Geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog in Overijssel? Met onderstaande bronnen kun je zelf onderzoek doen of door foto’s en verhalen bladeren.
Zowel digitaal (veelal nog in bewerking) als op de studiezaal hebben wij een aantal bronnen beschikbaar, zo heeft de Stichting Zwolle 1940-1945 een uitgebreide collectie documenten, beeldmateriaal en voorwerpen. Ook is er heel veel materiaal voorhanden van de rest van de provincie, zoals de dossiers van de naoorlogse rechtspleging, het archief van de Politieke Opsporingsdienst/Politieke rechercheafdeling (POD/PRA) te Zwolle en Kampen.
Bij Collectie Overijssel berust een deel van de dossiers van de na-oorlogse rechtspleging, het archief van de Politieke Opsporingsdienst/ Politieke Recherche Afdeling (POD/PRA) in Zwolle en Kampen. De persoonsdossiers in dit archief vallen onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Daarom is dit archief niet openbaar. Er kan alleen inzage worden verleend in dossiers van personen die overleden zijn of van levende personen die hier toestemming voor hebben gegeven.
Om inzage te krijgen in het archief van de POD/PRA moet je een schriftelijk verzoek indienen. Neem hierin onderstaande gegevens op en stuur deze naar info@collectieoverijssel.nl
Neem in jouw verzoek de volgende gegevens op:
Wanneer de betreffende persoon minder dan 100 jaar geleden geboren is, dien je een dergelijk bewijs wel mee te sturen. Als bewijs van overlijden kan gelden:
Wanneer de betrokken persoon toestemming aan je geeft tot het inzien van zijn of haar dossier, dient deze toestemming op schrift gesteld te worden. Deze toestemming moet zijn ondertekend. Je stuurt deze schriftelijke toestemming mee met jouw verzoek, vergezeld van een kopie van het paspoort van de betrokken persoon waarop de handtekening duidelijk zichtbaar is.
Misschien zijn er naar jouw mening nog meer bijzonderheden van belang, bijvoorbeeld het beroep van de betrokkene. Vermeld dit dan ook in de aanvraag. Dat geldt overigens voor alle zaken die je graag kwijt wilt.