAK 97 FOLIO: 125 DATUM: 04-08-1682 is Egbert Gerritsen voogd. Hij zal Egbert Gerritsen vanden Mosselenbergh zijn. Geertien Gerrits mag dan van Oosterwolde zijn, ze heeft bezit Grafhorst: land met huis en hof. Maar mogelijk kwam dat uit haar eerste huwelijk met Albert Jans, afkomstig uit Grafhorst.

- koper Reint Thijmans is waarschijnlijk deze: 1670 Rein Tiemens jm Doorspijk Bijchien Francken jd Zallick (trb Zalk). Bychjen Franken een dochter van Francke Roeloffs, en kleindochter van Roeloff Heimericksen (zie zoektocht Thijs Gerrits Snel, veerman op Katerveer). Broer van Bychjen Franken is Heimerich Francken, wiens kleindochter Annigje Gerrits met Aart Lamberts trouwde.

- Kier Jansen: 20 feb. 1685 (otr Kampen) Kier Jansen wedn. Dingsten, Margareta Kempen j. d. van Campen. En: 11 jan 1678 (otr) Kier Jans j. m. van Dingstee en Harmpje Arents j. d. van Hasselt. Mogelijk erfgenaam door zijn eerste huwelijk? Kijr Jansen Dinxstede is in 15-10-1689 voogd over dochter Cornelia Egberts van Egbert Gerritsen v.d. Mosselenbergh en Beltien Jans. Samen met Jan Jelissen en Ernst Stange.

- Luighien Egberts is mogelijk de vader van Willem Luchiens Koops, pachter op Kampereiland, en Geesjen Luchiens Koops getrouwd met een pachter op Kampereiland. Beide kinderen van Kamperveen.

Ik moet dit nog verder uitwerken, maar het is duidelijk, dat er veel verwantschappen en aanverwantschappen zijn tussen Oosterwolde en Kampereiland.

harm56
Berichten: 429
Lid geworden op: 29 apr 2010, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door harm56 » 01 jan 2021, 17:08

De akte van Kamperveen van 25 juli 1689 bevat vijf voorouders [paren], het zijn de erfgenamen van Jacob Egberts en koper Reint Thijmens.

Ze staan een beetje door elkaar.

Jacob Egbert is de zoon van Egbert Jacobs [Coops] en Stijntjen Hendricks

ouders Egbert Jacobs en Stijntjen Hendricks
Lutgertje Egberts (x Jan Geerligsen), later (Jan Hermsen Keesien)
Hendrik Egberts eerst (x Gese (Gieltje) Dircks) ca. 1681 (x Hendrikjen Hendriks)
Hendrikjen Egberts eerst (Evert Dircks) ca. 1687 (x Wichman Peters)
Aert Egberts eerst (x Lambertje Thijssen), nov. 1709 (x Lubbechien Dircks)

Luighjen Egberts Coops is de zoon Egbert Hendriks Coops en Geesjen Willems

Luighjen Egberts Coops, eerst (x Trijntjen Hendricks), 02.12.1684 Oldebroek (x Trijntjen Gerrits) 30.12.1694 Hattem (x Hendrikjen Hendricks)

Kier Jansen is misschien wat ver gezocht. Ik heb in mijn programma een Kier Jansen getrouwd met Baetien Koops, die in 1641 Meppel trouwt met Wolter Oostinck. Dingstee zou een vervorming zijn Dinxterveen. Anders weet ik het ook niet???

Gerrit Coops kan ik nog niet plaatsen, Hendrick Egberts Coops en Giele Luichjens hebben een zoon Gerrit Hendricks Coops, die een dochter heeft Gielje Gerrits (x Herman Herms Bleker)
Gerrit Coops valt onder Oosterwolde, hier onder vallen

Egbert Gerrits van de Mosselenberg 29.09.1682 (x Batje Jans)
Geertje Gerrits 22.01.1668 (x Albert Jans van Grafhorst), 22.07.1682 (x Willem Jacobsen)
Annetje Gerrits 19.11.1675 (x Jan Jellis van Deventer)
Trijntje Gerrits

Aert
Lambert Aerts (x Annichjen Hendricks?) 2e (X Metien Jans)
Gerbert Aerts (x Neeltje Jans)
Geertje Aerts (x Jurriën Roelofs

