Elke inwoner van Nederland heeft het democratische recht om gratis en zonder drempels informatie van en over de overheid in te zien. Archieforganisaties zijn er om overheidsinformatie aan iedereen ter beschikking te stellen. Collectie Overijssel is de archieforganisatie van de gemeenten Deventer, Zwolle, Dalfsen, Olst-Wijhe en Zwartewaterland, van waterschap Drents-Overijsselse-Delta, van Provincie Overijssel en van de Rijksdiensten die in onze provincie werkzaam zijn. Wij hebben vestigingen in Deventer en Zwolle.
Behalve overheidsarchieven vind je in onze depots archieven van families, bedrijven, scholen, kerken, sportverenigingen en culturele en maatschappelijke organisaties en een museale collectie. In totaal gaat het om zo’n 26 kilometer aan archieven. Dat is bijna de afstand tussen Deventer en Zwolle! Dit zijn niet alleen duizenden archiefdozen maar ook:
Al deze archieven moeten voor altijd bewaard én toegankelijk blijven. Dat is onze wettelijke taak die wij met grote zorgvuldigheid en passie uitvoeren. Zo dragen wij bij aan een transparante overheid, versterken we de democratie én geven we elke inwoner toegang tot zijn of haar geschiedenis.
Onze kerntaken bestaan uit het beheren, toegankelijk maken en ter beschikking stellen van archieven en collecties. Daarnaast kun je via onze Snelle Scanservice scans van archiefstukken worden aangevraagd. De levertijd is maximaal twee weken en deze service is helemaal gratis! Ook is het mogelijk archiefstukken in te zien op onze studiezalen. Deze zijn te bezoeken in zowel Deventer als Zwolle, waar wij in ANNO Stadsmuseum Zwolle op afspraak publiek ontvangen.
Onze maatschappelijke waarde bestaat uit het behouden en bruikbaar maken van (historische) overheidsinformatie en cultureel erfgoed in Overijssel. Collectie Overijssel zet zich in om collecties drempelloos en gebruiksvriendelijk beschikbaar te stellen, voor iedereen. Wij investeren in innovatie en duurzaamheid zodat we de toegankelijkheid van de collectie continu kunnen blijven verbeteren op een manier die op de toekomst is voorbereid.
De focus van Collectie Overijssel ligt op collectiebeheer. Onderzoek naar en de presentatie van de geschiedenis laten we over aan onze partners. Bij ons vind je dus niet kant-en-klare historische verhalen, maar wel vele bronnen waarmee jij jouw verhaal kunt maken!
Onze droom is een volledig duurzaam Collectiecentrum Overijssel waarin het erfgoed van onze provincie voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt en overgedragen wordt aan de generaties na ons.
In 2001 zijn het voormalige Gemeentearchief van Zwolle en het voormalige Rijksarchief van Overijssel samengevoegd. Hieruit ontstond Historisch Centrum Overijssel. Sinds 1 juli 2016 is gemeente Deventer toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling. Onze studiezalen zijn dan ook te vinden in Deventer en Zwolle. Eind 2021 zijn wij overgestapt op een nieuwe visie, waar ook een nieuwe organisatienaam bij hoorde. Historisch Centrum Overijssel werd Collectie Overijssel.
Sinds 2011 is Collectie Overijssel aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
1838 – Oprichting Rijksarchief Overijssel en Stadsarchief Deventer.
1858 – Oprichting Gemeentearchief Zwolle.
1996 – Eerste Nederlandse archief-tentoonstelling op het internet (een samenwerking tussen gemeentearchieven Zwolle, Kampen, Deventer en stadsarchief Zutphen).
1999 – Samenvoeging Stadsarchief Deventer en Athenaeumbibliotheek.
2001 – Na een samenvoeging van Gemeentearchief Zwolle en Rijksarchief Overijssel ontstaat Historisch Centrum Overijssel.
2003 – Opening gezamenlijke studiezaal Stadsarchief Deventer en Athenaeumbibliotheek.
2006 – Uitbouw gebouw Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.
2010 – Lancering cultuurhistorisch platform MijnStadMijnDorp.
2016 – Toetreding gemeente Deventer bij gemeenschappelijke regeling van Historisch Centrum Overijssel.
2018 – Beheer museale collectie Zwolle overgenomen.
2021 – Historisch Centrum Overijssel wordt Collectie Overijssel.
2022 – Opening ANNO Stadsmuseum Zwolle en verhuizing van onze studiezaal.