Doorgaan naar de inhoud

“Wie zijn jullie?” en “Wat gebeurt er achter de depotdeuren van Collectie Overijssel?” zijn veelgestelde vragen waar wij niet eenvoudig antwoord op kunnen geven. In deze rubriek nemen we je mee achter de schermen en laten we je kennismaken met de mensen achter Collectie Overijssel. Zij zorgen er dagelijks voor dat het Overijssels erfgoed beschikbaar is voor iedereen en bewaard blijft voor volgende generaties. Ontmoet onze Knappe COppen!

In onze collecties is een gigantische hoeveelheid aan informatie te vinden over personen, gebeurtenissen, bedrijven en de mooie steden en dorpen in Overijssel. Maar daarnaast verzamelen we nog veel meer informatie, zoals het aantal websitebezoeken, gegevens over de klanttevredenheid, het aantal scanaanvragen en hoeveel nieuwe aanwinsten we hebben ontvangen. Al deze data halen wij uit verschillende softwaresystemen, waar het collectiebeheersysteem de grootste van is.

Deze systemen zijn een belangrijk onderdeel van onze organisatie en die willen we dan natuurlijk ook goed onderhouden. En dát is waarbij Team Informatie om de hoek komt kijken! Dit vijfkoppige team beheert al onze systemen en verzamelt verschillende soorten data waarop ze analyses loslaten, zodat de rest van de organisatie haar werk kan doen en verbeteringen door kan blijven voeren. We stellen het team graag aan je voor.

Knappe COppen Collectie Overijssel met van links naar rechts: Annelien Vos-Keen, Bert Nielsen, Annette Allaart, (oud-medewerker) Natasja van Kleef en Michiel Sebel

Van links naar rechts: Annelien Vos-Keen, Bert Nielsen, Annette Allaart, (oud-medewerker) Natasja van Kleef en Michiel Sebel

Annelien Vos-Keen

Annelien is in 2009 begonnen als Collectiebeheerder van beeldmateriaal uit Deventer en leerde zo tien jaar lang alle ins en outs van onze werkprocessen: van het verwerven van nieuwe collecties tot het digitaal beschikbaar maken hiervan voor onze klanten. Via de functie van Projectleider stroomde ze door naar haar huidige functie als Data-analist. 

Mijn aandeel in Team Informatie is om vanuit de verzamelde data onze doelen en verbeteringen te monitoren, te ontwikkelen en up-to-date te houden. Hiervoor voer ik data-analyses uit en ondersteun ik bij diverse projecten. Daarbij blijft voor mij het allerbelangrijkste dat het in de basis allemaal over erfgoed gaat. Over het maatschappelijke belang dat we met zijn allen dienen, om het erfgoed duurzaam bruikbaar te maken voor onze klanten. Van de beeldcollectie in Deventer die ik door mijn handen liet gaan tot de dashboards die ik nu ontwikkel: alles voert terug op die prachtige collectie die we met zijn allen beheren voor de toekomst.

Bert Nielsen

Als gedetacheerd systeem- en netwerkbeheerder kwam Bert in 2001 bij Collectie Overijssel werken. Hij heeft de organisatie zien en helpen groeien in de digitale wereld. Binnen de organisatie kreeg Bert de mogelijkheid om zich verder te specialiseren in het vakgebied van de archivistiek en informatiebeheer, tot de functie die hij nu heeft: Datamanager.  

Een belangrijke drijfveer in mijn werk is het altijd blijven nadenken over hoe wij de fantastische collecties die wij beheren steeds beter toegankelijk kunnen maken voor een breed publiek. Hierbij zoek ik het liefst naar een praktische oplossing en samenwerkingen met andere (erfgoed)partijen om zodoende elkaar te versterken en het publiek ten dienste te zijn. 

Michiel Sebel

Na zijn studie Geschiedenis in Groningen heeft Michiel bij verschillende erfgoedinstellingen en gemeentes gewerkt. Sinds mei 2023 werkt hij als Functioneel Beheerder bij Collectie Overijssel en is hij actief in het organiseren van gezellige avonden uit met de collega’s. 

“In grote letters staat het vermeld op de homepagina van Collectie Overijssel: Met het heden je verleden in. Dit is een zin die mij erg aanspreekt, omdat ik meen dat deze illustratief is voor de rol die ik als Functioneel Beheerder binnen onze organisatie heb: door de systemen in het heden zo goed mogelijk in te richten en Overijssels erfgoed voor iedereen (digitaal) vindbaar en bruikbaar te maken, krijgen onze klanten en mijn collega’s de beste (digitale) omgeving om het verleden in te duiken.” 

Natasja van Kleef

In 2020 is Natasja bij Collectie Overijssel komen werken als Facilitair Medewerker. Na de pensionering van een collega kreeg ze de verantwoordelijkheid om het contact met onze IT-leverancier te onderhouden en bij hen supporttickets in te dienen. Hierdoor groeide haar kennis van onze processen en op het gebied van ICT. Het afgelopen jaar pakte ze de kans om zich verder te ontwikkelen tot Data-analist binnen Team Informatie.  

“Mijn nieuwsgierigheid maakt dat ik het leuk vind om problemen op te lossen. Ik zie het als het constant leggen van puzzels, waarbij ik erachter probeer te komen en te begrijpen hoe technische zaken in elkaar steken. Op deze manier hoop ik indirect bij te kunnen dragen aan een duurzaam toegankelijke erfgoedcollectie voor iedereen.” 

Annette Allaart 

Annette is de coördinator van het team en zorgt dat alles in goede banen loopt. Van functioneel applicatiebeheer, het opstellen van metadatastrategieën en analyses maken van de informatiehuishouding tot projectmanagement: Annette heeft er ervaring mee. Sinds mei 2023 zet ze deze kennis en ervaring in voor de klanten en collega’s bij Collectie Overijssel.

“Ik hoop een soepele schakel te zijn in de geoliede machine die Collectie Overijssel aan het worden is voor haar klanten. Deze schakel ben ik door open te staan voor mijn collega’s, mijn werk te benaderen vanuit een positieve blik en te luisteren naar de ideeën en inbreng van anderen. Samen vormen we een geoliede machine, individueel zijn we slechts een schakel.” 

Delen