Misschien ook Gerrit Coops??
Webbetje Gerrits 11.04.1679 (x Lambert van Gaalen)
Claas Gerrits van den Mosselenberg (x Geertruit Berents Strangel)

Om het echt ingewikkeld te maken Lubbichien Gerberts was drie maal getrouwd
Eerste huwelijk met Hendrick Hendricks Coops zoon van Hendrick Egberts Coops en Giele Luichjens
Tweede huw. met Jacob Egberts ca. 1668
Derde huw. Hendriks Berents 06.03.1681

Den 6 martij
Henric Beerts j. m. van 't Oldebroek en
Lubbetje Gerberts weduwe van 't Camperveen
cfirmatie op Camperveen

Harm

eppe
Berichten: 444
Lid geworden op: 06 okt 2007, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door eppe » 01 jan 2021, 18:12

Kier Jans van Dingstee is een zoon van Jan Jans van Dingstee x Roelofje Tymens, gedoopt 1654 te Meppel. Dingstede was een Drentse "enclave" gelegen in Overijssel. Heeft niets met DInxsterveen te maken.

Kier Jans Haecke tr Baetien Koops, is iemand anders.

harm56
Berichten: 429
Lid geworden op: 29 apr 2010, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door harm56 » 01 jan 2021, 18:14

De akte bevat niet veel informatie.

Blz. 7, IJsselmuiden nr. 15 (1710 - 1728)
Campen den 15 juni 1711 op vergunder grond
Coram Richter J. Worst
Keurnoten Jan Muller, Gerrijd Claasen
Compareert in den Gerichte van IJsselm: Deesijmer Everts en transporteert aan Hillegien Alberts 2 ½ morgen land in 10 morgen de Rouwert genaamd aan de Oldewetering in zijn bepalingen gelegen met recht en gerechtigheid, raad en onraad, daartoe horende dat voor een welbetaalde somma van penn: , de eerste met de laatste vol en ten genoegen voldaan, onbezwaard caverende voor de evictie en aller mensen en aanspraken. Zonder argelist
In fidem J. Worst

Harm

Egbert_
Berichten: 4067
Lid geworden op: 06 feb 2017, 22:55

Re: albert hendriks jonker

Bericht door Egbert_ » 01 jan 2021, 18:20

ria van bessen schreef:
01 jan 2021, 14:53
land de Rouwert genaamd
Zou dat dit land zijn:
ria van bessen schreef:
05 dec 2020, 21:24
Ijsselmuiden fol 124 dd 15 mei 1638 – 5 morgen land verkocht aan Lubbert Jochems en Aeltien Hendrixen in een stuk van 10 morgen waarvan de andere 5 morgen in bezit zijn van Hendrick Berents de schoonvader van de koper[s].
En dat naderhand het deel van Hendrick Berents voor de helft bij de kinderen van zijn eerste vrouw Anna Jans is terechtgekomen (en dan bij Aeltien Hendrixen in het bijzonder), en het andere deel bij de dochter van zijn tweede vrouw Derckien Albertssen, Lubbichjen Hendriks (x Teunnis Jansen op den Colck)

Wie was de verkoper eigenlijk? Cornelis Berentssen ?

Gebruikersavatar
ria van bessen
Berichten: 9337
Lid geworden op: 14 apr 2005, 00:00

Re: albert hendriks jonker

Bericht door ria van bessen » 01 jan 2021, 18:51

Dit is de transcriptie

Ijsselmuiden deel 10 f124 dd 15 mei 1638
In het Gerecht verschenen Geert Claessen Vos x Cleisgen Arents, Rijck Hendrixsen x Sije [Sijgien] Willems, zij verkopen aan Lubbert Jochems x Aeltien Hendrixen elk 2 ½ m land - samen 5 morgen- dit vrij van rente en gelegen in 10 m. waarvan Hendrick Berents de schoonvader van de kopers ook vijf morgen bezit. Het land ligt in het Ijsselmuider slag aan de Oude Wetering, ten zuiden de landdrost Heuckelen cum suis ten noorden de Heilige Geest Zwolle en ten westen Louwe Jansen cum suis in Mastenbroek gelegen

Plaats reactie