Doorgaan naar de inhoud

Collectie Overijssel bewaart kilometers aan documenten, foto’s, kaarten, museale objecten en nog veel meer. Wij behouden en bewaren de geschiedenis met zorg en expertise, maar wie zijn de mensen achter Collectie Overijssel? En wie zijn de mensen die gebruik maken van de collectie? In de serie ‘De collectiebewaarders’ brengen we onze collega’s en bezoekers aan het licht door hen de vraag te stellen: “Wat is jouw favoriete collectie(stuk)?”

Milan Kroon

Onze collega Milan Kroon heeft onlangs afscheid van ons genomen om zijn master Bestuurskunde af te ronden. Maar we konden hem natuurlijk niet laten gaan, zonder te weten wat zijn favoriete collectiestuk is.

Van stagiair naar medewerker

In het laatste jaar (2021) van zijn studie Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, ging Milan op zoek naar een stage. Na mailcontact met Collectie Overijssel kwam er een kennismaking en kon hij al snel bij ons aan de slag.

Collega Roland kon zijn hulp goed gebruiken bij een aantal klusjes rond de beeldcollectie. Zo heeft Milan onderzoek gedaan naar een aantal uitgevers van prentbriefkaarten en zorgde hij ervoor dat er ruim 1000 prentbriefkaarten gepubliceerd konden worden op onze website.

Na 3 maanden zat zijn stage erop en ging hij met een voldoende en met het einde van zijn bachelor in zicht de zomervakantie in. Al snel kreeg Milan van ons de vraag of hij nog een aantal maanden wilde blijven, als bibliotheekmedewerker. Met het vertrek van een collega, kwam er een plekje vrij.

In juli 2021 kwam Milan weer terug als bibliotheekmedewerker en kwam hij te werken in een voor iedereen bijzondere periode – de coronapandemie. Door de sluiting van de kantoren was er een achterstand ontstaan in het verwerken van boeken en tijdschriften. “Ik vond het fijn dat ik thuis even weg kon om op kantoor te werken, even iets anders en buiten de deur. Ondanks corona, heb ik een hele fijne tijd gehad hier.” Aan het eind van het jaar kwam ook aan deze klus weer een eind.

Driemaal is scheepsrecht

Na het afronden van zijn bachelor Geschiedenis nam Milan weer contact op met de vraag of er nog werkzaamheden waren die hij voor ons zou kunnen oppakken. Inmiddels werkt hij alweer vier maanden bij ons, waar hij voornamelijk bezig is geweest met de beeldcollectie en de bibliotheek. Dit keer samen met iets meer collega’s op kantoor.

In zijn laatste project analyseert hij samen met een collega onze data om te bepalen waar eventuele fouten zitten. Een klus waar je, je focus goed bij moet houden. “Het werk is nieuw en dus was het voor mij uitdagend om het op te pakken.”

Feyenoord vs. ZAC

In zijn werk met de beeldcollectie heeft Milan een flink aantal foto’s voorbij zien komen. Op de vraag wat zijn favoriete collectiestuk is, hoefde hij dan ook niet lang na te denken.

“Deze twee foto’s hebben met mijn hobby te maken, ik ben groot fan van voetbal.” – dit werd ook duidelijk tijdens de pubquiz van vorig jaar georganiseerd door onze personeelsvereniging, waar Milan alle sportvragen het snelst beantwoordde.

Ook dit keer heeft Milan duidelijk zijn research gedaan en zodra het over voetbal gaat, lichten zijn ogen op en vertelt hij enthousiast. Hij pakt de eerste foto erbij en slaat de omslag open. Een zwart/wit foto van een wedstrijd tussen Feyenoord en ZAC uit 1928. Als, zoals hij zichzelf noemt, half-Rotterdammer (geboren in Staphorst en deels opgegroeid in Rotterdam) is hij trouwe supporter van Feyenoord. “Ik heb deze foto niet voor niets gekozen, want Feyenoord heeft natuurlijk wel gewonnen met 2-0.”

Twee foto's uit de collectie ZAC

“Ik heb deze foto niet voor niets gekozen, want Feyenoord heeft natuurlijk wel gewonnen met 2-0.”

Eén van de belangrijkste spelers was Jaap Barendregt. De spits van Feyenoord speelde tussen 1925 en 1937 in totaal 238 competitiewedstrijden, waar hij zorgde voor 196 doelpunten. In 1928, het jaar van de foto, won hij met Feyenoord het landskampioenschap.

Wat ook genoemd mag (moest) worden: Feyenoord won ditzelfde jaar ook twee keer van Ajax.

Toch bracht Jaap Barendregt het maar tot één interland, hij had de pech dat zijn voetbalcarrière grotendeels samenviel met die van de man op de tweede foto. Niemand minder dan Beb Bakhuys. Nog steeds de topscoorder van ZAC allertijden. Hij maakte 147 goals in 99 wedstrijden. Voor het Nederlands elftal heeft hij in 28 wedstrijden 23 doelpunten gescoord.

“Dit is ook het interessante aan geschiedenis en het werken bij Collectie Overijssel, achter elke foto zit zo’n verhaal.”

Toekomstplannen

Met de combinatie van zijn master Bestuurskunde en bachelor Geschiedenis hoopt Milan later bij een overheid te werken, bijvoorbeeld als consultant. “Ik zou graag ergens willen werken waar ik iets kan betekenen voor mensen. Waar ik andere mensen blij kan maken.”

Maar nu eerst vakantie. En wie weet zien we Milan nog een keer terug!

Delen